Mulți ani pregăteam puiul cu smântână după rețeta bunicii, o metodă foarte bună dacă vreți să faceți 2 mâncăruri din aceeași carne - supă/ciorbă de pui și respectiv puiul cu smântână. Dar nouă ne place mai mult mâncărica și ciorba o preferăm mai rar, așa că venise timpul să improvizez o altă rețetă de pui cu smântână. Este o variantă mai simplificată dar cu un gust absolut fantastic, de mult timp îl gătesc anume așa și rețeta bunicii o fac mai rar, numai dacă sunt la mama acasă și folosesc smântână de la țară.
Detaliul cu tipul de smântână este foarte important aici, dacă sunteți la oraș și folosiți smântână din comerț, mai bine luați smântână dulce nefermentată și cât mai grasă - 25-35%. Dacă veți folosi smântână simplă fermentată, aveți șanse foarte mari să brânziți sosul și cu siguranță nu veți obține cea mai frumoasă mâncare.
La țară eu folosesc smântână fermentată direct de la sursă și de cele mai multe ori nu se brânzește în sos, are alt gust și chiar merită s-o faceți și în acea variantă, bineînțeles dacă aveți posibilitate.
Îmi place mult să folosesc la această rețetă bucăți din pui hrănit cu porumb, îl tranșez singură, părțile mai osoase le pun deoparte(eventual la congelator) pentru ciorbă și cele mai cu carne în mâncare.
Topiți untul într-o tigaie mai mare și adâncă - aici am folosit una de 28cm în diametru.
Și pun bucățile de pui în tigaie, la rumenit.
Le presărați cu puțină sare și piper în proces.
Rumeniti frumos pe ambele părți și la foc mai iute.
Apoi turnați peste carne 1-2 pahare de apă, cât să acopere pulpele puțin.
Când începe să fiarbă, faceți focul mic și acoperiți cu un capac. Așa lăsați să fiarbă încet până carnea este gătită complet - cea din comerț, bineînțeles va fi gata mai repede.
În timpul procesului de fierbere eu periodic încerc carnea cu furculița, o mai întorc pe cealaltă parte să se gătească uniform.
Cum am observat că s-a gătit și este moale carnea, scot capacul și las să se evapore toată apa la foc mai rapid.
Apoi pun ceapa tocată mărunt și o las să se călească 5-10 min.
Turnați smântâna, amestecați atent și lăsați să fiarbă încă 10 min.
La urmă mai potrivesc de sare/piper și puțin pătrunjel tocat.
Închideți focul și serviți cu orice garnitură preferați. Este fantastic de bun și gustos.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.