Pilaf cu varza, sau "Sarmale lenese"
Atunci cand aveti pofta de pilaf dar si de niste varza calita, va sugerez sa incercati aceasta combinatie de pilaf cu varza, pe care bunica mea o numea "sarmale lenese". Este una din combinatiile mele preferate si o gatesc destul de des in sezonul de varza noua, chiar m-am mirat ca nu v-am aratat pana acum reteta si nu era pe site. Acest pilaf cu varza e o mancare simpla de casa, mai gospodareasca, fara fite si cu ingrediente la indemana.
Este foarte bun, gustul clasic de pilaf impreuna cu varza mai dulceaga sunt chiar o combinatie perfecta. Urmati cu atentie pasii, sa va iasa pilaful cat mai reusit - nici prea lichid, dar nici prea uscat.
La greci acest fel de mancare se numeste Lahanorizo, dar se gateste fara carne, la fel puteti adapta si reteta de mai jos. Omiteti carnea si caliti ceapa prima, in continuare urmati aceeasi pasi.
Ingrediente
●
Orez - bob rotund
2 pahare
imi place mult sa folosesc la acest pilaf orezul cu bob mare/colosal si rotund
●
Carne
500 g
puteti alege carne de pui, porc, vita, curcan - sau in varianta vegetariana, fara carne
●
Pasta de rosii
2 linguri
●
Ulei
100 ml
sau orice alta grasime de gatit
●
Sare
1 lingura
potriviti dupa gust
●
Piper negru macinat
0.25 lingurite
●
Apa
4 pahare
acelasi pahar cu care ati masurat orezul
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Carnea se taie bucatele mici si o puneti la calit cu ulei intr-un tuci sau tigaie adanca.
Daca alegeti sa faceti pilaful fara carne, omiteti acest pas si caliti direct ceapa in ulei.
Pas 2
O gatiti si amestecati periodic la foc mediu, pana este aproape gatita si incepe sa se rumeneasca.
Daca alegeti sa gatiti pilaful cu carne de vita, sau carne de tara - aveti grija sa fie moale si gatita bine inainte sa adaugati ceapa, ca mai jos. Mai turnati putina apa si fierbeti sub capac eventual.
Pas 3
Acum adaugati ceapa taiata cubulete medii, amestecati si lasati 5 minute.
Pas 4
Dupa acest timp puneti pasta de rosii, iarasi amestecati si mai caliti inca 5 minute.
Pas 5
Acum e timpul sa adaugati varza taiata bucatele medii, amestecati periodic in ea si o gatiti impreuna cu restul ingredientelor timp de 10 minute.
Pas 6
In acest timp spalati in cateva ape orezul si il scurgeti bine.
Aveti grija sa folositi acelasi pahar pentru a masura orezul si apa care o vom turna in pilaf.
Pas 7
Adaugati orezul in cratita si amestecati bine.
Pas 8
Turnati deasupra 4 pahare de apa, eu calculez proportia de obicei asa - 2 pahare de apa la 1 pahar de orez adaugat, aici respectiv am dublat.
Amestecati, potriviti de sare, piper negru macinat si puneti frunza de dafin.
Pas 9
Cand incepe sa fiarba totul, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati aproximativ 15-20 de minute.
Pas 10
Dupa acest timp orezul ar trebui sa absoarba apa din mancare, dar inca va fi putin apoasa si ceva mai lichida.
Pas 11
Acum e timpul sa inchideti focul de sub cratita, puneti capacul si lasati asa inca 1 ora, sa se gateasca fara fierbere si sa se mai umfle orezul.
Observati ca nu am mai amestecat deloc in cratita de cand am turnat apa si potrivit de sare!
Pas 12
Dupa 1 ora, pilaful este gata, il amestecati atent cu o spatula sau lingura de lemn - observati ca orezul nu mai este nici prea lichid, dar nici prea uscat.
Serviti cu niste muraturi sau salata, este delicios!
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(8-10 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)
Colectii:
Carne de Pui,
Carne de Porc-Vita,
Mancaruri de Post,
Mancaruri vegetariene,
Pui,
Carne,
Porc,
Orez,
Varza,
Carne de Curcan,
Mancaruri cu CARNE