Am rămas datoare cu rețeta acestui tort încă de săptămâna trecută, când vi l-am arătat pe Facebook. Am făcut tortul pentru Sofia, pentru a servi colegii la școală de ziua ei. Este o idee foarte bună de montare a unui tort atunci când vreți să vă faceți fericit copilul de ziua lui, dar nu aveți timp să vă complicați cu prea multe ornări și detalii. Această rețetă de tort este de fapt o idee de montare, link-urile pentru pandișpan și ganache-ul de ciocolată le voi da în pași, sunt foarte simple și nu vreau să accentuez atenția pe ele.
Am ales cea mai simplă variantă de montare a tortului Fluture, și nu am dat greș. Am avut emoții mari și eram foarte îngrijorată dacă îmi va ieși așa cum mă așteptam. După ce l-am terminat am avut senzația că am dat jos un sac din spate :) Copiilor le-a plăcut, eu am avut timp să gătesc și să-mi fac și alte treburi, deci un tort ideal, simplu, frumos și de casă!
Cu acest fluture marcăm și ultima zi de iarnă, să vină primăvara!
Pregătiți cu 1 zi înainte pandișpanul și lăsați să se răcească bine. Îl tăiați în 3 foi uniforme, puteți să-l puneți vreo oră la congelator înainte, să fie mai ușor de tăiat foile.
Pregătim și crema Ganache de ciocolată albă - rețeta o găsiți în pașii 10-13 a rețetei de Tort Raffaello.
Tava sau platoul pe care veți monta tortul îl așterneți cu 2 bucăți de folie de plastic alimentară. Observați că sunt cam la 4 cm distanță între ele, exact mijlocul tăvii rămâne neacoperit.
Asta pentru a muta mai ușor ulterior jumătățile de tort și formarea fluturelui.
Se poate muta și fără folie, cu ajutorul unui cuțit mai mare.
Începem să montăm tortul - fiecare foaie de blat se poate însiropa cu puțină apă cu miere, puneți 3-4 linguri de cremă și opțional niște gem sau dulceață de zmeură sau vișine.
Și așa continuați până îl montați complet.
Aș recomanda să nu-l ungeți deasupra și pe borduri, eu am uitat și pe urmă m-am cam murdărit pe mâini la mutarea lui.
Lăsați câteva ore la frigider, să se pătrundă bine foile cu cremă.
După acest timp ne apucăm să facem fluturele.
Se taie în jumătate tortul cu un cuțit mare.
Apucați folia de margini și puteți muta ușor jumătățile de tort pe platoul de tort pregătit.
Dacă nu merge așa, treceți lama unui cuțit mai mare sub blat și îl treceți atent.
După ce ați pus o jumătate pe platou, trageți atent folia și o scoateți de sub blat.
La fel treceți și a 2-a jumătate de blat, le apropiați una de alta.
Observați că le-am unit mai oblic, vedeți imaginea de la pasul de mai sus, acolo sunt fix la mijloc.
Fluturele arată mai bine dacă uniți jumătățile un pic mai jos, nu chiar la mijloc. Le reglați și mutați atent cu lama cuțitului.
Aveți grijă să vă mai lăsați cremă pentru a orna bordurile și uniturile tortului.
Cu un cuțit nivelați cât mai bine mijlocul și locul unde se unesc blaturile, puteți chiar să puneți un pic mai multă cremă să-l îngroșați.
Bateți frișca bine, aveți toate detaliile și pașii aici.
Și câteva recomandări în ornarea tortului cu frișcă:
- În primul rând am făcut niște rozete mai mari la mijlocul tortului, să accentuez corpul fluturelui.
- Apoi am ornat conturul/marginile aripilor cu niște moțuri mai mari
- Cu moțuri mai mici am făcut aripile pe interior - aici puteți pune și niște fructe după preferință
- La urmă am ornat pereții pe toate părțile, la fel cu moțuri mici
Mi-a ajuns exact un litru de smântână pentru a orna tortul complet.
La urmă puteți orna cu ceva figurine mici - eu am găsit la supermarket niște fluturi mici colorați din zahăr, la plic. Și gata, lăsați 1-2 ore să se mai întărească frișca și îl puteți servi.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.