Am gasit in sfarsit aluatul de foietaj perfect - foarte simplu, foarte rapid, foietat bine si frumos. L-am testat de cateva luni la multe preparate si de fiecare data cu succes, sincera sa fiu nimeni nu a facut diferenta cu aluatul de foietaj clasic. Eu ma consider destul de rabdatoare in bucatarie, am gatit de multe ori foietajul clasic dar nu m-a tinut mult elanul, este destul de multa organizare si foiala, pana la urma tot ajungeam la cel in comert.
Reteta este dintr-o carte faina si clasica a unor chefi francezi, un cadou inspirat de la sot(pardon Mos Craciun:), aveti poze mai jos cu ea si o recomand cu drag. Dar si acolo reteta a fost putin gresita, am facut corectiile necesare, am testat de cateva ori si acum foietajul meu iese perfect de fiecare data.
Mi se pare foarte buna ideea sa folosesc aici robotul de bucatarie, cel cu lama S, anume din aceasta cauza procesul este foarte simplu si banal. In caz ca nu aveti robot se poate lucra si cu mainile, dar aveti ceva de faramitat si posibil sa topiti prea tare untul in proces. Nu este imposibil, dar nu la fel de simplu cum ar fi cu robot - oricum investitia se merita si pentru alte retete.
Din cantitatea de ingrediente de mai jos ies 2 foi dreptunghiulare, cam 20x30, la fel ca un pachet de foietaj din comert. Am facut din el 1 tava de urechi de elefant foietate si 1 tava de rulouri-pizza. Se pastreaza minunat si mult timp la congelator sau cateva zile la frigider, deci va puteti face rezerve din timp si ati scapat de o mare grija!
Aici este sursa retetei, chiar pagina din carte, dar am facut cateva mici corectii ca sa iasa aluatul de foietaj perfect de fiecare data.
Si cartea efectiv, chiar o recomand!
Conopida coapta intreaga tot de aici este si avem bataie pe ea de fiecare data cand o gatesc.
Prima etapa - Racirea ingredientelor.
Intr-un pahar gradat masurati 100ml de apa si adaugati in ea 1 lingurita de sare.
Amestecati bine pana sarea se dizolva complet in apa.
Intr-o farfurie sau bol masurati 300g de faina.
Acum faina si apa le puneti pentru 1-2 ore la frigider sau 15 minute la congelator - depinde cat de mult va grabiti cu aluatul si reteta.
Untul se taie cubulete cam de 1x1cm, aveti grija sa fie unt cat mai gras, eu am avut acum unt Koliba de 82%.
Acum si untul cubulete il puneti pentru 1-2 ore la frigider sau 15 minute la congelator.
Etapa a 2-a - Preparam aluatul.
- In bolul robotului cu lama clasica S puneti faina rece.
Adaugati 60g de unt rece, sau 6-7 cubulete(asa mai ochiometric).
Puneti capacul la robot si mixati la putere maxima timp de 1 minut. Observati ca untul se faramiteaza foarte bine si practic se dizolva in faina.
- Acum puneti restul de unt rece in robot.
Mixati la putere medie timp de 5-7 secunde, nu mai mult!
Untul trebuie sa se faca fulgi mari impreuna cu faina, dar sa nu se marunteasca prea tare.
- Turnati apa rece cu sare.
Acum mixati la putere medie aproximativ jumatate de minut, pana observati cum aluatul incepe sa se adune.
Observati ca este umed si nu mai are urme de faina uscata, dar totusi este grunjos de la bucatile reci de unt.
Presarati putin faina pe masa si cu ajutorul unei linguri scoateti aluatul din robot pe masa.
Adunati atent cu mainile toate faramiturile pana formati o bila uniforma, dar nici intr-un caz nu framantati si nu presati tare in el.
Altfel untul incepe sa se topeasca, se incorporeaza in faina si nu va forma acele straturi de foietaj fin.
Acum il tindeti cu facaletul pe masa presarata cu faina, formati un dreptunghi cam de 30x35cm. Nu va chinuiti sa-l faceti perfect drept si uniform, nu este nevoie.
Pliati spre mijloc marginea din dreapta, adica cam 1/3 din foaie.
Peste ea aduceti si marginea din stanga.
Acum incepeti sa rulati aceasta foaie lunga si dreptunghiulara.
Si obtinem asa un melc de aluat.
Acum il inveliti in folie de plastic alimentara, presati usor cu mainile sa fie un melc mai turtit.
Si gata aluatul, inainte de folosire il tineti macar inca 1-2 ore la frigider.
Sau puneti imediat la congelator, daca il folositi alta data, decongelati apoi lent timp de 3-4 ore in frigider.
Etapa a 3-a - Folosim aluatul.
Aluatul racit bine se scoate din frigider si eu de obicei il tai in 2 bucati.
Fiecare o presez cu pumnul sau facaletul(mai presarati putina faina pe masa), pana obtin un mic dreptunghi.
Si apoi cu facaletul il intind intr-un dreptunghi mai mare de grosimea pe care mi-o cere reteta. Bineinteles mai puneti faina pe masa in proces.
Asa am facut o tava cu urechise de elefant foietate si dulci, la cererea copiilor.
Nu am reusit sa prind cu aparatul straturile de foietaj, dar sunt perfecte si exemplare. Foietajul este foarte fraged si gustos, nu se deformeaza, creste uniform, perfect!
Si aici niste rulouri-pizza sau melci cu sunca si cascaval, din cealalta jumate de aluat.
Se vad si in poza finala straturile de unt in aluat, conditie obligatorie pentru un aluat de foietaj perfect si bun.
Asa puteti face orice va doriti - tarte, placinte, saratele, cornuri, etc.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.