Mucenici Muntenești (fierți) Rețetă VIDEO
Astăzi facem mucenici muntenești sau mucenici fierți, deși preferații noștri sunt totuși mucenicii pufoși, copți. Rețeta era demult s-o pun pe site, dar nu-i făceam pentru că soțul mi-a zis că nu-i plac și mai bine să nu mă complic. Culmea este că acum i-au plăcut mult, a mâncat cu plăcere și anume în varianta rece, când au absorbit bine din zeamă și s-au făcut mai aromați și dulci. Deci diferența la mucenicii fierți a fost faptul că a gustat prima dată din cei uscați la pungă, iar acum i-am modelat chiar noi acasă.
Dacă aveți timp vă recomand să faceți rețeta cap-coadă, un fel de muncă în echipă cu toți membrii familiei la modelatul mucenicilor. Atunci vor fi și mai gustoși, mai ales pentru cei mici :) Dacă nu aveți timp, bineînțeles că puteți cumpăra mucenicii gata modelați și uscați, mai departe este imaginație și preferințe.
Dacă nu v-am convins cu mucenicii fierți vă recomand să încercați și celelalte 2 variante de pe site - Mucenicii pufoși moldovenești sau Mucenicii pufoși răsuciți, cu scorțișoară - sunt absolut geniale ambele rețete!
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
250 g
●
Zahăr
0.5 pahare
reglați după gust
●
Coajă de portocală și lămâie rasă
1 lingura
opțional puteți pune și suc de portocală sau lămâie după gust
●
Nucă tăiată mărunt
1 pahar
●
Arome
1 lingurita
scorțișoară, vanilie, rom - toate puneți după gust și preferințe
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Cântăriți și amestecați făina cu sarea.
Pas 2
Adăugați apa caldă și amestecați cu mâinile sau o lingură să se prindă aluatul.
Pas 3
Trebuie să vă iasă un aluat mai dens, așa că mai bine să nu turnați mai multă apă decât scrie în rețetă.
Puteți să-l frământați imediat vreo 10 minute până devine neted și uniform.
Pas 4
Sau îl lăsați 10 minute, și după îl frământați puțin. Observați că se va înmuia și se lucrează mult mai ușor când este odihnit.
Pas 5
Veți avea așa o biluță de aluat, pe care o lăsați 10 minute să se odihnească.
Pas 6
O întindeți cu făcălețul într-o foaie de aluat subțire, cam de 2mm grosime.
Pas 7
Dacă aveți formă de tăiat mucenici v-ați scos(vedeți în Rețeta de mucenici Video alte metode de modelare!). Dacă nu, vă descurcați, vedeți mai jos cum am făcut eu:
- se taie foaia în felii cam de 3cm lățime
Pas 8
- Apoi luați fiecare felie și o tăiați ca la tăiței, dar ceva mai gros - cam de 0.5cm lățime să fie fiecare pai.
Pas 9
Luați fiecare pai și prindeți marginile, să fie în formă de cerc.
Pas 10
Apoi cercul îl răsuciți și formați 8.
Pas 11
Cu mâini dibace, răbdare și ajutor, timp de 1 oră reușiți să faceți toată foaia. La cei mici răbdarea se termină mai repede, dar merg încurajați cu diverse promisiuni de "cât de buni vor fi mucenicii", etc. :)
Se aranjează frumos într-o tavă de cuptor, așternută cu hârtie de copt. Nouă ne-au ieșit 2 tăvi.
Se pot lăsa la uscat până a 2-a zi, dar dacă nu aveți răbdare, sau ceilalți lucrători nu au, le puneți pentru 5 minute la cuptorul preîncălzit la 200 grade.
Pas 12
Aștia sunt mucenicii noștri uscați în cuptor. Am observat că cei ușor rumeniți aveau și o ușoară aromă de copt, deși lăsați-i să se rumenească ușor dar mare grijă să nu-i ardeți!
Pas 13
Într-o cratiță turnați 1-1.5 litri de apă și începeți să faceți magie de arome.
Adăugați zahărul, vanilia, apoi opțional - suc/coji de portocală și lămâie(ne-a plăcut mult cu ele), rom și scorțișoară, etc.
Pas 14
Când acest compot aromat începe să fiarbă adăugați mucenicii uscați, faceți focul mic și lăsați să fiarbă până sunt gata.
Eu credeam că vor fi gata în 3-4 minute, dar fiindcă s-au cam uscat în cuptor au fiert vreo 15. Deci, aveți grijă și lăsați până sunt gata. Nu trebuie să fie fleșcăiți, dar nici uscați - cam aceeași chestie ca la pastele Al Dente. Gustați pe parcurs, așa vă orientați cel mai corect când vor fi gata.
Pas 15
Se pot servi calzi, cu nucă presărată deasupra și puțină zeamă.
Pas 16
Sau, aici aceeași farfurie, dar cu zeama absorbită și buni, buni de tot.
Cu nuca aveți grijă, puneți după gust, dar nici prea multă să nu fie amară zeama.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(4 porții)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării: