O reteta de mucenici pufosi simpla si perfecta, este buna si pentru cei care vor sa faca acum mucenici de post - ingredientele se adapteaza cu usurinta pentru ca nu sunt multe si este frumos tot procesul. Sa stiti ca in aceasta reteta de mucenici moldovenesti pufosi va scutesc de impletitul clasic si va propun o varianta care eu zic ca este geniala. Aveti aici straturi pufoase si fragede de aluat cu scortisoara(puteti s-o omiteti sau inlocuiti cu nuca de cocos), acestea absorb foarte bine siropul si mucenicii ies nu doar pufosi dar si foarte fragezi. Procesul de modelare este foarte simplu, puteti sa colaborati si cu cei mici din familie, ei primii vor aprecia aceste chifle-mucenici delicioase.
Am combinat pentru aceasta reteta de mucenici moldovenesti mai deosebita, o reteta de aluat dospit rapid, interesant pentru ca are in compozitie nu doar drojdie dar si praf de copt. Nu contine oua, doar daca vreti sa-i ungeti deasupra pentru luciu. Laptele simplu il puteti inlocui cu cel de soia sau cu apa, si untul topit cu ulei - in varianta de post.
Deci nu ezitati sa faceti si mucenici pufosi de post dupa indicatiile de mai sus, la fel puteti face Mucenicii Moldovenesti dupa reteta clasica sau Mucenicii Muntenesti fierti, ambele cu VIDEO!
Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu 1 lingura de zahar si drojdia uscata.
Lasati 10-15 minute pana face spuma deasupra si pe urma mai amestecati putin.
Intr-un bol puneti faina si praful de copt, amestecati.
Adaugati acolo laptele cu drojdia, uleiul si 1 lingurita esenta de vanilie.
Incepeti sa amestecati cu o spatula sau lingura.
Pana aluatul se aduna si este mai omogen.
Acum presarati putin faina pe masa, scoateti aluatul din bol si il mai framantati 1-2 minute mai activ.
Il puneti inapoi in bol si lasati-l acoperit sa creasca 30-40 de minute.
Dupa acest timp il scoateti iar pe masa, taiati in 12 bucati de marime egala si formati bilute din ele.
Luati pe rand fiecare bila, o intindeti cu facaletul intr-un dreptunghi.
Ungeti deasupra cu putin unt topit sau ulei simplu.
Presarati 1 lingura de zahar si putina scortisoara.
Daca nu va place scortisoara puteti s-o omiteti sau inlocuiti cu nuca de cocos, cacao, mac, etc.
Rulati dreptunghiul.
Taiati ruloul de-a lungul din 2 parti, dar nu taiati complet pana in mijloc - acesta ramane intreg.
Luati primele margini, le rasuciti 1-2 ori.
Si lipiti capetele, asa avem gata prima bucata din 8.
La fel faceti si cu cealalta parte si obtinem un mucenic-chifla frumos, simplu si elegant.
In acelasi mod faceti restul de mucenici.
Pe parcurs le aranjati intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt. Lasati 10-15 minute sa creasca in tava, inainte de cuptor.
Pentru un luciu si culoare frumoase le puteti unge cu ou batut inainte sa le puneti in cuptor. In varianta de post sariti peste acest pas.
Se coc timp de 20-25 de minute la 180 de grade, sau pana se rumenesc uniform.
Pana mucenicii sunt in cuptor pregatiti repede siropul - fierbeti 1 pahar de apa cu 0.5 pahare de zahar, adaugati coaja de lamaie, vanilie si rom, dupa preferinte.
Mucenicii gata copti, fierbinti, se ung din abundenta cu sirop.
Eu am avut 2 tavi de mucenici si am distribuit uniform siropul sa-mi ajunga pentru ambele ture.
Imediat cat siropul nu s-a uscat presarati nuca maruntita deasupra, sa se lipeasca mai bine de suprafata mucenicilor.
Lasati mucenicii sa se patrunda bine si putin sa se racoreasca, dar va spun sigur ca nu veti avea rabdare...
Sunt foarte moi, fragezi, pufosi si toate straturile de scortisoara se combina perfect cu nuca si siropul. Acesta se insiropeaza bine si repede datorita formei.
Noua ne-au placut foarte mult si cred ca raman preferati pe mult timp inainte.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.