O rețetă de mucenici pufoși simplă și perfectă, este bună și pentru cei care vor să facă acum mucenici de post - ingredientele se adaptează cu ușurință pentru că nu sunt multe și este frumos tot procesul. Să știți că în această rețetă de mucenici moldovenești pufoși vă scutesc de împletitul clasic și vă propun o variantă care eu zic că este genială. Aveți aici straturi pufoase și fragede de aluat cu scorțișoară (puteți s-o omiteți sau înlocuiți cu nucă de cocos), acestea absorb foarte bine siropul și mucenicii ies nu doar pufoși dar și foarte fragezi. Procesul de modelare este foarte simplu, puteți să colaborați și cu cei mici din familie, ei primii vor aprecia aceste chifle-mucenici delicioase.
Am combinat pentru această rețetă de mucenici moldovenești mai deosebită, o rețetă de aluat dospit rapid, interesant pentru că are în compoziție nu doar drojdie dar și praf de copt. Nu conține ouă, doar dacă vreți să-i ungeți deasupra pentru luciu. Laptele simplu îl puteți înlocui cu cel de soia sau cu apă, și untul topit cu ulei - în varianta de post.
Deci nu ezitați să faceți și mucenici pufoși de post după indicațiile de mai sus, la fel puteți face Mucenicii Moldovenești după rețeta clasică sau Mucenicii Muntenești fierți, ambele cu VIDEO!
Lapte cald (nu fierbinte!) se amestecă cu 1 lingură de zahăr și drojdia uscată.
Lăsați 10-15 minute până face spumă deasupra și pe urmă mai amestecați puțin.
Într-un bol puneți făina și praful de copt, amestecați.
Adăugați acolo laptele cu drojdia, uleiul și 1 linguriță esență de vanilie.
Începeți să amestecați cu o spatulă sau lingură.
Până aluatul se adună și este mai omogen.
Acum presărați puțină făină pe masă, scoateți aluatul din bol și îl mai frământați 1-2 minute mai activ.
Îl puneți înapoi în bol și lăsați-l acoperit să crească 30-40 de minute.
După acest timp îl scoateți iar pe masă, tăiați în 12 bucăți de mărime egală și formați biluțe din ele.
Luați pe rând fiecare bilă, o întindeți cu făcălețul într-un dreptunghi.
Ungeți deasupra cu puțin unt topit sau ulei simplu.
Presărați 1 lingură de zahăr și puțină scorțișoară.
Dacă nu vă place scorțișoara puteți s-o omiteți sau înlocuiți cu nucă de cocos, cacao, mac, etc.
Rulați dreptunghiul.
Tăiați ruloul de-a lungul din 2 părți, dar nu tăiați complet până în mijloc - acesta rămâne întreg.
Luați primele margini, le răsuciți 1-2 ori.
Și lipiți capetele, așa avem gata prima bucată din 8.
La fel faceți și cu cealaltă parte și obținem un mucenic-chiflă frumos, simplu și elegant.
În același mod faceți restul de mucenici.
Pe parcurs le aranjați într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt. Lăsați 10-15 minute să crească în tavă, înainte de cuptor.
Pentru un luciu și culoare frumoase le puteți unge cu ou bătut înainte să le puneți în cuptor. În varianta de post săriți peste acest pas.
Se coc timp de 20-25 de minute la 180 de grade, sau până se rumenesc uniform.
Până mucenicii sunt în cuptor pregătiți repede siropul - fierbeți 1 pahar de apă cu 0.5 pahare de zahăr, adăugați coajă de lămâie, vanilie și rom, după preferințe.
Mucenicii gata copți, fierbinți, se ung din abundență cu sirop.
Eu am avut 2 tăvi de mucenici și am distribuit uniform siropul să-mi ajungă pentru ambele ture.
Imediat cât siropul nu s-a uscat presărați nuca mărunțită deasupra, să se lipească mai bine de suprafața mucenicilor.
Lăsați mucenicii să se pătrundă bine și puțin să se răcorească, dar vă spun sigur că nu veți avea răbdare...
Sunt foarte moi, fragezi, pufoși și toate straturile de scorțișoară se combină perfect cu nuca și siropul. Acesta se însiropază bine și repede datorită formei.
Nouă ne-au plăcut foarte mult și cred că rămân preferați pe mult timp înainte.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.