Mucenici Muntenesti (fierti) Reteta VIDEO

Mucenici Muntenesti (fierti)

Astazi facem mucenici muntenesti sau mucenici fierti, desi preferatii nostri sunt totusi mucenicii pufosi, copti. Reteta era demult s-o pun pe site, dar nu-i faceam pentru ca sotul mi-a zis ca nu-i plac si mai bine sa nu ma complic. Culmea este ca acum i-au placut mult, a mancat cu placere si anume in varianta rece, cand au absorbit bine din zeama si s-au facut mai aromati si dulci. Deci diferenta la mucenicii fierti a fost faptul ca a gustat prima data din cei uscati la punga, iar acum i-am modelat chiar noi acasa.

Daca aveti timp va recomand sa faceti reteta cap-coada, un fel de munca in echipa cu toti membrii familiei la modelatul mucenicilor. Atunci vor fi si mai gustosi, mai ales pentru cei mici :) Daca nu aveti timp, bineinteles ca puteti cumpara mucenicii gata modelati si uscati, mai departe este imaginatie si preferinte.

Daca nu v-am convins cu mucenicii fierti va recomand sa incercati si celelalte 2 variante de pe site - Mucenicii pufosi moldovenesti sau Mucenicii pufosi rasuciti, cu scortisoara - sunt absolut geniale ambele retete!

 

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
250 g
Apa calda
150 ml
Sare
0.5 lingurite
Zahar
0.5 pahar
reglati dupa gust
Coaja de portocala si lamaie rasa
1 linguri
optional puteti pune si suc de portocala sau lamaie dupa gust
Nuca taiata marunt
1 pahar
Arome
1 lingurite
scortisoara, vanilie, rom - toate puneti dupa gust si preferinte

Pasi de urmat

1

Cantariti si amestecati faina cu sarea.

2

Adaugati apa calda si amestecati cu mainile sau o lingura sa se prinda aluatul.

3

Trebuie sa va iasa un aluat mai dens, asa ca mai bine sa nu turnati mai multa apa decat scrie in reteta.

Puteti sa-l framantati imediat vreo 10 minute pana devine neted si uniform.

4

Sau il lasati 10 minute, si dupa il framantati putin. Observati ca se va inmuia si se lucreaza mult mai usor cand este odihnit.

5

Veti avea asa o biluta de aluat, pe care o lasat 10 minute sa se odihneasca.

6

O intindeti cu facaletul intr-o foaie de aluat subtire, cam de 2mm grosime.

7

Daca aveti forma de taiat mucenici v-ati scos(vedeti in Reteta de mucenici Video alte metode de modelare!). Daca nu, va descurcati, vedeti mai jos cum am facut eu:

- se taie foaia in felii cam de 3cm latime

 

8

- Apoi luati fiecare felie si o taiati ca la taitei, dar ceva mai gros - cam de 0.5cm latime sa fie fiecare pai.

9

Luati fiecare pai si prindeti marginile, sa fie in forma de cerc.

10

Apoi cercul il rasuciti si formati 8.

11

Cu maini dibace, rabdare si ajutor, timp de 1 ora reusiti sa faceti toata foaia. La cei mici rabdarea se termina mai repede, dar merg incurajati cu diverse promisiuni de "cat de buni vor fi mucenicii", etc. :)

Se aranjeaza frumos intr-o tava de cuptor, asternuta cu hartie de copt. Noua ne-au iesit 2 tavi.

Se pot lasa la uscat pana a 2-a zi, dar daca nu aveti rabdare, sau ceilalti lucratori nu au, le puneti pentru 5 minute la cuptorul preincalzit la 200 grade.

12

Astia sunt mucenicii nostri uscati in cuptor. Am observat ca cei usor rumeniti aveau si o usoara aroma de copt, desi lasati-i sa se rumeneasca usor dar mare grija sa nu-i ardeti!

13

Intr-o cratita turnati 1-1.5 litri de apa si incepeti sa faceti magie de arome.

Adaugati zaharul, vanilia, apoi optional - suc/coji de portocala si lamaie(ne-a placut mult cu ele), rom si scortisoara, etc.

14

Cand acest compot aromat incepe sa fiarba adaugati mucenicii uscati, faceti focul mic si lasati sa fiarba pana sunt gata.

Eu credeam ca vor fi gata in 3-4 minute, dar fiindca s-au cam uscat in cuptor au fiert vreo 15. Deci, aveti grija si lasati pana sunt gata. Nu trebuie sa fie fleashka, dar nici uscati - cam aceeasi chestie ca la pastele Al Dente. Gustati pe parcurs, asa va orientati cel mai corect cand vor fi gata.

15

Se pot servi calzi, cu nuca presarata deasupra si putina zeama.

16

Sau, aici aceeasi farfurie, dar cu zeama absorbita si buni, buni de tot.

Cu nuca aveti grija, puneti dupa gust, dar nici prea multa sa nu fie amara zeama.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4 portii)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Comentarii

gabip
gabip 10 mar 2015, 16:55

La multi ani si tie, draga Lena! Si noi multumim pentru efortul pe care il faci de a impartasi cu noi retetele si secretele tale! Sa ai o primavara frumoasa!

adriana st
adriana st 28 feb 2018, 12:11

mama cocea covrigeii (aluat simplu, cu putina drojdie, la care adauga si un pic de vanilie pt.aroma) si abia dupa aceea ii fierbea in siropul de zahar, cu arome. dupa ce covrigeii erau fierti ii punea, impreuna cu  siropul, in strachini, ii lasa sa se racoreasca si adauga un strat generos de nuca macinata si presara si scortisoara. preferatii mei sunt, insa, cei moldovenesti.

alinaciobanu183
alina ciobanu (alinaciobanu183) 14 mar 2018, 16:48

si mie imi era greu sa decupez opturile cu forma speciala...  sugerez si cacao de pus in zeama.