Știam de această rețetă de ciorbă cu salată verde dar până acum nu am îndrăznit să încerc și îmi pare tare rău. Mi se pare genială, foarte gustoasă, completă, chiar și copiii au savurat totul până la ultima linguriță. Oricum suntem mari fani de ciorbe cu afumătură, cea cu cartofi este una din preferatele noastre la fel.
Ușor puteți renunța la partea cu afumătură și faceți o ciorbă cu salată verde și pui, în acest caz săriți pasul cu călitul afumăturii, o înlocuiți cu carnea fiartă din ciorbă. Dar totuși afumătura își are farmecul ei aici, mai ales că am avut una afumată de la țară, cu un miros extraordinar...
Inițial mă gândeam să înlocuiesc oțetul cu borș acru, dar să știți că și el are gustul lui, care se "pupă" cu toate celelalte ingrediente.
Chiar dacă puteți înlocui supa de carne cu apă eu totuși recomand să o fierbeți repede, ciorba va fi mult mai bună.
Eu fac așa - pun într-o cratiță 2-3 pulpe de pui(pe urmă, din ele așa fierte, fac Pui în smântână), niște țelină, păstârnac, 1 ceapă și 1 morcov. Torn cam 2-3 litri de apă să acopere bine carnea și legumele.
Când începe să fiarbă scot spuma, pun o frunză de dafin, fac focul mic și las aproximativ 1 oră. Dacă este găină de țară, o fierb până e gata.
Legumele pentru supă nu le-am trecut la lista de ingrediente, le adăugați voi în funcție de cum preferați să faceți.
După acest timp le scot din supă, dau la o parte carnea și fac din ea puiul cu smântână a doua zi.
Legumele le arunc, își lasă totul în supă.
Dacă avem supa gata sau este în proces de fierbere, pregătim restul ingredientelor.
Într-un bol se bat bine cu o furculiță 3 ouă, puțină sare și 1 albuș(gălbenușul lui îl vom amesteca cu smântâna la final și vom drege ciorba).
Încingeți bine o tigaie cu puțin ulei sau unt și turnați cu polonicul amestecul de ouă. Faceți așa 2-3 omlete subțiri, le rumeniți bine pe ambele părți(se întorc ușor cu o spatulă).
Apoi tăiați felii subțiri aceste clătito-omlete, lăsați deocamdată la o parte.
Ne ocupăm acum de afumătură.
O tăiați felii subțiri și puneți într-o tigaie încinsă. Dacă o aveți mai grasă nu adăugați ulei, va lăsa suficientă grăsime. Dacă este mai mult cu carne, puneți câteva linguri de ulei în tigaie.
Căliți afumătura cam 10 minute, apoi adăugați ceapa tocată mărunt, amestecați și mai lăsați 5 minute.
Acum puneți și usturoiul tocat, amestecați, lăsați 2 minute și închideți focul.
În cratița cu supă adăugați salata verde(spălată frunză cu frunză și tăiată bucățele mici), omleta și afumătura călită din tigaie.
Puneți oala la fiert, când dă în clocot faceți focul mic și lăsați să fiarbă domol 10-15 minute.
Acum amestecați un gălbenuș crud cu smântâna grasă.
Turnați pe rând în acest amestec, cam 2-3 polonice de ciorbă fierbinte, mixați bine.
Turnați amestecul de smântână în cratiță, adăugați sare după gust, oțetul de mere și verdeața tocată mărunt(eu am pus mărar și ceapă verde).
Lăsați pe foc doar până începe să fiarbă, nu lăsați să fiarbă intens!
Deci, cum a dat în clocot ciorba cu tot ce ați dres-o, închideți focul, puneți un capac și lăsați să se pătrundă așa 15-30 de minute.
O serviți cu un ardei iute după preferințe și cu mare poftă, la noi s-a terminat prea repede...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.