Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara

O reteta de mucenici pufosi simpla si perfecta, este buna si pentru cei care vor sa faca acum mucenici de post - ingredientele se adapteaza cu usurinta pentru ca nu sunt multe si este frumos tot procesul. Sa stiti ca in aceasta reteta de mucenici moldovenesti pufosi va scutesc de impletitul clasic si va propun o varianta care eu zic ca este geniala. Aveti aici straturi pufoase si fragede de aluat cu scortisoara(puteti s-o omiteti sau inlocuiti cu nuca de cocos), acestea absorb foarte bine siropul si mucenicii ies nu doar pufosi dar si foarte fragezi. Procesul de modelare este foarte simplu, puteti sa colaborati si cu cei mici din familie, ei primii vor aprecia aceste chifle-mucenici delicioase.

Am combinat pentru aceasta reteta de mucenici moldovenesti mai deosebita, o reteta de aluat dospit rapid, interesant pentru ca are in compozitie nu doar drojdie dar si praf de copt. Nu contine oua, doar daca vreti sa-i ungeti deasupra pentru luciu. Laptele simplu il puteti inlocui cu cel de soia sau cu apa, si untul topit cu ulei - in varianta de post.

Deci nu ezitati sa faceti si mucenici pufosi de post dupa indicatiile de mai sus, la fel puteti face Mucenicii Moldovenesti dupa reteta clasica sau Mucenicii Muntenesti fierti, ambele cu VIDEO!

Ingrediente
Lapte
250 ml
in varianta de post puneti lapte vegetal(soia, migdale, cocos) sau apa simpla
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie proaspata
Ulei
100 ml
Faina alba
400 g
Esenta de vanilie
2 lingurite
Zahar
250 g
Praf de copt
10 g
Unt topit
50 ml
sau ulei in varianta de post
Scortisoara
40 g
sau nuca de cocos, sau puteti sa nu puneti deloc, doar zahar
Coaja rasa de portocala
1 lingurita
sau coaja de lamaie, rom, orice arome va plac
Oua
1 buc
optional, pt uns deasupra
Pasi de urmat
Pas 1

Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu 1 lingura de zahar si drojdia uscata.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 1
Pas 2

Lasati 10-15 minute pana face spuma deasupra si pe urma mai amestecati putin.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol puneti faina si praful de copt, amestecati.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 3
Pas 4

Adaugati acolo laptele cu drojdia, uleiul si 1 lingurita esenta de vanilie.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 4
Pas 5

Incepeti sa amestecati cu o spatula sau lingura.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 5
Pas 6

Pana aluatul se aduna si este mai omogen.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 6
Pas 7

Acum presarati putin faina pe masa, scoateti aluatul din bol si il mai framantati 1-2 minute mai activ.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 7
Pas 8

Il puneti inapoi in bol si lasati-l acoperit sa creasca 30-40 de minute.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 8
Pas 9

Dupa acest timp il scoateti iar pe masa, taiati in 12 bucati de marime egala si formati bilute din ele.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 9
Pas 10

Luati pe rand fiecare bila, o intindeti cu facaletul intr-un dreptunghi.

Ungeti deasupra cu putin unt topit sau ulei simplu.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 10
Pas 11

Presarati 1 lingura de zahar si putina scortisoara.

Daca nu va place scortisoara puteti s-o omiteti sau inlocuiti cu nuca de cocos, cacao, mac, etc.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 11
Pas 12

Rulati dreptunghiul.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 12
Pas 13

Taiati ruloul de-a lungul din 2 parti, dar nu taiati complet pana in mijloc - acesta ramane intreg.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 13
Pas 14

Luati primele margini, le rasuciti 1-2 ori.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 14
Pas 15

Si lipiti capetele, asa avem gata prima bucata din 8.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 15
Pas 16

La fel faceti si cu cealalta parte si obtinem un mucenic-chifla frumos, simplu si elegant.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 16
Pas 17

In acelasi mod faceti restul de mucenici.

Pe parcurs le aranjati intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt. Lasati 10-15 minute sa creasca in tava, inainte de cuptor.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 17
Pas 18

Pentru un luciu si culoare frumoase le puteti unge cu ou batut inainte sa le puneti in cuptor. In varianta de post sariti peste acest pas.

Se coc timp de 20-25 de minute la 180 de grade, sau pana se rumenesc uniform.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 18
Pas 19

Pana mucenicii sunt in cuptor pregatiti repede siropul - fierbeti 1 pahar de apa cu 0.5 pahare de zahar, adaugati coaja de lamaie, vanilie si rom, dupa preferinte.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 19
Pas 20

Mucenicii gata copti, fierbinti, se ung din abundenta cu sirop.

Eu am avut 2 tavi de mucenici si am distribuit uniform siropul sa-mi ajunga pentru ambele ture.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 20
Pas 21

Imediat cat siropul nu s-a uscat presarati nuca maruntita deasupra, sa se lipeasca mai bine de suprafata mucenicilor.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 21
Pas 22

Lasati mucenicii sa se patrunda bine si putin sa se racoreasca, dar va spun sigur ca nu veti avea rabdare...

Sunt foarte moi, fragezi, pufosi si toate straturile de scortisoara se combina perfect cu nuca si siropul. Acesta se insiropeaza bine si repede datorita formei.

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 22
Pas 23

Noua ne-au placut foarte mult si cred ca raman preferati pe mult timp inainte.

Pofta Buna!

Mucenici pufosi cu nuca si scortisoara - Pas 23

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc (12 mucenici, sau 2 tavi de cuptor)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min