Grau fiert de Craciun

Azi este ajunul Craciunului pe stil vechi, care se sarbatoreste acasa la parintii mei. Anul trecut am aratat cum faceam colaci cu bunica, acum va arat inca o mancare nelipsita nici intr-un an de cand ma stiu, anume de Craciun. Este vorba despre graul fiert, un fel de ruda cu coliva dar totusi este putina diferenta intre ele.

Asa grau fiert puteti face oricand in timpul anului, fiind bobul de grau integral chiar va recomand acest desert celor care tin la o alimentatie echilibrata. Il puteti indulci si drege cu orice va place - zahar, miere, indulcitor, nuca, mac, nuca de cocos, vanilie, esente diverse - toate dupa plac si gust.

Varianta cea mai banala pe care o mancam acasa la bunica era cu zahar si nuci - tuciul cu grau fierbea vreo jumate de zi pe plita, luam de acolo cate putin si amestecam cu zahar si nuca fiecare in farfuria lui - cel mai memorabil desert al copilariei mele.

Aici l-am decorat si cu prune uscate, reteta de prune umplute cu nuci urmeaza, cred ca la Craciunul viitor :)

Craciun fericit alaturi de cei dragi va urez, multa liniste si sanatate!

Ingrediente

Grau integral
500 g
Zahar
5 linguri
sau orice alt indulcitor va place
Nuci
200 g
puteti adauga mac, nuca de cocos, prune uscate, etc
Esenta de vanilie
1 buc
sau alte arome preferate, este optional

Pasi de urmat

1

Graul integral se pregateste din timp - acasa, cu vreo saptamana inainte, ne asezam cu totii si alegeam graul pt Craciun(sa nu aiba murdarie, pietricele, etc).

Acum ma adaptez, am cumparat grau curat si bine ales de la magazinul naturist.

2

Cu o seara inainte de Ajun se spala bine, apoi se lasa la inmuiat  in multa apa, peste noapte.

3

Apoi apa in care a stat noaptea se scurge, mutati in oala/tuci si turnati apa multa curata peste el, cam 1 la 3, vedeti si in oala din poza.

4

Cand incepe sa fiarba faceti focul foarte mic si lasati asa 3-4 ore, amestecand periodic in el.

Daca observati ca nu are suficienta apa pe parcurs, mai adaugati apa clocotita fierbinte.

Eu l-am fiert in multicooker, la regim de stew timp de 4 ore, am amestecat 1 data, si a fost suficient :)

5

Cam asa arata graul fiert gata - boabele sunt crapate, apa tulbure si densa.

Oricum cel mai simplu test este sa-l gustati, bineinteles, bobul este fiert dar totusi putin elastic.

6

Il puteti amesteca din timp cu zahar, nuci si diverse arome. Este la fel de bun si cald si rece.

7

Nucile recomand sa le rumeniti 10 minute la cuptor, sau pe tigaie. Apoi le striviti un pic cu fundul unei cani sau pahar.

8

Cam asa arata desertul pe masa de Craciun, ornat frumos cu prune si nuci.

Graul rece se face mai dens, il puteti dilua cu putina apa fierbinte si il faceti de consistenta care va place.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 360 min
Publicata:

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 06 ian 2015, 19:33

Craciun Fericit draga Lena , Multa fericire,sanate, bucurie la toata familia ta !!!! 

si multumim pentru retetele delicioase pe care le postezi :-* . Esti preferata mea, am incerac multe retete de la tine, si toate mi-au placut. As fi foarte multumita daca ai posta si reteta de prune umplute cu nuci, imi plac foarte foarte mult, dar din pacate nu stiu reteta ca sa le fac. 
RuxandraIrina
RuxandraIrina 07 ian 2015, 09:40

Craciun fericit si la multi ani! Multumim pentru reteta! Excelenta, ca deobicei. 

RadMarian
RadMarian 08 ian 2015, 21:42

Draga Lena, pune dumneata in loc de zahar, bineinteles dupa ce a fiert graul, miere de albine si ai sa obtii prima prajutura facut de stramasii nostri daci...

luminitaiasi
luminitaiasi 09 ian 2015, 17:38

Foarte bun si satios! Eu il fac de mult timp, ca mancare. Pun in el si stafide, esenta de rom (cu asta mi se pare ca gustul e cel mai bun, poate si pt ca asta era esenta folosita de mama mea, in copilarie). Am pus si nuca de cocos, fulgi si a fost mai mult decat bun. Merita incercat!

luminitaiasi
luminitaiasi 09 ian 2015, 17:40

Si da, retetele tale sunt grozave. De cand am descoperit site-ul tau, rareori mai caut alte retete, pe alte site-uri.

ALAZA
ALAZA 22 sep 2015, 09:25

daca seunge oala pe fund cu ulei si pui apa la fiert si cand clocoteste atunci adaugi graul spalat se fierbe foarte repede si nu trebuie amestecat deloc,doar completat cu apa fierbinte daca scade. Garantez pt ca eu doar asa fierb graul am invatat de la batranele satului.