Ciorba de pui cu taitei (Zeama) Reteta VIDEO

Ciorba de pui cu taitei (Zeama)

Ca tot am refacut reteta de taitei de casa era logic sa lucrez si la reteta de ciorba de pui, bineinteles cea mai delicioasa - cu taitei. Reteta mai veche o gasiti tot acolo, am zis sa las si acea varianta, desi ciorba de acum o fac putin altfel, mai simplu si la fel de gustos. In plus, ca bonus, am facut si reteta video, pe pasi sa vedeti mai usor cum se misca lucrurile.

Ciorba de pui cu taitei la noi acasa se mai numeste Zeama/Zama, si este asa de reprezentativa ca a 2-a zi la o nunta se numeste "La Bors sau La Zama". Si obligatoriu pe langa mancarurile copioase mai intai se serveste o farfurie buna de asa ciorba, putin acra si aromata.

Nu ma laud, dar ciorba asta este si una din cele mai reusite din mancarurile pe care le fac, anume asa cum o vedeti mai jos sau in video. Da, se pot adauga zdrente de ou, alte legume, dar eu o prefer clasica si simpla, va asigur ca este o bunatate.

Ingrediente

Pui intreg
1.5 kg
al meu a fost unul mic, de casa
Ardei gras
1 buc
Radacina de telina
1 buc
una mica sau o bucata din o telina mai mare
Radacina patrunjel(albitura)
1 buc
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Cartofi
2 buc
Frunza de dafin
2 buc
Patrunjel verde
1 buc
adica 1 legatura
Bors acru
300 ml
potriviti dupa gust
Sare
2 linguri
dupa gust
Taietei de casa
100 g

Pasi de urmat

1

Puiul se spala bine, se portioneaza bucati potrivite.

2

Pregatim prim runda de legume, cele pentru aromatizarea supei:

- morcov, jumatate de ardei, ceapa, si radacinile de telina, patrunjel si pastarnac

Ar fi bine sa aveti macar jumatate din ele, ca sa fie ciorba cat mai gustoasa si aromata.

3

Intr-o cratita de 5 litri se pune carnea, se toarna apa cat s-o acopere bine si se pune pe foc.

4

Cand incepe sa fiarba scoateti spuma de deasupra cu o lingura sau spumiera.

5

Adaugati legumele pregatite mai sus si frunza de dafin.

6

Faceti focul mic si lasati sa fiarba 1-2 ore pana este gata carnea.

Daca folositi carne din comert este suficient 1 ora, de obicei puii de casa la fel, daca aveti carne de gaina sau cocos aveti grija s-o fierbeti mai mult, pana este gata.

7

Dupa acest timp scoateti legumele fierte din supa, ele si-au facut treaba.

8

Restul de legume - cartofii, 1 morcov si o jumatate de ardei - se taie cubulete.

9

Patrunjelul se toaca marunt.

10

La fel si ceapa.

11

Se adauga morcovii, cartofii si ardeiul cubulete in ciorba. Faceti focul mic si lasati sa fiarba 15-20 de minute.

12

Dupa acest timp adaugati taiteii, amestecati bine si lasati sa fiarba 7-10 minute, in functie de grosimea lor.

13

Adaugati borsul dupa gust.

14

La fel si sarea.

Amestecati bine si lasati sa mai fiarba 5 minute.

15

La final puneti in ciorba patrunjelul tocat si ceapa. Da, nu am gresit, ceapa o pun cruda la urma si ciorba are un gust deosebit.

Lasati sa fiarba doar vreo 10 secunde, nu mai mult. Este trucul bunicii mele si este chiar unul bun.

16

Imediat dupa acest timp inchideti focul.

17

Puneti capacul si lasati ciorba sa se patrunda 15-30 de minute.

Se mai poate adauga pe langa patrunjel si putin leustean, eu prefer fara el, dar asta tine doar de gustul meu.

18

Serviti fierbinte sau calda, optional cu putina smantana si un adei iute pe langa.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 litri (10 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

LilianaCojocaru175
Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 ian 2019, 13:20

Gustul deosebit il dau taieteii proaspeti si borsul de casa.

Este preferata copiilor.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
PalladySvetlana293
Pallady Svetlana (PalladySvetlana293) 09 mar 2018, 14:42

Desigur, absolut deacord, ca in satul vecin deja se face altfel, nemaivorbind de alte regiuni, oricum ramine o mincare echilibrata, aromata si buuuna:)

PalladySvetlana293
Pallady Svetlana (PalladySvetlana293) 09 mar 2018, 14:28

Sarbatori frumoase de primavara tuturor, multumesc, Lena, pentru reteta foarte amanuntita, eu o am tot de la bunica:), noi acasa nu punem cartofi, o lasam asa "pura", ce e si mai gustoasa dupa parerea tuturor care au mincat-o si adaugam la sfarsit, odata cu patrunjelul si leusteanul si o crentuta de cimbur, care da tot specificul la ceea ce zicem noi "zama". Incercati si veti vedea diferenta. Imi venise in ospetie o prietena de la Bucuresti, or eu la Strasbourg gatesc aceasta zama ca la mama acasa, la Nisporeni, RM ; Lia a ramas in veci incintata de zama mea, peste ani isi tot aminteste ce "minunatie, capodopera culinara" a mincat:). O zi buna tuturor, va urmaresc ades si-mi sunteti tare drage, felicitari, Lena pentru acest sit care da mina peste Prut si revine acasa greu de experiente nemaipomenite si lucruri gustoase:).Cu prietenie, Svetlana ( Veta pentru cei apropriati:)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Pallady Svetlana (PalladySvetlana293) 09 mar 2018, 14:33

Multumesc Svetlana! Se face diferit la Nord si la Sudul Moldovei, am observat diferente. Oricum e minunata 😉👍

CezarinaMironica483
Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 04 mar 2018, 11:49

O primavara frumoasa ca tine Elena! Iti doresc sa ai numai soare in viata ta! Te pup! 

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 05 mar 2018, 09:53

😘😘😘

CezarinaMironica483
Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 22 dec 2017, 15:13

Mi-a iesit perfect, am respectat intocmai reteta!! Prima mea zama de curcan:)) Super buna si super gustoasa ... M-a atras mai ales trucul bunicii:)) Multumesc Lena! Abia te-am descoperit, dar nu te mai las:) Gospodina mamii gospodina! Ai laviu veri maci:)) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 22 dec 2017, 15:34

Super, va pup si eu!👍

CezarinaMironica483
Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) Elena (lena) 04 mar 2018, 11:48

Nu rezist sa nu iti spun:) De cand am descoperit zeama ta de pui cu trucul bunicii cu tot, la mine in casa nu exista alt fel de zeama:) Numai asta, cu taietei, nu intotdeauna de casa, dar obligatoriu saptamanala zeama cu truc:) Foarte gustoasa si sanatoasa:) Sa stii ca eu am pus, nu stiu de unde mi-a venit, niste boabe de piper la fiert cu carnea si frunza de dafin:0) Super tare frate! Multumesc din suflet si o primavara frumoasa sa ai Elena! Te pup de nu te vezi!!!!!

lena
Elena (lena) Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 05 mar 2018, 09:52

Multumesc Cezarina! 😘

BoreaTigan580
Borea Tigan (BoreaTigan580) 12 dec 2017, 04:25

Merci mult,a ieșit foarte gustoasă! :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
K G
K G 17 iun 2017, 00:05

Sunte-ti o gospodina fermecatoare. Foarte multe invat de la dumneavoastra.

lena
Elena (lena) K G 17 iun 2017, 19:37

Multumesc mult si eu!

DiaCazacu900
Diana Cazacu (DiaCazacu900) 28 iul 2016, 21:04

Mi'a iesit! Multumesc! Prima mea zeamă 😱😁😍

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sandy67
sandy67 06 feb 2016, 08:25

Felicitari

Cristinadan
Cristinadan 13 ian 2016, 23:29

Tucul bunicii mi se pare foarte interesant. Intrebare.....se "simte" bine ceapa cruda? se armonizeaza cu restul?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristinadan 14 ian 2016, 09:47

Nu se simte nici un gust deosebit de ceapa cruda. Am rude si cunostinte care nu suporta ceapa dar aici in ciorba nu comenteaza nimic.

Se armonizeaza perfect si nu are nici o textura deosebita de restul legumelor. Important sa lasati ciorba cele 15-30 de minute sa se patrunda dupa inchiderea focului. Asa ceapa se gateste mai lent si va fi la fel ca si cum s-ar fi gatit fierband mai intens.

Arata toate comentariile