Aluat foietaj de casă - extra-rapid

Am găsit în sfârșit aluatul de foietaj perfect - foarte simplu, foarte rapid, foietat bine și frumos. L-am testat de câteva luni la multe preparate și de fiecare dată cu succes, sinceră să fiu nimeni nu a făcut diferența cu aluatul de foietaj clasic. Eu mă consider destul de răbdătoare în bucătărie, am gătit de multe ori foietajul clasic dar nu m-a ținut mult elanul, este destul de multă organizare și foială, până la urmă tot ajungeam la cel în comerț.

Rețeta este dintr-o carte faină și clasică a unor chefi francezi, un cadou inspirat de la soț (pardon Moș Crăciun:), aveți poze mai jos cu ea și o recomand cu drag. Dar și acolo rețeta a fost puțin greșită, am făcut corecțiile necesare, am testat de câteva ori și acum foietajul meu iese perfect de fiecare dată.

Mi se pare foarte bună ideea să folosesc aici robotul de bucătărie, cel cu lama S, anume din această cauză procesul este foarte simplu și banal. În caz că nu aveți robot se poate lucra și cu mâinile, dar aveți ceva de fărâmițat și posibil să topiți prea tare untul în proces. Nu este imposibil, dar nu la fel de simplu cum ar fi cu robot - oricum investiția se merită și pentru alte rețete.

Din cantitatea de ingrediente de mai jos ies 2 foi dreptunghiulare, cam 20x30, la fel ca un pachet de foietaj din comerț. Am făcut din el 1 tavă de urechi de elefant foietate și 1 tavă de rulouri-pizza. Se păstrează minunat și mult timp la congelator sau câteva zile la frigider, deci vă puteți face rezerve din timp și ați scăpat de o mare grijă!

Ingrediente
Făină albă calitate superioară
300 g
   
Unt
300 g
recomand neapărat să folosiți untul cu peste 80% grăsime!
Apă
100 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Pași de urmat
Pas 1

Aici este sursa rețetei, chiar pagina din carte, dar am făcut câteva mici corecții ca să iasă aluatul de foietaj perfect de fiecare dată.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 1
Pas 2

Și cartea efectiv, chiar o recomand!

Conopida coaptă intreagă tot de aici este și avem bătaie pe ea de fiecare dată când o gătesc.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 2
Pas 3

Prima etapă - Răcirea ingredientelor.

Într-un pahar gradat măsurați 100ml de apă și adăugați în ea 1 linguriță de sare.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine până sarea se dizolvă complet în apă.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 4
Pas 5

Într-o farfurie sau bol măsurați 300g de făină.

Acum făina și apa le puneți pentru 1-2 ore la frigider sau 15 minute la congelator - depinde cât de mult vă grăbiți cu aluatul și rețeta.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 5
Pas 6

Untul se taie cubulețe cam de 1x1cm, aveți grijă să fie unt cât mai gras, eu am avut acum unt Koliba de 82%.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 6
Pas 7

Acum și untul cubulețe îl puneți pentru 1-2 ore la frigider sau 15 minute la congelator.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 7
Pas 8

Etapa a 2-a - Preparam aluatul.

- În bolul robotului cu lama clasică S puneți făina rece.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 8
Pas 9

Adăugați 60g de unt rece, sau 6-7 cubulețe (așa mai ochiometric).

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 9
Pas 10

Puneți capacul la robot și mixați la putere maximă timp de 1 minut. Observați că untul se fărâmițează foarte bine și practic se dizolvă în făină.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 10
Pas 11

- Acum puneți restul de unt rece în robot.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 11
Pas 12

Mixați la putere medie timp de 5-7 secunde, nu mai mult!

Untul trebuie să se facă fulgi mari împreună cu făina, dar să nu se măruntească prea tare.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 12
Pas 13

- Turnați apa rece cu sare.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 13
Pas 14

Acum mixați la putere medie aproximativ jumătate de minut, până observați cum aluatul începe să se adune.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 14
Pas 15

Observați că este umed și nu mai are urme de făină uscată, dar totuși este grunjos de la bucățile reci de unt.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 15
Pas 16

Presărați puțină făină pe masă și cu ajutorul unei linguri scoateți aluatul din robot pe masă.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 16
Pas 17

Adunați atent cu mâinile toate fărâmiturile până formați o bilă uniformă, dar nici într-un caz nu frământați și nu presați tare în el.

Altfel untul începe să se topească, se incorporează în făină și nu va forma acele straturi de foietaj fin.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 17
Pas 18

Acum îl întindeți cu făcălețul pe masă presărată cu făină, formați un dreptunghi cam de 30x35cm. Nu vă chinuiți să-l faceți perfect drept și uniform, nu este nevoie.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 18
Pas 19

Pliati spre mijloc marginea din dreapta, adică cam 1/3 din foaie.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 19
Pas 20

Peste ea aduceți și marginea din stânga.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 20
Pas 21

Acum începeți să rulați această foaie lungă și dreptunghiulară.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 21
Pas 22

Și obținem așa un melc de aluat.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 22
Pas 23

Acum îl înveliți în folie de plastic alimentară, presați ușor cu mâinile să fie un melc mai turtit.

Și gata aluatul, înainte de folosire îl țineți măcar încă 1-2 ore la frigider.

Sau puneți imediat la congelator, dacă îl folosiți altă dată, decongelați apoi lent timp de 3-4 ore în frigider.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 23
Pas 24

Etapa a 3-a - Folosim aluatul.

Aluatul răcit bine se scoate din frigider și eu de obicei îl tai în 2 bucăți.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 24
Pas 25

Fiecare o presez cu pumnul sau făcălețul (mai presărați puțină făină pe masă), până obțin un mic dreptunghi.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 25
Pas 26

Și apoi cu făcălețul îl întind într-un dreptunghi mai mare de grosimea pe care mi-o cere rețeta. Bineînțeles mai puneți făină pe masă în proces.

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 26
Pas 27

Așa am făcut o tavă cu urechiușe de elefant foietate și dulci, la cererea copiilor.

Rețeta este aici pe site!

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 27
Pas 28

Nu am reușit să prind cu aparatul straturile de foietaj, dar sunt perfecte și exemplare. Foietajul este foarte fraged și gustos, nu se deformează, crește uniform, perfect!

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 28
Pas 29

Și aici niște rulouri-pizza sau melci cu șuncă și cașcaval, din cealaltă jumate de aluat.

Rețeta o găsiți aici!

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 29
Pas 30

Se văd și în poza finală straturile de unt în aluat, condiție obligatorie pentru un aluat de foietaj perfect și bun.

Așa puteți face orice vă doriți - tarte, plăcinte, sărățele, cornuri, etc.

Poftă Bună!

Aluat foietaj de casă - extra-rapid - Pas 30

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g ()
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min