Ciorbă de pui cu tăiței (Zeamă) Rețetă VIDEO
Că tot am refăcut rețeta de tăiței de casă era logic să lucrez și la rețeta de ciorbă de pui, bineînțeles cea mai delicioasă - cu tăiței. Rețeta mai veche o găsiți tot acolo, am zis să las și acea variantă, deși ciorba de acum o fac puțin altfel, mai simplu și la fel de gustos. În plus, ca bonus, am făcut și rețeta video, pe pași să vedeți mai ușor cum se mișcă lucrurile.
Ciorba de pui cu tăiței la noi acasă se mai numește Zeamă/Zamă, și este așa de reprezentativă că a 2-a zi la o nuntă se numește "La Borș sau La Zamă". Și obligatoriu pe lângă mâncărurile copioase mai întâi se servește o farfurie bună de așa ciorbă, puțin acră și aromată.
Nu mă laud, dar ciorba asta este și una din cele mai reușite din mâncărurile pe care le fac, anume așa cum o vedeți mai jos sau în video. Da, se pot adăuga zdrențe de ou, alte legume, dar eu o prefer clasică și simplă, vă asigur că este o bunătate.
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Pui întreg
1.5 kg
al meu a fost unul mic, de casă
●
Rădăcină de țelină
1 buc
una mică sau o bucată dintr-o țelină mai mare
●
Rădăcină pătrunjel (albitură)
1 buc
●
Pătrunjel verde
1 buc
adică 1 legătură
●
Borș acru
300 ml
potriviți după gust
●
Sare
2 linguri
după gust
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Puiul se spală bine, se porționează bucăți potrivite.
Pas 2
Pregătim primă rundă de legume, cele pentru aromatizarea supei:
- morcov, jumătate de ardei, ceapă, și rădăcinile de țelină, pătrunjel și păstârnac
Ar fi bine să aveți măcar jumătate din ele, ca să fie ciorba cât mai gustoasă și aromată.
Pas 3
Într-o cratiță de 5 litri se pune carnea, se toarnă apă cât s-o acopere bine și se pune pe foc.
Pas 4
Când începe să fiarbă scoateți spuma de deasupra cu o lingură sau spumieră.
Pas 5
Adăugați legumele pregătite mai sus și frunza de dafin.
Pas 6
Faceți focul mic și lăsați să fiarbă 1-2 ore până este gata carnea.
Dacă folosiți carne din comerț este suficient 1 oră, de obicei puii de casă la fel, dacă aveți carne de găină sau cocoș aveți grijă s-o fierbeți mai mult, până este gata.
Pas 7
După acest timp scoateți legumele fierte din supă, ele și-au făcut treaba.
Pas 8
Restul de legume - cartofii, 1 morcov și o jumătate de ardei - se taie cubulețe.
Pas 9
Pătrunjelul se toacă mărunt.
Pas 11
Se adaugă morcovii, cartofii și ardeiul cubulețe în ciorbă. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă 15-20 de minute.
Pas 12
După acest timp adăugați tăițeii, amestecați bine și lăsați să fiarbă 7-10 minute, în funcție de grosimea lor.
Pas 13
Adăugați borșul după gust.
Pas 14
La fel și sarea.
Amestecați bine și lăsați să mai fiarbă 5 minute.
Pas 15
La final puneți în ciorbă pătrunjelul tocat și ceapa. Da, nu am greșit, ceapa o pun crudă la urmă și ciorba are un gust deosebit.
Lăsați să fiarbă doar vreo 10 secunde, nu mai mult. Este trucul bunicii mele și este chiar unul bun.
Pas 16
Imediat după acest timp închideți focul.
Pas 17
Puneți capacul și lăsați ciorba să se pătrundă 15-30 de minute.
Se mai poate adăuga pe lângă pătrunjel și puțin leuștean, eu prefer fără el, dar asta ține doar de gustul meu.
Pas 18
Serviți fierbinte sau caldă, opțional cu puțină smântână și un ardei iute pe lângă.
Poftă Bună!
Cantitate:
5 l
(10 porții)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (6 voturi)