De câțiva ani, în ajunul Crăciunului pe stil vechi încerc să pun pe site rețete importante pentru familia noastră, cele care poate nu le veți găsi oriunde, dar cu siguranță vă sunt dragi și unice pentru că anume așa le făcea bunica sau mama. Această rețetă de sarmale cu păsat de porumb făcea bunica anume în Ajunul Crăciunului, noi le spunem acasă în Basarabia - Sarmale cu crupe de porumb și sunt fără carne. La ce ingrediente simple conțin aceste sarmale să știți că sunt foarte gustoase, să le aveți în vedere când vreți să gătiți ceva diferit, vegan, de post și pur și simplu gustos. Se pot face combinații cu orez și carne, dar așa simple mie mi se par fantastice.
Așa se făcea că, în Ajunul Crăciunului mergeam la bunica, ea gătea pentru seara de Ajun doar mâncare de post - Plăcinte cu varză murată, Plăcinte cu cartofi, Sarmale cu crupe, Colaci și neapărat Grâu fiert sau Colivă. Aprindea o lumânare la icoană și ne dădea de pomană farfurii umplute cu grâu.
Rețeta mi-a luat ceva timp până am ajuns la această proporție, întrebări și sfaturi de la mătușa mea ca să-mi iasă perfecte. Pentru că atunci când le făcea bunica eu nu aveam grijă rețetelor, erau bune și gata :)
Îmi stă un nod în gât acum când scriu, pentru că atunci nu-mi dădeam seama cât de departe voi fi și oamenii dragi de atunci, nu mai sunt.
Varza se spală bine și se lasă 1 oră în apă, trebuie puțin să se desăreze dar nu prea mult.
Ceapa se taie cubulețe mici, morcovul se dă prin răzătoare.
Într-o tigaie adâncă încălziți uleiul și adăugați morcovii și ceapa împreună la călit.
Amestecați bine și lăsați cam 10 minute la foc mediu să se înmoaie.
Adăugați pasta de ardei sau roșii, amestecați bine și închideți focul.
Cam așa trebuie să fie.
Vedeți aici cum este păsatul, sunt boabe ceva mai mari decât făina de porumb pentru mămăligă.
Eu cumpăr de la orice supermarket în Moldova, aici se poate găsi la Plafar dar cel mai sigur la piața de țărani.
Dacă știți unde se poate găsi în București, sau în ce magazine din țară, voi fi bucuroasă dacă ne scrieți la comentarii.
Se spală bine în câteva ape până nu mai apar fulgi albi în apă.
Crupele spălate și scurse bine se amestecă cu legumele din tigaie, se potrivește de sare.
Într-un tuci de 3-4 litri se pun la fund bucățele de varză murată, din acele care nu se pot folosi la făcut sarmalele - cotor și frunzele groase.
Rupeți bucățele mici din frunza de varză, puneți la margine câte 1-2 lingurițe de umplutură și rulați sarmale mici.
Așa le prefer și ies cele mai bune și coapte, sărmăluțele mai mici.
Cam așa ceva.
Le aranjați straturi în oală.
După ce ați făcut toate sarmalele, cu restul de frunze rămase le acoperiți deasupra.
Se toarnă apă, dar numai cât fix să le acopere, nu mai mult!
Acoperiți tuciul cu capac, capacul de la al meu nu merge pentru cuptor și am acoperit deasupra cu o bucată de folie de aluminiu.
Puneți la cuptor pentru 2 ore la 160 de grade, și apoi 1-2 ore la 100 de grade și la urmă vă recomand să le mai uitați pe o oră și mai mult în cuptorul cald, dar oprit. Asta-i varianta cea mai delicioasă dar vă ia ceva timp.
Altfel le puteți fierbe la foc mic pe aragaz timp de oră, apoi încă o oră la foc foarte-foarte mic să se coacă și vreo jumate de oră lăsați fără foc să se pătrundă.
Înainte de a opri focul, la cuptor sau aragaz să le gustați neapărat, vedeți dacă s-au fiert bine.
Dacă sunt gata opriți focul și lăsați să se pătrundă.
Le serviți calde, și dacă nu țineți post cu puțin iaurt sau smântână pe lângă.
Sunt foarte bune, o să vă surprindă mult dacă le încercați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.