In nostalgia dupa pestele marinat-sarat - de fapt este mai mult o saramura, la noi acasa i se spune "Seleodka" - am facut aceasta reteta de proba saptamana trecuta. Am fost asa de incantati de gustul pestelui ca am zis sa nu mai cumpar de acum incolo peste de acest fel, cu ingrediente dubioase. Mai ales ca si copiii l-au apreciat - amandoua cand vad pestele nu mai vor sa manance nimic altceva la masa.
Sotul la fel incantat, mi-a zis ca se mananca ca untul, este foarte moale si fraged, usor sarat si merge perfect cu un cartof copt pe langa - si asta in varianta cea mai simplista.
Am zis sa va prezint acum reteta pt ca vin mesele festive si va asigur ca va fi un aperitiv foarte apreciat pe masa - chiar si servit simplu cu lamaie, ceapa si stropit cu otet.
Sau puteti vedea la sectiunile de Salate(Shuba si Aristocrata) si Aperitive(Kanape-urile rusesti si Kanape-urile Shuba) cat de multe chestii frumoase puteti face cu acest fel de peste. Da cat de bun este cu salata de ridiche neagra si mar...
Ca bonus v-am aratat si metoda mea de filetare a macroului, ca la masa sa nu stati sa alegeti oasele si pielea din peste, valabila metoda si pentru macroul afumat.
Macroul se curata bine de intestine, se spala foarte bine.
Daca este cu cap, acesta se taie. Recomand, daca gasiti sa luati trunchi de macrou(am luat de la Mega Image ultima data si am vazut la Lidl), este mai simplu de lucrat cu el.
Aveti grija sa luati peste din sursa sigura si verificati termenele de valabilitate si ambalare.
Apa se clocoteste, se amesteca cu sarea si zaharul si se lasa sa se raceasca complet.
Pestele il aranjati intr-un borcan sau o casoleta adanca cu capac.
Turnati saramura rece, adaugati frunza de dafin si boabele de piper. Inchideti bine cu capac si puneti la frigider.
Observati ca un peste l-am taiat bucati, sa se marineze mai repede, peste noapte.
Pestele intreg va fi gata in 4-5 zile si deja il tineti la frigider cat aveti nevoie, chiar si 1 luna. Dar va asigur ca se mananca repede :)
Acum sa va arat cum fac fileuri din asa peste.
Il scot din saramura, tai cu cutitul de-a lungul spatelui.
Apasati cu degetul pe toata lungimea filu-ului si il desprindeti de pe oase.
Cam asa iese, oasele care se mai vad se scot usor cu ajutorul unui cutit.
Acelasi lucru faceti si cu al 2-lea file, il desprindeti pe lungime apasand cu degetele sau cu un cutit.
Il curatati de restul de oase si il intoarceti cu pielea in sus.
Luati un cutit cu varful mai ascutit si desprindeti putin din pielea de pe marginea fileului.
Apucati cu degetele de ea si trageti incet si atent sa nu rupeti carnea de pe file.
Si gata, poftim, avem 2 fileu-ri frumoase, fara oase si piele - asta ca respect pt musafirii de la masa si pt noi. Nu suport sa ma apuc la o masa festiva sa aleg oasele din peste, lucru valabil si pentru macroul afumat. Il curat la fel de oase si piele inainte de a-l aranja pe un platou.
Puteti sa faceti asa cateva file-uri si le aranjati intr-un bol stropite cu putin otet, ulei si felii de ceapa.
Peste cateva ore pestele va absorbi mirosurile si va fi inca mai gustos.
Pentru a fi servit simplu, ca aperitiv, se taie felii subtiri.
Treceti un cutit pe sub file-ul taiat si il treceti pe un platou.
Se poate orna cu felii de lamaie,, ceapa, masline. Merge stropit cu putin otet, zeama de lamaie si foarte putin ulei.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.