Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară

O rețetă de mucenici pufoși simplă și perfectă, este bună și pentru cei care vor să facă acum mucenici de post - ingredientele se adaptează cu ușurință pentru că nu sunt multe și este frumos tot procesul. Să știți că în această rețetă de mucenici moldovenești pufoși vă scutesc de împletitul clasic și vă propun o variantă care eu zic că este genială. Aveți aici straturi pufoase și fragede de aluat cu scorțișoară (puteți s-o omiteți sau înlocuiți cu nucă de cocos), acestea absorb foarte bine siropul și mucenicii ies nu doar pufoși dar și foarte fragezi. Procesul de modelare este foarte simplu, puteți să colaborați și cu cei mici din familie, ei primii vor aprecia aceste chifle-mucenici delicioase.

Am combinat pentru această rețetă de mucenici moldovenești mai deosebită, o rețetă de aluat dospit rapid, interesant pentru că are în compoziție nu doar drojdie dar și praf de copt. Nu conține ouă, doar dacă vreți să-i ungeți deasupra pentru luciu. Laptele simplu îl puteți înlocui cu cel de soia sau cu apă, și untul topit cu ulei - în varianta de post.

Deci nu ezitați să faceți și mucenici pufoși de post după indicațiile de mai sus, la fel puteți face Mucenicii Moldovenești după rețeta clasică sau Mucenicii Muntenești fierți, ambele cu VIDEO!

Ingrediente
Lapte
250 ml
în varianta de post puneți lapte vegetal (soia, migdale, cocos) sau apă simplă
Drojdie uscată
10 g
sau 25 g drojdie proaspătă
Ulei
100 ml
   
Făină albă
400 g
   
Esență de vanilie
2 lingurite
   
Zahăr
250 g
   
Praf de copt
10 g
   
Unt topit
50 ml
sau ulei în varianta de post
Scorțișoară
40 g
sau nucă de cocos, sau puteți să nu puneți deloc, doar zahăr
Coajă rasă de portocală
1 lingurita
sau coajă de lămâie, rom, orice arome vă plac
Ouă
1 buc
opțional, pentru uns deasupra
Pași de urmat
Pas 1

Lapte cald (nu fierbinte!) se amestecă cu 1 lingură de zahăr și drojdia uscată.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 1
Pas 2

Lăsați 10-15 minute până face spumă deasupra și pe urmă mai amestecați puțin.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 2
Pas 3

Într-un bol puneți făina și praful de copt, amestecați.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 3
Pas 4

Adăugați acolo laptele cu drojdia, uleiul și 1 linguriță esență de vanilie.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 4
Pas 5

Începeți să amestecați cu o spatulă sau lingură.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 5
Pas 6

Până aluatul se adună și este mai omogen.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 6
Pas 7

Acum presărați puțină făină pe masă, scoateți aluatul din bol și îl mai frământați 1-2 minute mai activ.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 7
Pas 8

Îl puneți înapoi în bol și lăsați-l acoperit să crească 30-40 de minute.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 8
Pas 9

După acest timp îl scoateți iar pe masă, tăiați în 12 bucăți de mărime egală și formați biluțe din ele.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 9
Pas 10

Luați pe rând fiecare bilă, o întindeți cu făcălețul într-un dreptunghi.

Ungeți deasupra cu puțin unt topit sau ulei simplu.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 10
Pas 11

Presărați 1 lingură de zahăr și puțină scorțișoară.

Dacă nu vă place scorțișoara puteți s-o omiteți sau înlocuiți cu nucă de cocos, cacao, mac, etc.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 11
Pas 12

Rulați dreptunghiul.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 12
Pas 13

Tăiați ruloul de-a lungul din 2 părți, dar nu tăiați complet până în mijloc - acesta rămâne întreg.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 13
Pas 14

Luați primele margini, le răsuciți 1-2 ori.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 14
Pas 15

Și lipiți capetele, așa avem gata prima bucată din 8.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 15
Pas 16

La fel faceți și cu cealaltă parte și obținem un mucenic-chiflă frumos, simplu și elegant.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 16
Pas 17

În același mod faceți restul de mucenici.

Pe parcurs le aranjați într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt. Lăsați 10-15 minute să crească în tavă, înainte de cuptor.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 17
Pas 18

Pentru un luciu și culoare frumoase le puteți unge cu ou bătut înainte să le puneți în cuptor. În varianta de post săriți peste acest pas.

Se coc timp de 20-25 de minute la 180 de grade, sau până se rumenesc uniform.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 18
Pas 19

Până mucenicii sunt în cuptor pregătiți repede siropul - fierbeți 1 pahar de apă cu 0.5 pahare de zahăr, adăugați coajă de lămâie, vanilie și rom, după preferințe.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 19
Pas 20

Mucenicii gata copți, fierbinți, se ung din abundență cu sirop.

Eu am avut 2 tăvi de mucenici și am distribuit uniform siropul să-mi ajungă pentru ambele ture.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 20
Pas 21

Imediat cât siropul nu s-a uscat presărați nuca mărunțită deasupra, să se lipească mai bine de suprafața mucenicilor.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 21
Pas 22

Lăsați mucenicii să se pătrundă bine și puțin să se răcorească, dar vă spun sigur că nu veți avea răbdare...

Sunt foarte moi, fragezi, pufoși și toate straturile de scorțișoară se combină perfect cu nuca și siropul. Acesta se însiropază bine și repede datorită formei.

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 22
Pas 23

Nouă ne-au plăcut foarte mult și cred că rămân preferați pe mult timp înainte.

Poftă Bună!

Mucenici pufoși cu nucă și scorțișoară - Pas 23

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc (12 mucenici, sau 2 tăvi de cuptor)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min