Varză cu ciolan, la cuptor

După ce am dat de gust cu rața pe varză și varianta de varză cu carne de porc la cuptor, vreau să vă arăt încă o variantă - de data asta este vorba de varză cu ciolan, poate fi crud sau afumat, după cum vă place. Am făcut-o de câteva ori până acum și este una din rețetele preferate chiar și a copiilor. Tot mai mult îmi place să fac astfel de mâncăruri cu varză călită anume la cuptor, aceasta se topește efectiv în gură și se pătrunde foarte bine cu toate aromele.

Auzisem de ciolanul cu varză, am și gustat ceva de genul în restaurant dar nu m-a impresionat. În schimb varianta de mai jos vă asigur că este un succes, puteți să reglați rețeta după preferințe - o faceți cu ciolan simplu sau afumat, puneți varză dulce sau acră - oricum e bună rău!

Ingrediente
Ciolan de porc
1 buc
luați un ciolan crud sau afumat
Varză albă
2 kg
alegeți varză simplă, dulce, varză murată sau le amestecați
Ceapă albă
1 buc
   
Pastă de roșii
2 linguri
   
Boia ardei dulce
1 lingura
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
și alte mirodenii după gust
Ulei
50 ml
eu am înlocuit cu niște untură de rață, o aveam mai la îndemână
Pași de urmat
Pas 1

Ciolanul se spală foarte bine și se pune într-o oală mare la fiert.

Eu îl fierb simplu fără mirodenii, dar puteți să adăugați niște frunză de dafin, boabe de piper, etc.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 1
Pas 2

Timpul de fierbere poate fi diferit, ciolanul din magazin îl țin la foc mic cam 2 ore, să fie sigur fiert bine.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 2
Pas 3

După acest timp se scoate din apa în care a fiert și observați că se ia ușor carnea de pe el, asta este principalul indicator după care vă ghidați.

Acum lăsați să se răcorească puțin.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 3
Pas 4

Scoateți apoi oasele și tăiați carnea de pe ciolan în bucăți mai medii.

Presărați peste ea niște sare, piper negru măcinat și alte mirodenii preferate, amestecați atent ca să se distribuie uniform.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 4
Pas 5

Tocați varza după cum vă place - eu o prefer bucăți un pic mai mari, nu foarte fine.

O puneți într-o tavă mare și adâncă de cuptor - aici în colț vedeți și puțină varză murată, resturile care le mai aveam din acest an.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 5
Pas 6

Peste varză puneți ceapa tăiată cubulețe, turnați uleiul, pasta de tomate dizolvată în 1-2 polonicuri de apă în care a fiert ciolanul.

Mai puneți în plus, încă 1-2 polonicuri din această supă.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 6
Pas 7

Acum adăugați sarea, niște piper negru măcinat, boia de ardei și alte mirodenii/verdețuri după gust.

Amestecați bine compoziția cu mâinile, chiar așa direct în tavă.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 7
Pas 8

Puneți carnea de pe ciolan în tava cu varză.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 8
Pas 9

Amestecați atent ca s-o distribuiți uniform prin varză în toată tava.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 9
Pas 10

Acoperiți cu capac sau o bucată de folie de aluminiu/pungă pentru copt.

Puneți tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 1 oră.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 10
Pas 11

După acest timp scoateți folia, observați că varza s-a gătit bine.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 11
Pas 12

Amestecați atent în tavă cu o lingură.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 12
Pas 13

Și o mai țineți încă 20-25 de minute la aceeași temperatură, fără capac/folie - carnea se va rumeni, varza se mai călește și ea - veți observa că devine tot mai apetisantă.

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 13
Pas 14

Îmi place mult că varza nu se face terci, este moale, aromată, fragedă dar întreagă fiecare bucățică. Mai ales în combinație cu carnea de pe ciolan...

Poftă Bună!

Varză cu ciolan, la cuptor - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5-6 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min