Tort "Fluture"

Am ramas datoare cu reteta acestui tort inca de saptamana trecuta, cand vi l-am aratat pe Facebook. Am facut tortul pentru Sofia, pentru a servi colegii la scoala de ziua ei. Este o idee foarte buna de montare a unui tort atunci cand vreti sa va faceti fericit copilul de ziua lui, dar nu aveti timp sa va complicati cu prea multe ornari si detalii. Aceasta reteta de tort este de fapt o idee de montare, link-urile pentru pandispan si ganache-ul de ciocolata le voi da in pasi, sunt foarte simple si nu vreau sa accentuez atentia pe ele.

Am ales cea mai simpla varianta de montare a tortului Fluture, si nu am dat gres. Am avut emotii mari si eram foarte ingrijorata daca imi va iesi asa cum ma asteptam. Dupa ce l-am terminat am avut senzatia ca am dat jos un sac din spate :) Copiilor le-a placut, eu am avut timp sa gatesc si sa-mi fac si alte treburi, deci un tort ideal, simplu, frumos si de casa!

Cu acest fluture marcam si ultima zi de iarna, sa vina primvara!

Ingrediente
Pandispan
1 buc
un pandispan pregatit din timp, de 26-28cm in diametru
Crema ganache de ciocolata alba
1 buc
link-ul la reteta il gasiti la Pasul 2
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
1 l
foarte bine racita la frigider
Zahar pudra
200 g
pentru frisca
Pasi de urmat
Pas 1

Pregatiti cu 1 zi inainte pandispanul si lasati sa se raceasca bine. Il taiati in 3 foi uniforme, puteti sa-l puneti vreo ora la congelator inainte, sa fie mai usor de taiat foile.

Reteta mea de pandispan o gasiti AICI.

Tort "Fluture" - Pas 1
Pas 2

Pregatim si crema Ganache de ciocolata alba - reteta o gasiti in pasii 10-13 a retetei de Tort Raffaello.

Tort "Fluture" - Pas 2
Pas 3

Tava sau platoul pe care veti monta tortul il asterneti cu 2 bucati de folie de plastic alimentara. Observati ca sunt cam la 4 cm distanta intre ele, exact mijlocul tavii ramane neacoperit.

Asta pentru a muta mai usor ulterior jumatatile de tort si formarea fluturelui.

Se poate muta si fara folie, cu ajutorul unui cutit mai mare.

Tort "Fluture" - Pas 3
Pas 4

Incepem sa montam tortul - fiecare foaie de blat se poate insiropa cu putina apa cu miere, puneti 3-4 linguri de crema si optional niste gem sau dulceata de zmeura sau visine.

Tort "Fluture" - Pas 4
Pas 5

Si asa continuati pana il montati complet.

As recomanda sa nu-l ungeti deasupra si pe borduri, eu am uitat si pe urma m-am cam murdarit pe maini la mutarea lui.

Lasati cateva ore la frigider, sa se patrunda bine foile cu crema.

Tort "Fluture" - Pas 5
Pas 6

Dupa acest timp ne apucam sa facem fluturele.

Se taie in jumatate tortul cu un cutit mare.

Tort "Fluture" - Pas 6
Pas 7

Apucati folia de margini si puteti muta usor jumatatile de tort pe platoul de tort pregatit.

Daca nu merge asa, treceti lama unui cutit mai mare sub blat si il treceti atent.

Tort "Fluture" - Pas 7
Pas 8

Dupa ce ati pus o jumatate pe platou, trageti atent folia si o scoateti de sub blat.

Tort "Fluture" - Pas 8
Pas 9

La fel treceti si a 2-a jumatate de blat, la apropiati una de alta.

Tort "Fluture" - Pas 9
Pas 10

Observati ca le-am unit mai oblic, vedeti imaginea de la pasul de mai sus, acolo sunt fix la mijloc.

Fluturele arata mai bine daca uniti jumatatile un pic mai jos, nu chiar la mijloc. Le reglati si mutati atent cu lama cutitului.

Tort "Fluture" - Pas 10
Pas 11

Aveti grija sa va mai lasati crema pentru a orna bordurile si uniturile tortului.

Cu un cutit nivelati cat mai bine mijlocul si locul unde se unesc blaturile, puteti chiar sa puneti un pic mai multa crema sa-l ingrosati.

Tort "Fluture" - Pas 11
Pas 12

Bateti frisca bine, aveti toate detaliile si pasii aici.

Si cateva recomandari in ornarea tortului cu frisca:

- In primul rand am facut niste rozete mai mari la mijlocul tortului, sa accentuez corpul fluturelui.

- Apoi am ornat conturul/marginile aripilor cu niste motzuri mai mari

- Cu motzuri mai mici am facut aripile pe interior - aici puteti pune si niste fructe dupa preferinta

- La urma am ornat peretii pe toate partile, la fel cu motzuri mici

Mi-a ajuns exact un litru de smantana pentru a orna tortul complet.

Tort "Fluture" - Pas 12
Pas 13

La urma puteti orna cu ceva figurine mici - eu am gasit la supermarket niste fluturi mici colorati din zahar, la plic. Si gata, lasati 1-2 ore sa se mai intareasca frisca si il puteti servi.

Pofta Buna!

Tort "Fluture" - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (15-20 portii)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 240 min