Stiam de aceasta reteta de ciorba cu salata verde dar pana acum nu am indraznit sa incerc si imi pare tare rau. Mi se pare geniala, foarte gustoasa, completa, chiar si copiii au savurat totul pana la ultima lingurita. Oricum suntem mari fani de ciorbe cu afumatura, cea cu cartofi este una din preferatele noastre la fel.
Usor puteti renunta la partea cu afumatura si faceti o ciorba cu salata verde si pui, in acest caz sariti pasul cu calitul afumaturii, o inlocuiti cu carnea fiarta din ciorba. Dar totusi afumatura isi are farmecul ei aici, mai ales ca am avut una afumata de la tzara, cu un miros extraordinar...
Initial ma gandeam sa inlocuiesc otetul cu bors acru, dar sa stiti ca si el are gustul lui, care se "pupa" cu toate celelalte ingrediente.
Chiar daca puteti inlocui supa de carne cu apa eu totusi recomand sa o fierbeti repede, ciorba va fi mult mai buna.
Eu fac asa - pun intr-o cratita 2-3 pulpe de pui(pe urma, din ele asa fierte, fac Pui in smantana), niste telina, pastarnac, 1 ceapa si 1 morcov. Torn cam 2-3 litri de apa sa acopere bine carnea si legumele.
Cand incepe sa fiarba scot spuma, pun o frunza de dafin, fac focul mic si las aproximativ 1 ora. Daca este gaina de tara, o fierb pana e gata.
Legumele pentru supa nu le-am trecut la lista de ingrediente, le adaugati voi in functie de cum preferati sa faceti.
Dupa acest timp le scot din supa, dau la o parte carnea si fac din ea puiul cu smantana a 2-a zi.
Legumele le arunc, isi lasa totul in supa.
Daca avem supa gata sau este in proces de fierbere, pregatim restul ingredientelor.
Intr-un bol se bat bine cu o furculita 3 oua, putina sare si 1 albus(galbenusul lui il vom amesteca cu smantana la final si vom drege ciorba).
Incingeti bine o tigaie cu putin ulei sau unt si turnati cu polonicul amestecul de oua. Faceti asa 2-3 omlete subtiri, le rumeniti bine pe ambele parti(se intorc usor cu o spatula).
Apoi taiati felii subtiri aceste clatito-omlete, lasati deocamdata la o parte.
Ne ocupam acum de afumatura.
O taiati felii subtiri si puneti intr-o tigaie incinsa. Daca o aveti mai grasa nu adaugati ulei, va lasa suficienta grasime. Daca este mai mult cu carne, puneti cateva linguri de ulei in tigaie.
Caliti afumatura cam 10 minute, apoi adaugati ceapa tocata marunt, amestecati si mai lasati 5 minute.
Acum puneti si usturoiul tocat, amestecati, lasati 2 minute si inchideti focul.
In cratita cu supa adaugati salata verde(spalata frunza cu frunza si taiata bucatele mici), omleta si afumatura calita din tigaie.
Puneti oala la fiert, cand da in clocot faceti focul mic si lasati sa fiarba domol 10-15 minute.
Acum amestecati un galbenus crud cu smantana grasa.
Turnati pe rand in acest amestec, cam 2-3 polonice de ciorba fierbinte, mixati bine.
Turnati amestecul de smantana in cratita, adaugati sare dupa gust, otetul de mere si verdeata tocata marunt(eu am pus marar si ceapa verde).
Lasati pe foc doar pana incepe sa fiarba, nu lasati sa fiarba intens!
Deci, cum a dat in clocot ciorba cu tot ce ati dres-o, inchideti focul, puneti un capac si lasati sa se patrunda asa 15-30 de minute.
O serviti cu un ardei iute dupa preferinte si cu mare pofta, la noi s-a terminat prea repede...
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.