Ciorba de cartofi cu afumatura Reteta VIDEO

Ciorba de cartofi cu afumatura

Tin foarte mult sa mancam sanatos in familie, nu intram in extreme dar totusi aleg cu grija ce gatesc si din ce produse gatesc. Aceasta reteta de ciorba de cartofi cu afumatura a venit mai mult dupa o mare pofta, demult n-am gatit ceva de acest fel si chiar vroiam tare. Am fost repede in piata si am luat de la un magazin de produse taranesti niste costita afumata, nu grasa(tot am ales sa fie afumat dar cu mai putina grasime :) si m-am apucat de treaba. Am reusit sa-mi uimesc sotul cu aceasta ciorba de cartofi, am savurat-o cu totii pana la ultima lingura - este frumoasa, delicioasa, aromata, satioasa - pe langa un ardei iute e si mai perfecta.

Nu am avut o reteta anume pe care am urmat-o pas cu pas, sunt atat de multe retete de ciorba de cartofi cu afumatura pe net ca m-am pierdut prin ele. Am combinat si simplificat lucrurile dupa capul meu, dar cu un rezultat superb, se prepara repede si chiar o sa va delectati cu ea.

Inca o reteta in care am folosit apa filtrata cu cana Brita - curata, buna si fara efort de carat bidoane de apa de la magazin. Gasiti toata gama de cani pe site-ul Kitchenshop.

Ingrediente

Carne afumata
500 g
muschi, pulpa, costita - orice va place, dar de preferat nu prea grasa
Cartofi
4 buc
Morcovi
2 buc
Ceapa alba
1 buc
Radacina de telina
0.5 buc
este optional, dar mai puteti adauga si alte legume dupa preferinta - ardei, pastarnac, etc
Bors acru
500 ml
Sare
1 lingura
dupa gust
Patrunjel verde
1 buc
adica 1 legatura, merge bine si tarhon aici
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Galbenusuri de ou
2 buc
Smantana dulce pentru gatit -25-32%
100 ml
sau puteti inlocui cu smantana simpla, fermentata

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o tigaie adanca incalziti putin uleiul.

Taiati morcovii, ceapa si telina(si alte legume daca vreti) cubulete medii, le adaugati in tigaie.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 1
Pas 2

Sotati putin, timp de 10 minute aproximativ, amestecand periodic.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 2
Pas 3

Adaugati carnea afumata taiata cuburi mai mari, amestecati si mai caliti 5 minute.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 3
Pas 4

Treceti acest amestec intr-o cratita mare de ciorba, a mea a fost de 5 litri.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 4
Pas 5

Turnati 2-3 litri de apa in cratita.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 5
Pas 6

Aveti grija sa fie apa curata - eu am filtrat apa de la robinet cu cana Brita de la Kitchenshop.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 6
Pas 7

Cand apa incepe sa fiarba faceti focul mic, acoperiti oala cu capac si lasati 30 de minute.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 7
Pas 8

Dupa acest timp adaugati cartofii taiati cubulete medii, lasati sa mai fiarba 20 de minute, sau pana se gatesc cartofii.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 8
Pas 9

Cand au fiert cartofii acriti ciorba cu bors acru, otet sau bulion de rosii - depinde ce aveti si cum va place mai mult.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 9
Pas 10

Potriviti de sare, dupa gust.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 10
Pas 11

Lasati ciorba sa mai fiarba bine 5 minute.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 11
Pas 12

Intr-un bol mai adanc amestecati galbenusurile de ou cu smantana.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 12
Pas 13

Turnati unul dupa altul, amestecand continuu, cam 10 polonice din zeama de ciorba in amestecul de smantana si galbenusuri.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 13
Pas 14

Apoi o turnati inapoi in oala cu ciorba, in acest fel galbenusurile nu se vor branzi.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 14
Pas 15

Adaugati patrunjelul tocat sau tarhonul si amestecati.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 15
Pas 16

Puneti oala inapoi pe foc si lasati sa fiarba doar 2-3 minute, nu mai mult!

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 16
Pas 17

Inchideti focul, acoperiti cu capac si lasati 15-20 de minute sa se patrunda inainte de servire.

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 17
Pas 18

Se serveste cu niste ardei iute pe langa(daca va place), ai mei au fost murati - o combinatie si mai buna.

Pofta Buna!

Ciorba de cartofi cu afumatura - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (Cratita mare de 5 litri)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 27 Oct 2016, 14:27

Multe grasimi , multe calorii; costita, samnatana si galbenusurile; ati facut praf  stomacul; dar mai ales fierea, si ai marit colesterolul. :(

 nu este extremitate sa tineti un picut cont , daca deja e afumatura e cam suficient. :) Fac de multi ani acesata ciorba de cartofi cu afumatura  si tarhon.Este o nebunie; incercati sa nu mai puneti galbenusuri, e colesterol destul atata cat e... :)(parerea mea doar).

Un pic de smantana cat mai slaba sau iaurt merge. :) in farfurie,

Da, nu trebuie reteta specila , asa si ciorba de fasole boabe.

Eu pun bulion sau rosii sa fie acrisoara, sau lamaie in farfurie.

cristinacarastoian
cristinacarastoian 31 Oct 2016, 16:10

Arata super, abia astept sa o fac ! 

alexandralve93
alexandralve93 09 Nov 2017, 23:46

Am vazut ieri reclama la iaurtul grecesc de la Olympus si instantaneu mi s-a facut pofta de ciorba cu afumatura. Rapid search pe Google. A ta arata cel mai bine. Astazi a fost gata. Divina!!!! Nu am mancat in viata mea o ciorba atat de buna, nu le am nici cu facutul si nici cu mancatul lor, dar asta m-a cucerit iremediabil!!! Iti multumesc ca existi! Cu tine am inceput sa gatesc 😂

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) alexandralve93 10 Nov 2017, 06:47

Cu mare placere!

CristinaSmile
CristinaSmile 11 Feb 2018, 17:38

Foarte buna ! Tocmai am gatit o si servit o !

Nota mea pentru reteta:
MariaCarp171
Maria Carp (MariaCarp171) 14 Nov 2018, 09:04

Buna,

Abia astept sa ajun acasa sa fac o asemenea ciorbita(asa o gatea si bunica). E un deliciu. Cine are probleme cu ficatul sau stomacul sa nu se deranjeze, mai bine mananca o saorma. E mult mai usor si nu te mai obosesti. Iar noi cei care iubim mancarea care am mancat-o din mosi stramosi sa ne fie de bine!

Cu drag,

Maria

SvenSvenik507
Sven Svenik (SvenSvenik507) 26 Dec 2018, 16:15

Super tare multumim frumos pentru reteta pas cu pas . Am gatit am adaugat si putin ardei rosu si pastarnac si toti am fost multumiti . 

Sanatate multa si Sarbatori fericite !!