Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) Rețetă VIDEO

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă)

Că tot am refăcut rețeta de tăiței de casă era logic să lucrez și la rețeta de ciorbă de pui, bineînțeles cea mai delicioasă - cu tăiței. Rețeta mai veche o găsiți tot acolo, am zis să las și acea variantă, deși ciorba de acum o fac puțin altfel, mai simplu și la fel de gustos. În plus, ca bonus, am făcut și rețeta video, pe pași să vedeți mai ușor cum se mișcă lucrurile.

Ciorba de pui cu tăiței la noi acasă se mai numește Zeamă/Zamă, și este așa de reprezentativă că a 2-a zi la o nuntă se numește "La Borș sau La Zamă". Și obligatoriu pe lângă mâncărurile copioase mai întâi se servește o farfurie bună de așa ciorbă, puțin acră și aromată.

Nu mă laud, dar ciorba asta este și una din cele mai reușite din mâncărurile pe care le fac, anume așa cum o vedeți mai jos sau în video. Da, se pot adăuga zdrențe de ou, alte legume, dar eu o prefer clasică și simplă, vă asigur că este o bunătate.

Ingrediente

Pui întreg
1.5 kg
al meu a fost unul mic, de casă
Ardei gras
1 buc
   
Rădăcină de țelină
1 buc
una mică sau o bucată dintr-o țelină mai mare
Rădăcină pătrunjel (albitură)
1 buc
   
Ceapă albă
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Cartofi
2 buc
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Pătrunjel verde
1 buc
adică 1 legătură
Borș acru
300 ml
potriviți după gust
Sare
2 linguri
după gust
Tăiței de casă
100 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Puiul se spală bine, se porționează bucăți potrivite.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 1
Pas 2

Pregătim primă rundă de legume, cele pentru aromatizarea supei:

- morcov, jumătate de ardei, ceapă, și rădăcinile de țelină, pătrunjel și păstârnac

Ar fi bine să aveți măcar jumătate din ele, ca să fie ciorba cât mai gustoasă și aromată.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 2
Pas 3

Într-o cratiță de 5 litri se pune carnea, se toarnă apă cât s-o acopere bine și se pune pe foc.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă scoateți spuma de deasupra cu o lingură sau spumieră.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 4
Pas 5

Adăugați legumele pregătite mai sus și frunza de dafin.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 5
Pas 6

Faceți focul mic și lăsați să fiarbă 1-2 ore până este gata carnea.

Dacă folosiți carne din comerț este suficient 1 oră, de obicei puii de casă la fel, dacă aveți carne de găină sau cocoș aveți grijă s-o fierbeți mai mult, până este gata.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 6
Pas 7

După acest timp scoateți legumele fierte din supă, ele și-au făcut treaba.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 7
Pas 8

Restul de legume - cartofii, 1 morcov și o jumătate de ardei - se taie cubulețe.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 8
Pas 9

Pătrunjelul se toacă mărunt.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 9
Pas 10

La fel și ceapa.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 10
Pas 11

Se adaugă morcovii, cartofii și ardeiul cubulețe în ciorbă. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă 15-20 de minute.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 11
Pas 12

După acest timp adăugați tăițeii, amestecați bine și lăsați să fiarbă 7-10 minute, în funcție de grosimea lor.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 12
Pas 13

Adăugați borșul după gust.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 13
Pas 14

La fel și sarea.

Amestecați bine și lăsați să mai fiarbă 5 minute.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 14
Pas 15

La final puneți în ciorbă pătrunjelul tocat și ceapa. Da, nu am greșit, ceapa o pun crudă la urmă și ciorba are un gust deosebit.

Lăsați să fiarbă doar vreo 10 secunde, nu mai mult. Este trucul bunicii mele și este chiar unul bun.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 15
Pas 16

Imediat după acest timp închideți focul.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 16
Pas 17

Puneți capacul și lăsați ciorba să se pătrundă 15-30 de minute.

Se mai poate adăuga pe lângă pătrunjel și puțin leuștean, eu prefer fără el, dar asta ține doar de gustul meu.

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 17
Pas 18

Serviți fierbinte sau caldă, opțional cu puțină smântână și un ardei iute pe lângă.

Poftă Bună!

Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (10 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Cristinadan
Cristinadan 13 Jan 2016, 23:29

Tucul bunicii mi se pare foarte interesant. Intrebare.....se "simte" bine ceapa cruda? se armonizeaza cu restul?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cristinadan 14 Jan 2016, 09:47

Nu se simte nici un gust deosebit de ceapa cruda. Am rude si cunostinte care nu suporta ceapa dar aici in ciorba nu comenteaza nimic.

Se armonizeaza perfect si nu are nici o textura deosebita de restul legumelor. Important sa lasati ciorba cele 15-30 de minute sa se patrunda dupa inchiderea focului. Asa ceapa se gateste mai lent si va fi la fel ca si cum s-ar fi gatit fierband mai intens.

Biankita
Biankita 23 Jan 2016, 14:26

draga Lena,

Foarte buna si reteta asta, m-a atras in special trucul bunicii:). Eu am folosit praz pentru ca il prefer si mi-a iesit o supa grozava, l-am adaugat la final exact ca in reteta si in 10 min era gata. Atat de buna supa incat mi-am facut cont ca sa iti pot multumi:)

am incercat si alte retete, majoritatea cu succes, pe ici pe colo probabil fac unele erori,, asa ca mambucut ca incepi sa adaugi si video.

Biankita
Biankita 23 Jan 2016, 14:27

*m-am bucurat:)

lena
Elena (lena) 23 Jan 2016, 14:43

Ma bucur mult si va multumesc de apreciere si comentariu!

La fel imi pare bine ca mi-ati spus si de Video, zilele trecute mi-a spus cineva ca le prefera pe cele scrise, si ma bucur sa aud ca sunt totusi utile si cele cu video.

Pofta buna!

sandy67
sandy67 06 Feb 2016, 08:25

Felicitari

DiaCazacu900
Diana Cazacu (DiaCazacu900) 28 Jul 2016, 21:04

Mi'a iesit! Multumesc! Prima mea zeamă 😱😁😍

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
K G
K G 17 Jun 2017, 00:05

Sunte-ti o gospodina fermecatoare. Foarte multe invat de la dumneavoastra.

lena
Elena (lena) K G 17 Jun 2017, 19:37

Multumesc mult si eu!

BoreaTigan580
Borea Tigan (BoreaTigan580) 12 Dec 2017, 04:25

Merci mult,a ieșit foarte gustoasă! :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CezarinaMironica483
Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 22 Dec 2017, 15:13

Mi-a iesit perfect, am respectat intocmai reteta!! Prima mea zama de curcan:)) Super buna si super gustoasa ... M-a atras mai ales trucul bunicii:)) Multumesc Lena! Abia te-am descoperit, dar nu te mai las:) Gospodina mamii gospodina! Ai laviu veri maci:)) 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 22 Dec 2017, 15:34

Super, va pup si eu!👍

CezarinaMironica483
Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) Elena (lena) 04 Mar 2018, 11:48

Nu rezist sa nu iti spun:) De cand am descoperit zeama ta de pui cu trucul bunicii cu tot, la mine in casa nu exista alt fel de zeama:) Numai asta, cu taietei, nu intotdeauna de casa, dar obligatoriu saptamanala zeama cu truc:) Foarte gustoasa si sanatoasa:) Sa stii ca eu am pus, nu stiu de unde mi-a venit, niste boabe de piper la fiert cu carnea si frunza de dafin:0) Super tare frate! Multumesc din suflet si o primavara frumoasa sa ai Elena! Te pup de nu te vezi!!!!!

lena
Elena (lena) Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 05 Mar 2018, 09:52

Multumesc Cezarina! 😘

CezarinaMironica483
Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 04 Mar 2018, 11:49

O primavara frumoasa ca tine Elena! Iti doresc sa ai numai soare in viata ta! Te pup! 

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 05 Mar 2018, 09:53

😘😘😘

PalladySvetlana293
Pallady Svetlana (PalladySvetlana293) 09 Mar 2018, 14:28

Sarbatori frumoase de primavara tuturor, multumesc, Lena, pentru reteta foarte amanuntita, eu o am tot de la bunica:), noi acasa nu punem cartofi, o lasam asa "pura", ce e si mai gustoasa dupa parerea tuturor care au mincat-o si adaugam la sfarsit, odata cu patrunjelul si leusteanul si o crentuta de cimbur, care da tot specificul la ceea ce zicem noi "zama". Incercati si veti vedea diferenta. Imi venise in ospetie o prietena de la Bucuresti, or eu la Strasbourg gatesc aceasta zama ca la mama acasa, la Nisporeni, RM ; Lia a ramas in veci incintata de zama mea, peste ani isi tot aminteste ce "minunatie, capodopera culinara" a mincat:). O zi buna tuturor, va urmaresc ades si-mi sunteti tare drage, felicitari, Lena pentru acest sit care da mina peste Prut si revine acasa greu de experiente nemaipomenite si lucruri gustoase:).Cu prietenie, Svetlana ( Veta pentru cei apropriati:)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Pallady Svetlana (PalladySvetlana293) 09 Mar 2018, 14:33

Multumesc Svetlana! Se face diferit la Nord si la Sudul Moldovei, am observat diferente. Oricum e minunata 😉👍

PalladySvetlana293
Pallady Svetlana (PalladySvetlana293) 09 Mar 2018, 14:42

Desigur, absolut deacord, ca in satul vecin deja se face altfel, nemaivorbind de alte regiuni, oricum ramine o mincare echilibrata, aromata si buuuna:)

LilianaCojocaru175
Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 Jan 2019, 13:20

Gustul deosebit il dau taieteii proaspeti si borsul de casa.

Este preferata copiilor.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AVG
A G (AVG) 02 May 2023, 15:50

Mulțumesc mult. E foarte gustoasă. O gătesc a doua oară anume așa)