Aluat foietaj de casa - extra-rapid

Am gasit in sfarsit aluatul de foietaj perfect - foarte simplu, foarte rapid, foietat bine si frumos. L-am testat de cateva luni la multe preparate si de fiecare data cu succes, sincera sa fiu nimeni nu a facut diferenta cu aluatul de foietaj clasic. Eu ma consider destul de rabdatoare in bucatarie, am gatit de multe ori foietajul clasic dar nu m-a tinut mult elanul, este destul de multa organizare si foiala, pana la urma tot ajungeam la cel in comert.

Reteta este dintr-o carte faina si clasica a unor chefi francezi, un cadou inspirat de la sot(pardon Mos Craciun:), aveti poze mai jos cu ea si o recomand cu drag. Dar si acolo reteta a fost putin gresita, am facut corectiile necesare, am testat de cateva ori si acum foietajul meu iese perfect de fiecare data.

Mi se pare foarte buna ideea sa folosesc aici robotul de bucatarie, cel cu lama S, anume din aceasta cauza procesul este foarte simplu si banal. In caz ca nu aveti robot se poate lucra si cu mainile, dar aveti ceva de faramitat si posibil sa topiti prea tare untul in proces. Nu este imposibil, dar nu la fel de simplu cum ar fi cu robot - oricum investitia se merita si pentru alte retete.

Din cantitatea de ingrediente de mai jos ies 2 foi dreptunghiulare, cam 20x30, la fel ca un pachet de foietaj din comert. Am facut din el 1 tava de urechi de elefant foietate si 1 tava de rulouri-pizza. Se pastreaza minunat si mult timp la congelator sau cateva zile la frigider, deci va puteti face rezerve din timp si ati scapat de o mare grija!

Ingrediente
Faina alba calitate superioara
300 g
Unt
300 g
recomand neaparat sa folositi untul cu peste 80% grasime!
Apa
100 ml
Sare
1 lingurita
Pasi de urmat
Pas 1

Aici este sursa retetei, chiar pagina din carte, dar am facut cateva mici corectii ca sa iasa aluatul de foietaj perfect de fiecare data.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 1
Pas 2

Si cartea efectiv, chiar o recomand!

Conopida coapta intreaga tot de aici este si avem bataie pe ea de fiecare data cand o gatesc.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 2
Pas 3

Prima etapa - Racirea ingredientelor.

Intr-un pahar gradat masurati 100ml de apa si adaugati in ea 1 lingurita de sare.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 3
Pas 4

Amestecati bine pana sarea se dizolva complet in apa.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 4
Pas 5

Intr-o farfurie sau bol masurati 300g de faina.

Acum faina si apa le puneti pentru 1-2 ore la frigider sau 15 minute la congelator - depinde cat de mult va grabiti cu aluatul si reteta.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 5
Pas 6

Untul se taie cubulete cam de 1x1cm, aveti grija sa fie unt cat mai gras, eu am avut acum unt Koliba de 82%.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 6
Pas 7

Acum si untul cubulete il puneti pentru 1-2 ore la frigider sau 15 minute la congelator.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 7
Pas 8

Etapa a 2-a - Preparam aluatul.

- In bolul robotului cu lama clasica S puneti faina rece.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 8
Pas 9

Adaugati 60g de unt rece, sau 6-7 cubulete(asa mai ochiometric).

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 9
Pas 10

Puneti capacul la robot si mixati la putere maxima timp de 1 minut. Observati ca untul se faramiteaza foarte bine si practic se dizolva in faina.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 10
Pas 11

- Acum puneti restul de unt rece in robot.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 11
Pas 12

Mixati la putere medie timp de 5-7 secunde, nu mai mult!

Untul trebuie sa se faca fulgi mari impreuna cu faina, dar sa nu se marunteasca prea tare.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 12
Pas 13

- Turnati apa rece cu sare.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 13
Pas 14

Acum mixati la putere medie aproximativ jumatate de minut, pana observati cum aluatul incepe sa se adune.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 14
Pas 15

Observati ca este umed si nu mai are urme de faina uscata, dar totusi este grunjos de la bucatile reci de unt.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 15
Pas 16

Presarati putin faina pe masa si cu ajutorul unei linguri scoateti aluatul din robot pe masa.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 16
Pas 17

Adunati atent cu mainile toate faramiturile pana formati o bila uniforma, dar nici intr-un caz nu framantati si nu presati tare in el.

Altfel untul incepe sa se topeasca, se incorporeaza in faina si nu va forma acele straturi de foietaj fin.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 17
Pas 18

Acum il tindeti cu facaletul pe masa presarata cu faina, formati un dreptunghi cam de 30x35cm. Nu va chinuiti sa-l faceti perfect drept si uniform, nu este nevoie.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 18
Pas 19

Pliati spre mijloc marginea din dreapta, adica cam 1/3 din foaie.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 19
Pas 20

Peste ea aduceti si marginea din stanga.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 20
Pas 21

Acum incepeti sa rulati aceasta foaie lunga si dreptunghiulara.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 21
Pas 22

Si obtinem asa un melc de aluat.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 22
Pas 23

Acum il inveliti in folie de plastic alimentara, presati usor cu mainile sa fie un melc mai turtit.

Si gata aluatul, inainte de folosire il tineti macar inca 1-2 ore la frigider.

Sau puneti imediat la congelator, daca il folositi alta data, decongelati apoi lent timp de 3-4 ore in frigider.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 23
Pas 24

Etapa a 3-a - Folosim aluatul.

Aluatul racit bine se scoate din frigider si eu de obicei il tai in 2 bucati.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 24
Pas 25

Fiecare o presez cu pumnul sau facaletul(mai presarati putina faina pe masa), pana obtin un mic dreptunghi.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 25
Pas 26

Si apoi cu facaletul il intind intr-un dreptunghi mai mare de grosimea pe care mi-o cere reteta. Bineinteles mai puneti faina pe masa in proces.

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 26
Pas 27

Asa am facut o tava cu urechise de elefant foietate si dulci, la cererea copiilor.

Reteta este aici pe site!

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 27
Pas 28

Nu am reusit sa prind cu aparatul straturile de foietaj, dar sunt perfecte si exemplare. Foietajul este foarte fraged si gustos, nu se deformeaza, creste uniform, perfect!

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 28
Pas 29

Si aici niste rulouri-pizza sau melci cu sunca si cascaval, din cealalta jumate de aluat.

Reteta o gasiti aici!

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 29
Pas 30

Se vad si in poza finala straturile de unt in aluat, conditie obligatorie pentru un aluat de foietaj perfect si bun.

Asa puteti face orice va doriti - tarte, placinte, saratele, cornuri, etc.

Pofta Buna!

Aluat foietaj de casa - extra-rapid  - Pas 30

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g ()
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min