Mucenici Muntenești (fierți) Rețetă VIDEO

Mucenici Muntenești (fierți)

Astăzi facem mucenici muntenești sau mucenici fierți, deși preferații noștri sunt totuși mucenicii pufoși, copți. Rețeta era demult s-o pun pe site, dar nu-i făceam pentru că soțul mi-a zis că nu-i plac și mai bine să nu mă complic. Culmea este că acum i-au plăcut mult, a mâncat cu plăcere și anume în varianta rece, când au absorbit bine din zeamă și s-au făcut mai aromați și dulci. Deci diferența la mucenicii fierți a fost faptul că a gustat prima dată din cei uscați la pungă, iar acum i-am modelat chiar noi acasă.

Dacă aveți timp vă recomand să faceți rețeta cap-coadă, un fel de muncă în echipă cu toți membrii familiei la modelatul mucenicilor. Atunci vor fi și mai gustoși, mai ales pentru cei mici :) Dacă nu aveți timp, bineînțeles că puteți cumpăra mucenicii gata modelați și uscați, mai departe este imaginație și preferințe.

Dacă nu v-am convins cu mucenicii fierți vă recomand să încercați și celelalte 2 variante de pe site - Mucenicii pufoși moldovenești sau Mucenicii pufoși răsuciți, cu scorțișoară - sunt absolut geniale ambele rețete!

 

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
250 g
   
Apă caldă
150 ml
   
Sare
0.5 lingurite
   
Zahăr
0.5 pahare
reglați după gust
Coajă de portocală și lămâie rasă
1 lingura
opțional puteți pune și suc de portocală sau lămâie după gust
Nucă tăiată mărunt
1 pahar
   
Arome
1 lingurita
scorțișoară, vanilie, rom - toate puneți după gust și preferințe

Pași de urmat

Pas 1

Cântăriți și amestecați făina cu sarea.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 1
Pas 2

Adăugați apa caldă și amestecați cu mâinile sau o lingură să se prindă aluatul.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 2
Pas 3

Trebuie să vă iasă un aluat mai dens, așa că mai bine să nu turnați mai multă apă decât scrie în rețetă.

Puteți să-l frământați imediat vreo 10 minute până devine neted și uniform.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 3
Pas 4

Sau îl lăsați 10 minute, și după îl frământați puțin. Observați că se va înmuia și se lucrează mult mai ușor când este odihnit.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 4
Pas 5

Veți avea așa o biluță de aluat, pe care o lăsați 10 minute să se odihnească.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 5
Pas 6

O întindeți cu făcălețul într-o foaie de aluat subțire, cam de 2mm grosime.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 6
Pas 7

Dacă aveți formă de tăiat mucenici v-ați scos(vedeți în Rețeta de mucenici Video alte metode de modelare!). Dacă nu, vă descurcați, vedeți mai jos cum am făcut eu:

- se taie foaia în felii cam de 3cm lățime

 

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 7
Pas 8

- Apoi luați fiecare felie și o tăiați ca la tăiței, dar ceva mai gros - cam de 0.5cm lățime să fie fiecare pai.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 8
Pas 9

Luați fiecare pai și prindeți marginile, să fie în formă de cerc.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 9
Pas 10

Apoi cercul îl răsuciți și formați 8.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 10
Pas 11

Cu mâini dibace, răbdare și ajutor, timp de 1 oră reușiți să faceți toată foaia. La cei mici răbdarea se termină mai repede, dar merg încurajați cu diverse promisiuni de "cât de buni vor fi mucenicii", etc. :)

Se aranjează frumos într-o tavă de cuptor, așternută cu hârtie de copt. Nouă ne-au ieșit 2 tăvi.

Se pot lăsa la uscat până a 2-a zi, dar dacă nu aveți răbdare, sau ceilalți lucrători nu au, le puneți pentru 5 minute la cuptorul preîncălzit la 200 grade.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 11
Pas 12

Aștia sunt mucenicii noștri uscați în cuptor. Am observat că cei ușor rumeniți aveau și o ușoară aromă de copt, deși lăsați-i să se rumenească ușor dar mare grijă să nu-i ardeți!

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 12
Pas 13

Într-o cratiță turnați 1-1.5 litri de apă și începeți să faceți magie de arome.

Adăugați zahărul, vanilia, apoi opțional - suc/coji de portocală și lămâie(ne-a plăcut mult cu ele), rom și scorțișoară, etc.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 13
Pas 14

Când acest compot aromat începe să fiarbă adăugați mucenicii uscați, faceți focul mic și lăsați să fiarbă până sunt gata.

Eu credeam că vor fi gata în 3-4 minute, dar fiindcă s-au cam uscat în cuptor au fiert vreo 15. Deci, aveți grijă și lăsați până sunt gata. Nu trebuie să fie fleșcăiți, dar nici uscați - cam aceeași chestie ca la pastele Al Dente. Gustați pe parcurs, așa vă orientați cel mai corect când vor fi gata.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 14
Pas 15

Se pot servi calzi, cu nucă presărată deasupra și puțină zeamă.

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 15
Pas 16

Sau, aici aceeași farfurie, dar cu zeama absorbită și buni, buni de tot.

Cu nuca aveți grijă, puneți după gust, dar nici prea multă să nu fie amară zeama.

Poftă Bună!

Mucenici Muntenești (fierți) - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 porții)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

gabip
gabip 10 Mar 2015, 16:55

La multi ani si tie, draga Lena! Si noi multumim pentru efortul pe care il faci de a impartasi cu noi retetele si secretele tale! Sa ai o primavara frumoasa!

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 28 Feb 2018, 12:11

mama cocea covrigeii (aluat simplu, cu putina drojdie, la care adauga si un pic de vanilie pt.aroma) si abia dupa aceea ii fierbea in siropul de zahar, cu arome. dupa ce covrigeii erau fierti ii punea, impreuna cu  siropul, in strachini, ii lasa sa se racoreasca si adauga un strat generos de nuca macinata si presara si scortisoara. preferatii mei sunt, insa, cei moldovenesti.

alinaciobanu183
alina ciobanu (alinaciobanu183) 14 Mar 2018, 16:48

si mie imi era greu sa decupez opturile cu forma speciala...  sugerez si cacao de pus in zeama.