O reteta la care m-a provocat sora mea, mi-a zis ca ii este pofta si intreba daca stiu reteta de melci cu stafide si vanilie. Ei, nu stiam eu chiar perfect, dar am invatat, m-am inspirat din mai multe surse si a iesit ceea ce vedeti in poza. Melcii au fost deliciosi, pufosi, aromati, deci merita facuti.
Din aceste cantitati ies 2 tavi mari de melci sau 3 mai mici un pic, daca vreti sa faceti cantitate mai mica reglati reteta corespunzator.
Eu am incercat sa mai lucrez o data reteta, sa fac anumite schimbari in ea, dar tot aceasta varianta ramane mai buna si mai frumoasa. Sigur puteti inlocui crema de vanilie cu o crema din branza+oua+zahar+vanilie - ar fi si mai repede chiar.
Si inca ceva, melcii ies si mai gustosi(dar putin lipiciosi) daca ii ungeti si insiropati cu siropul de lapte. Cat sunt proaspeti merg si fara el, dar a 2-a zi cei cu sirop au fost si mai buni, cei simpli erau buni dar nu asa fragezi. Deci faceti cum va place si prefera cei pt care gatiti.
Pregatiti crema de vanilie macar cu cateva ore inainte, sau chiar de pe o zi pe alt - sa aiba timp sa se raceasca bine.
Eu am pregatit-o repede, la microunde, dar faceti oricare reteta preferata.
Cand crema e gata ne apucam de reteta.
Dizolvam drojdia in apa calda.
Faina se amesteca cu zaharul(100g), laptele praf si sarea.
Apoi adaugati la faina drojdia dizolvata, ouale, si untul topit.
Amestecati bine aluatul cu o spatula sau lingura pana se prinde.
Apoi il treceti pe masa presarata cu faina si il mai framantati 5-10 minute.
Se muta inapoi in bol si lasati sa creasca aproximativ 1 ora.
Cam asa arata aluatul meu crescut.
Il scoateti din bol, putin aplatizati cu faina si intindeti o foaie cam de 5mm grosime, de preferat in forma unui patrat.
Se unge foaia uniform cu crema de vanilie pregatita anterior.
Presarati si stafidele.
Rulati foaia cat mai strans.
Taiati felii rulada, cam de 1 cm grosime.
Mutati aceste felii-melci pe tava asternuta cu hartie de copt. Cu un cutit le mai desfaceti putin marginile.
Aveti grija sa lasati loc intre ele, vor creste destul de mult.
Le ungeti cu ou batut si lasati cam 15 minute sa se odihneasca.
In acest timp preincalziti cuptorul la 180 de grade si dupa odihnit puneti melcii la cuptor pt 30-40 de minute.
In acest timp faceti siropul de lapte(si vanilie daca vreti) - fierbeti laptele si dizolvati in el 50g de zahar.
Cand sunt rumeniti si frumosi ii scoateti din cuptor si ungeti bine cu siropul de lapte.
Eu chiar i-as scalda in sirop, ca sa absoarba din el mai bine, sa fie cat mai fragezi.
Lasati sa se raceasca bine.
Aici vedeti in stanga melcii unsi cu sirop si cei simpli, neunsi. Diferenta la vedere nu e mare dar este la gustul de mai tarziu.
Pufosi si gustosi oricum sunt.
Aveti mare grija, sunt foarte pacatosi - nu prea te poti opri din mancatul lor :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.