O rețetă la care m-a provocat sora mea, mi-a zis că îi este poftă și întreba dacă știu rețeta de melci cu stafide și vanilie. Ei, nu știam eu chiar perfect, dar am învățat, m-am inspirat din mai multe surse și a ieșit ceea ce vedeți în poză. Melcii au fost delicioși, pufoși, aromați, deci merită făcuți.
Din aceste cantități ies 2 tăvi mari de melci sau 3 mai mici un pic, dacă vreți să faceți cantitate mai mică reglați rețeta corespunzător.
Eu am încercat să mai lucrez o dată rețeta, să fac anumite schimbări în ea, dar tot această variantă rămâne mai bună și mai frumoasă. Sigur puteți înlocui crema de vanilie cu o cremă din brânză+ouă+zahăr+vanilie - ar fi și mai repede chiar.
Și încă ceva, melcii ies și mai gustoși (dar puțin lipicioși) dacă îi ungeți și însiropați cu siropul de lapte. Cât sunt proaspeți merg și fără el, dar a 2-a zi cei cu sirop au fost și mai buni, cei simpli erau buni dar nu așa fragezi. Deci faceți cum vă place și preferă cei pentru care gătiți.
Pregătiți crema de vanilie măcar cu câteva ore înainte, sau chiar de pe o zi pe alta - să aibă timp să se răcească bine.
Eu am pregătit-o repede, la microunde, dar faceți oricare rețetă preferată.
Când crema e gata ne apucăm de rețetă.
Dizolvăm drojdia în apă caldă.
Făina se amestecă cu zahărul (100g), laptele praf și sarea.
Apoi adăugați la făină drojdia dizolvată, ouăle, și untul topit.
Amestecați bine aluatul cu o spatulă sau lingură până se prinde.
Apoi îl treceți pe masa presărată cu făină și îl mai frământați 5-10 minute.
Se mută înapoi în bol și lăsați să crească aproximativ 1 oră.
Cam așa arată aluatul meu crescut.
Îl scoateți din bol, puțin aplatizați cu făină și întindeți o foaie cam de 5mm grosime, de preferat în forma unui pătrat.
Se unge foaia uniform cu crema de vanilie pregătită anterior.
Presărați și stafidele.
Rulați foaia cât mai strâns.
Tăiați felii rulada, cam de 1 cm grosime.
Mutați aceste felii-melci pe tava așternută cu hârtie de copt. Cu un cuțit le mai desfaceți puțin marginile.
Aveți grijă să lăsați loc între ele, vor crește destul de mult.
Le ungeți cu ou bătut și lăsați cam 15 minute să se odihnească.
În acest timp preîncălziți cuptorul la 180 de grade și după odihnit puneți melcii la cuptor pentru 30-40 de minute.
În acest timp faceți siropul de lapte (și vanilie dacă vreți) - fierbeți laptele și dizolvați în el 50g de zahăr.
Când sunt rumeniți și frumoși îi scoateți din cuptor și ungeți bine cu siropul de lapte.
Eu chiar i-aș scalda în sirop, ca să absoarbă din el mai bine, să fie cât mai fragezi.
Lăsați să se răcească bine.
Aici vedeți în stânga melcii unși cu sirop și cei simpli, neunsi. Diferența la vedere nu e mare dar este la gustul de mai târziu.
Pufoși și gustoși oricum sunt.
Aveți mare grijă, sunt foarte păcătoși - nu prea te poți opri din mâncatul lor :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.