Despre prajitura - este perfecta, foarte fina, eleganta, gust fresh de la fructe si putina consistenta crocanta de la bezea. Fructe puteti folosi oricare sunt in sezon, totul depinde de preferinte, pentru ca frisca se combina cu orice fructe.
Anume aceasta varianta de Pavlova imi place cel mai mult, este interesanta dar si simpla, singura chestie e sa aveti rabdare cu blatul de bezea, si mare grija sa nu-l bronzati.
Reteta de bezea elvetiana am descoperit-o lucrand la aceasta Pavlova, deci acum va arat un prim motiv sa o utilizati fara frica si cu incredere. Vedeti ce frumusete alba si pufoasa mi-a iesit, la gust va asigur ca este si mai fina.
Aceasta reteta vine si ca un raspuns la multe intrebari cum sa utilizati albusurile ramase dupa crema de galbenusuri cu lapte, aici le puteti utiliza pe ambele. Crema nu merge toata, restul o puteti congela sau folosi la o alta reteta. Am vazut variante de Pavlova in care se folosea doar frisca, deci faceti cum puteti si va place, dar eu va prezint reteta completa.
Pe o bucata de hartie de copt desenati un cerc de aproximativ 26-28 cm in diametru.
Cu cateva picaturi de bezea prindeti hartia de copt de tava de cuptor.
Cu o lingura puneti cam jumatate din cantitatea de bezea pe cercul desenat si il intindeti uniform pe toata suprafata.
Restul de bezea o puneti in pos si faceti o bordura mai inalta(folositi dui mai larg).
Daca nu aveti pos+dui, folositi o lingura, puneti cumva mai frumos marginile, important sa fie inalte.
Cam asa arata blatul meu de bezea, ce a mai ramas din albus am mai facut cateva bezele mici pt decor si poftele celor mici :)
Blatul il coaceti timp de 3-4 ore la 60-70 de grade, din cand in cand lasati pt 20-30 de minute cuptorul putin intredeschis. Puneti in usa un prosop sau un creion, apoi iarasi inchideti usa sa se coaca bezeaua.
Eu asa fac pt a avea bezeaua de un alb imaculat, nu galbena sau maronie, asa se intampla daca temperatura e mai maricica si zaharul din bezea se caramelizeaza.
Pana se face blatul de bezea, pregatim crema de lapte dupa reteta de aici. Lasati sa se raceasca bine.
Daca aveti o alta reteta verificata o folositi pe aia.
Un prim test sa verificati daca blatul s-a copt suficient este sa se desprinda usor de pe hartia de copt.
Cand este gata il scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca.
Cand aveti blatul de bezea si crema de lapte racite bine va apucati sa bateti frisca.
Instructiunile complete le aveti aici. Deci frisca se prepara chiar inainte de montarea tortului.
Acum ne apucam sa montam tortul.
Punem blatul pe un platou si il ungeti pe mijloc cu dulceata - asta pentru ca sa nu se inmoaie prea repede bezeaua de la crema de lapte si frisca.
Puneti un strat de crema de lapte, aveti grija sa lasati loc si pt crema de frisca.
Si ultimul strat il puneti pe cel de frisca.
Fructele le spalati, taiati(daca e nevoie), scurgeti bine de apa si le distribuiti uniform peste frisca.
Sa nu va zgarciti la fructe, cu cat mai multe cu atat mai bine.
Deasupra puteti decora cu cateva bezele mici sau ciocolata topita, etc.
Tortul il puteti servi imediat, in acest caz crema va fi putin mai moale, bezeaua mai tare.
Dupa 3-4 ore la frigider frisca si crema devin mai ferme, bezeaua un pic mai moale si veti avea o sectiune mai ferma si dreapta.
Mie mi-a placut mai mult asa, dupa frigider, dar depinde de timpul disponibil si gustul dvs.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.