Am făcut o dependență pentru bucătăria grecească și îmi place mult să citesc bloguri străine specializate în rețete grecești cu mâncăruri "furate" de la mame-soacre, mătuși și bunici grecoaice. Acum 2 zile am dat peste această variantă de pui la cuptor cu cartofi, în varianta grecească rețeta se numește "Kotopoulo Sto Fourno", suna și mirosea prea bine chiar prin calculator și n-am rezistat s-o încerc cât mai repede. Așa că ieri de dimineață am cumpărat un pui, iar seara am savurat cu mare plăcere o cină delicioasă, deci am reușit iar să-mi surprind familia și cu minim efort! Puiul delicios și crocant, cartofii sunt moi, aromați și așa de buni că nu se puteau copiii opri din mâncat...
Este foarte simplă rețeta și încă una în care mă surprinde aroma de oregano, sunt mare fan de când gătesc rețete grecești și chiar vă recomand să-l aveți în cutiuța de condimente. Pentru cei care țineți post puteți vedea Cartofii copți în stil grecesc, sunt fără carne dar la fel de buni și aromați. Pentru cei care nu aveți voie cartofi recomand să vă bucurați de carnea coaptă și aromată împreună cu o salată de varză, așa cum am făcut eu.
Mai întâi spălați și curățați bine puiul, apoi îl așezați cu pieptul în jos într-o tavă adâncă de cuptor.
Mărimea tăvii o alegeți așa ca să vă încapă puiul și cantitatea de cartofi pe care o doriți. Eu am avut tava mare și am pus 2kg de cartofi pe lângă, dacă aveți tava mai mică puneți 1kg.
Luați o căpățână mare de usturoi, scoateți toate coajele de la suprafață, curățați bine de impurități și spălați. Eu am cojit puțin și atent chiar cățeii, dar fără să-i scot de pe cotor. Băgați această căpățână de usturoi în burta puiului din tavă.
Cartofii, spălați și curățați de coajă, i-am tăiat sferturi și am pus în tavă pe lângă pui.
Acum turnați peste pui și cartofi uleiul de măsline.
Turnați vinul și apa în tavă, peste cartofi.
Tot în tavă și cartofi stoarceți zeama de la o jumătate de lămâie.
Iarăși peste pui și cartofi presărați sarea.
La fel peste pui și cartofi presărați oregano.
Și gata, asta a fost tot!
Acum punem puiul așa neacoperit în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 1 oră.
După 1 oră puiul arată cam așa, mai rămâne puțină zeamă și apă în tavă, așa și trebuie. Dacă cumva s-a evaporat prea repede mai adăugați încă o jumătate de pahar de apă.
Atent și ajutându-vă cu 2 furculițe întoarceți puiul cu pieptul în sus.
Mai puneți tava la cuptor pentru încă 40 de minute, până tot puiul se rumenește frumos. Recomand periodic, cu ajutorul pensulei, să-l mai ungeți cu grăsimea din tavă, așa se va rumeni mai uniform.
Cam așa arată puiul meu gata, l-am mutat împreună cu cartofii pe un platou(dacă îl gătiți în tavă de sticlă sau ceramică puteți să-l serviți direct, fără să-l mutați).
Neapărat deasupra stropiți cu uleiul din tavă și lăsați-l vreo 15 de minute să se "odihnească" înainte de servire.
Nu uitați și de usturoiul copt din burta puiului, îl scoateți atent și scobiți cu lingurița miezul moale, îl amestecați cu puțin ulei din tavă cu pui și ungeți cu el carnea din farfurie. Eu aș recomanda să coaceți chiar 2 căpățâni, este prea bun!
Am avut o cină minunată, am savurat puiul până la ultima bucățică, chiar ne-am lins și pe degete :))
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.