De cativa ani, in ajunul Craciunului pe stil vechi incerc sa pun pe site retete importante pentru familia noastra, cele care poate nu le veti gasi oriunde, dar cu siguranta va sunt dragi si unice pentru ca anume asa le facea bunica sau mama. Aceasta reteta de sarmale cu pasat de porumb facea bunica anume in Ajunul Craciunului, noi le spunem acasa in Basarabia - Sarmale cu crupe de porumb si sunt fara carne. La ce ingrediente simple contin aceste sarmale sa stiti ca sunt foarte gustoase, sa le aveti in vedere cand vreti sa gatiti ceva diferit, vegan, de post si pur si simplu gustos. Se pot face combinatii cu orez si carne, dar asa simple mie mi se par fantastice.
Asa se facea ca, in Ajunul Craciunului mergeam la bunica, ea gatea pentru seara de Ajun doar mancare de post - Placinte cu varza murata, Placinte cu cartofi, Sarmale cu crupe, Colaci si neaparat Grau fiert sau Coliva. Aprindea o lumanare la icoana si ne dadea de pomana farfurii umplute cu grau.
Reteta mi-a luat ceva timp pana am ajuns la aceasta proportie, intrebari si sfaturi de la matusa mea ca sa-mi iasa perfecte. Pentru ca atunci cand le facea bunica eu nu aveam grija retetelor, erau bune si gata :)
Imi sta un nod in gat acum cand scriu, pentru ca atunci nu-mi dadeam seama cat de departe voi fi si oamenii dragi de atunci, nu mai sunt.
Varza se spala bine si se lasa 1 ora in apa, trebuie putin sa se desareze dar nu prea mult.
Ceapa se taie cubulete mici, morcovul se da prin razatoare.
Intr-o tigaie adanca incalziti uleiul si adaugati morcovii si ceapa impreuna la calit.
Amestecati bine si lasati cam 10 minute la foc mediu sa se inmoaie.
Adaugati pasta de ardei sau rosii, amestecati bine si inchideti focul.
Cam asa trebuie sa fie.
Vedeti aici cum este pasatul, sunt boabe ceva mai mari decat faina de porumb pt mamaliga.
Eu cumpar de la orice supermarket in Moldova, aici se poate gasi la Plafar dar cel mai sigur la piata de tarani.
Daca stiti unde se poate gasi in Bucuresti, sau in ce magazine din tara, voi fi bucuroasa daca ne scrieti la comentarii.
Se spala bine in cateva ape pana nu mai apar fulgi albi in apa.
Crupele spalate si scurse bine se amesteca cu legumele din tigaie, se potriveste de sare.
Intr-un tuci de 3-4 litri se pun la fund bucatele de varza murata, din acele care nu se pot folosi la facut sarmalele - cotor si frunzele groase.
Rupeti bucatele mici din frunza de varza, puneti la margine cate 1-2 lingurite de umplutura si rulati sarmale mici.
Asa le prefer si ies cele mai bune si coapte, sarmalutele mai mici.
Cam asa ceva.
Le aranjati straturi in oala.
Dupa ce ati facut toate sarmalele, cu restul de frunze ramase le acoperiti deasupra.
Se toarna apa, dar numai cat fix sa le acopere, nu mai mult!
Acoperiti tuciul cu capac, capacul de la al meu nu merge pt cuptor si am acoperit deasupra cu o bucata de foile de aluminiu.
Puneti la cuptor pentru 2 ore la 160 de grade, si apoi 1-2 ore la 100 de grade si la urma va recomand sa le mai uitati pe o ora si mai mult in cuptorul cald, dar oprit. Asta-i varianta cea mai delicioasa dar va ia ceva timp.
Altfel le puteti fierbe la foc mic pe aragaz timp de ora, apoi inca o ora la foc foarte-foarte mic sa se coaca si vreo jumate de ora lasati fara foc sa se patrunda.
Inainte de a opri focul, la cuptor sau aragaz sa le gustati neaparat, vedeti daca s-au fiert bine.
Daca sunt gata opriti focul si lasati sa se patrunda.
Le serviti calde, si daca nu tineti post cu putin iaurt sau smantana pe langa.
Sunt foarte bune, o sa va surprinda mult daca le incercati.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.