În nostalgia după peștele marinat-sărat - de fapt este mai mult o saramură, la noi acasă i se spune "Seleodka" - am făcut această rețetă de probă săptămâna trecută. Am fost așa de încântați de gustul peștelui că am zis să nu mai cumpăr de acum încolo pește de acest fel, cu ingrediente dubioase. Mai ales că și copiii l-au apreciat - amândouă când văd peștele nu mai vor să mănânce nimic altceva la masă.
Soțul la fel încântat, mi-a zis că se mănâncă ca untul, este foarte moale și fraged, ușor sărat și merge perfect cu un cartof copt pe lângă - și asta în varianta cea mai simplistă.
Am zis să vă prezint acum rețeta pentru că vin mesele festive și vă asigur că va fi un aperitiv foarte apreciat pe masă - chiar și servit simplu cu lămâie, ceapă și stropit cu oțet.
Sau puteți vedea la secțiunile de Salate(Shuba și Aristocrata) și Aperitive(Kanape-urile rusești și Kanape-urile Shuba) cât de multe chestii frumoase puteți face cu acest fel de pește. Da' cât de bun este cu salată de ridiche neagră și mar...
Ca bonus v-am arătat și metoda mea de filetare a macroului, ca la masă să nu stați să alegeți oasele și pielea din pește, valabilă metoda și pentru macroul afumat.
Macroul se curăță bine de intestine, se spală foarte bine.
Dacă este cu cap, acesta se taie. Recomand, dacă găsiți să luați trunchi de macrou(am luat de la Mega Image ultima dată și am văzut la Lidl), este mai simplu de lucrat cu el.
Aveți grijă să luați pește din sursă sigură și verificați termenele de valabilitate și ambalare.
Apă se clocotește, se amestecă cu sarea și zahărul și se lasă să se răcească complet.
Peștele îl aranjați într-un borcan sau o caserolă adâncă cu capac.
Turnați saramura rece, adăugați frunza de dafin și boabele de piper. Închideți bine cu capac și puneți la frigider.
Observați că un pește l-am tăiat bucăți, să se marineze mai repede, peste noapte.
Peștele întreg va fi gata în 4-5 zile și deja îl țineți la frigider cât aveți nevoie, chiar și 1 lună. Dar vă asigur că se mănâncă repede :)
Acum să vă arăt cum fac fileuri din așa pește.
Îl scot din saramură, tai cu cuțitul de-a lungul spatelui.
Apăsați cu degetul pe toată lungimea fileului și îl desprindeți de pe oase.
Cam așa iese, oasele care se mai văd se scot ușor cu ajutorul unui cuțit.
Acelasi lucru faceți și cu al 2-lea file, îl desprindeți pe lungime apăsând cu degetele sau cu un cuțit.
Îl curățați de restul de oase și îl întoarceți cu pielea în sus.
Luați un cuțit cu vârful mai ascuțit și desprindeți puțin din pielea de pe marginea fileului.
Apucați cu degetele de ea și trageți încet și atent să nu rupeți carnea de pe file.
Și gata, poftim, avem 2 fileuri frumoase, fără oase și piele - asta ca respect pentru musafirii de la masă și pentru noi. Nu suport să mă apuc la o masă festivă să aleg oasele din pește, lucru valabil și pentru macroul afumat. Îl curăț la fel de oase și piele înainte de a-l aranja pe un platou.
Puteți să faceți așa câteva fileuri și le aranjați într-un bol stropite cu puțin oțet, ulei și felii de ceapă.
Peste câteva ore peștele va absorbi mirosurile și va fi încă mai gustos.
Pentru a fi servit simplu, ca aperitiv, se taie felii subțiri.
Treceți un cuțit pe sub fileul tăiat și îl treceți pe un platou.
Se poate orna cu felii de lămâie, ceapă, măsline. Merge stropit cu puțin oțet, zeamă de lămâie și foarte puțin ulei.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.