Iubesc mult anume conopida crudă în salate, mi se pare genială - crocantă, plină de vitamine și în sezon cu un gust deosebit de bun și dulce. Am folosit-o cu succes în Couscous-ul raw de conopidă și la Salata de toamnă, acum vă propun această salată minunată cu dovleac copt și ciuperci. Este extraordinară și ea, aș spune că este pe locul 1 în topul preferințelor mele, am descoperit încă o textură și gust nou al dovleacului, seamănă mult aici cu cel de cartofi, dar puțin mai dulce.
Salata are textură crocantă de la legumele proaspete și o altă textură mai moale de la dovleac și ciuperci - vă garantez că se combină perfect și mergeți cu încredere pe recomandarea mea. Aveți aici de toate - gust, culoare, textură, vitamine, este interesantă, o puteți servi ca salată sau chiar garnitură sănătoasă.
Am "furat" rețeta de la un Atelier organizat de Tescoma și Plastortrading de care v-am spus pe pagina noastră de Facebook și Instagram, a fost gătită de Chef Johnny Șușală și chiar m-a impresionat mult combinația. Varianta mea de salată este ușor modificată și adaptată cu ce am avut eu la îndemână de cumpărat și ce ne place mai mult, în comentarii la ingrediente vă mai dau sugestii cu ce puteți înlocui sau adăuga în plus.
În primul rând vă apucați de dovleac - îl curățați de coajă, semințe și tăiați cubulețe mici (1x1 cm).
Mutati-l într-o tavă de cuptor, stropiți cu puțin ulei de măsline, sare, piper negru măcinat și amestecați bine.
Acum puneți tava pentru 10 minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.
Atenție mare, nu trebuie copt până este moale și se face piure - trebuie să fie încă ușor crocant și întreg. Deci, nu-l țineți prea mult în cuptor!
Apoi lăsați să se răcorească până pregătiți restul ingredientelor.
Trecem la ciuperci - le curățați, tăiați felii subțiri și puneți la călit într-o tigaie cu puțin ulei de măsline.
Ele vor lăsa apă, apoi aceasta se evaporă și ciupercile încep să se rumenească. Acum e momentul să adăugați 2 căței de usturoi striviți cu cuțitul, sau trecuți prin presă, puțină sare și piper.
Amestecați totul bine și mai căliți încă 2 minute, apoi închideți focul și lăsați la o parte să se răcorească puțin.
Spălați și uscați spanacul, sau alte frunze.
Pregătiți restul legumelor - ardeiul, ceapa și pătrunjelul.
Rupeți conopida buchețele mici și le puneți într-un robot de bucătărie, mărunțiți până la dimensiunea orezului. Recomand să nu aglomerați conopida în mixer, mai bine faceți în 2-3 ture ca să nu se facă terci.
Dacă nu aveți robot puteți cu un peeler de cartofi să o rădeți, sau folosiți răzătoare clasică, este ceva mai lungă treaba și nu iese uniform.
Mutati conopida într-un bol mare în care veți amesteca salata.
Deasupra puneți spanacul, ardeiul tocat cubulețe mici și ceapa cu pătrunjelul, la fel tăiate mărunt.
Adăugați dovleacul copt.
Apoi ciupercile călite.
Stoarceți zeama de la 1 lămâie în salată.
Turnați uleiul de măsline - cam 50ml ar fi aici.
Amestecați bine salata, mai potriviți de sare și piper după gust.
La urmă adăugați o mână din semințele de dovleac, sau altele pe care le preferați, opțional mai puteți pune niște stafide sau merișoare.
Eu am renunțat la ele ca să fie salata mai low-carb.
Se poate servi imediat, dar la fel de bună și în următoarele zile. O păstrați bineînțeles la frigider.
Este foarte crocantă, fresh, sățioasă, delicioasă, deosebită și frumoasă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.