Dacă sunteți fan al hummusului libanez eu zic să vedeți și această variantă, veți fi uimiți de faptul că nu veți observa practic nici o diferență între hummusul din linte și hummusul clasic. În general eu consider că cel mai greu în rețeta de hummus clasic este să găsiți sau să fierbeți năutul - eu am detaliat și în video cum faceți toată procedura. Oricum, vă trebuie organizare foarte bună și un năut de calitate pentru un hummus perfect. Ei, la hummusul din linte totul este banal de simplu - lintea (recomand lintea roșie, dar ar merge și cea verde) se fierbe f.repede, nu trebuie înmuiată și să știți că am testat rețeta aceasta de hummus pe cineva care mănâncă hummus toată viața - nu și-a dat seama că nu e din năut!
Pe lângă faptul că este interesant eu recomand această variantă și pentru diversificarea meniului familiei dvs - eu alternez de obicei hummusul clasic sau combinat cu cel de linte, ca să mai luăm nutrienți și din linte.
Bineînțeles mai departe puteți combina compoziția cu orice vă place, la fel ca la hummusul clasic - hummus cu ardei copți, hummus cu avocado, hummus cu pesto, hummus cu sfeclă, etc.
Lintea roșie uscată se spală în 2-3 ape și se scurge bine.
Într-o cratiță mică puneți 2 pahare de apă la fiert.
Când apa începe să fiarbă puneți lintea, amestecați bine și lăsați să fiarbă la foc mic 10-15 minute, amestecând periodic.
Observați că se va umfla repede în volum, dar o mai țineți pe foc să absoarbă cât mai bine apa și să nu fie crudă.
Când e fiartă bine o lăsați să se răcească puțin, eventual o mutați din cratița fierbinte într-o farfurie - așa se va răci mai repede.
Și acum mergem mai departe la fel ca la hummusul obișnuit.
Puneți lintea într-un bol adânc, adăugați sare, zeamă de lămâie, usturoiul și pasta tahini.
În plus mai puteți adăuga puțin chimion măcinat (nu mult, este f.aromat), curry pudră sau puțină boia de ardei - dar asta numai dacă aveți și vă place.
Pasați bine cu blenderul vertical până obțineți o pastă cremoasă și uniformă.
Dacă la năut de obicei trebuie să mai adăugați puțină zeamă în care a fiert sau apă caldă - la hummusul din linte nu trebuie, lintea este un pic mai apoasă și nu e nevoie, dar oricum vă orientați după consistență.
Treceți hummusul într-o farfurie adâncă sau bol, cu lingura faceți niște valuri la suprafață.
Și stropiți bine deasupra cu ulei de măsline, acele valuri formate vor ține uleiul mai frumos și mai estetic la suprafață.
Deasupra puteți presăra turmeric, curry, boia de ardei, chimion măcinat, susan - mai nou am pus un pic de sumac și mi-a plăcut mult, are gust ușor acrișor și aromat, se combină perfect cu hummus.
Eu de obicei prefer să-l las câteva ore să se pătrundă la frigider, dar merge consumat și imediat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.