Pui afumat si copt Reteta VIDEO

Pui afumat si copt

Mâinile sus toți cei care aveți poftă de un pui de casă afumat, cu gust autentic, fraged, delicios, sănătos, frumos, simplu și rapid! Chiar eu voi fi prima, fiindcă de ceva timp planificam să facem cu soțul o afumătoare la căsuța de vacanță, deja ne gândeam la planuri și piese când ne-a venit această propunere de a testa grill-ul cu afumătoare Ninja Woodfire (pe care îl găsiți aici).

Eu în speranța că mi se vor îndeplini poftele, iar soțul că va scăpa de construcția de afumătoare clasică, ne-am apucat de treabă, l-am despachetat și pus în funcție. Chiar după primul test am rămas foarte impresionați - cu resurse atât de puține și timp scurt să avem aceste preparate minunate pe masă. Am început cu aripioare la funcția de air fryer cu adaos de fum, apoi cartofii crocanți, mici, conopidă, coaste și șuncă afumate, etc.

Absolut toate au fost de nota 20, iar puiul afumat și copt a fost la fel de bun precum și frumos, în doar 2 ore și folosind doar jumătate de cană de peleți. L-am servit cu salată de legume, apoi am făcut niște sandwich-uri delicioase și la final o pizza din resturile de piept.

Singurul inconvenient la prima vedere ar fi că trebuie să vă cumpărați periodic niște pungi cu peleți, dar după teste ne-am dat seama că nu este o problemă nici asta - în primul rând cele 2 pungi cadou din cutia cu grill vă ajung pentru 6-7 serii de gătire/afumare, apoi vă puteți reface stocul de pe internet cu cele de marcă Ninja, sau altele compatibile pentru afumare de alimente.

În rest aș spune că este ideal - compact (îl ridicați ușor și mutați pe orice masă sau suprafață de afară), rapid, preț rezonabil, foarte bine gândit, gătiți repede și eficient multe mâncăruri deosebite, mai ales cele afumate. Noi am impresionat musafirii pe care i-am avut în ultima perioadă cu tot ce am gătit la Ninja Woodfire, mă bucur că l-am descoperit și vi-l recomandăm cu mare încredere.

Ingrediente

Pui (intreg, grill)
1 buc
sau orice alte sectiuni de pui preferati - pulpe, aripioare, piept
Apa fiarta
1.5 l
Sare
100 g
Frunza de dafin
2 buc
Piper negru(boabe)
10 buc
Usturoi (catei)
2 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Pregatiti toate mirodeniile pentru saramura, usturoiul il taiati felii subtiri.

Pui afumat si copt - Pas 1
Pas 2

Le adaugati peste 1.5 litri de apa fiarta clocotita, amestecati bine pana se dizolva sarea apoi lasati sa se raceasca timp de 2-3 ore.

Pui afumat si copt - Pas 2
Pas 3

Puiul intreg il taiati cu cutitul de-a lungul pieptului.

Pui afumat si copt - Pas 3
Pas 4

Apoi folosind o foarfeca de bucatarie (puteti adapta si o foarfeca de gradina pentru acest lucru) il transati in 2 jumatati.
Partea aceasta este optionala, il puteti lasa si intreg, dar se va coace un pic mai incet si va trebui mai multa saramura, plus un alt bol mai mare in care sa-l marinati.

Pui afumat si copt - Pas 4
Pas 5

Puneti jumatatile de pui intr-o caserola sau bol si turnati peste el toata saramura si mirodeniile din ea, ar trebui sa-l acopere perfect.

Pui afumat si copt - Pas 5
Pas 6

Acoperiti cu capac si lasati 12 ore la frigider sa se marineze.

Pui afumat si copt - Pas 6
Pas 7

Dupa acest timp mai intoarceti si mutati bucatile de pui in saramura, apoi iarasi acoperiti si lasati alte 12 ore in frigider.

Pui afumat si copt - Pas 7
Pas 8

Apoi scoateti puiul din saramura, il stergeti bine pe toate partile cu niste prosoape sau servetele de hartie si lasati pe masa sa se usuce timp de 2-3 ore.

Pui afumat si copt - Pas 8
Pas 9

Acum il puteti afuma intr-o afumatoare clasica, dar fiindca noi am fost norocosi sa primim si testam noul grill cu afumatoare Ninja Woodfire, va voi arata ce minuni face acest aparat mic si frumos.

Pui afumat si copt - Pas 9
Pas 10

In cutie gasiti o carte cu retete, 2 pungi de peleti pentru afumare, 2 tavi (pentru air fryer si grill) si cateva accesorii mici de lucru.

Pui afumat si copt - Pas 10
Pas 11

Grill-ul este usor, il ridic chiar eu singura pe masa de afara, compact si il puteti depozita fara grija cand nu aveti nevoie de el.

Pui afumat si copt - Pas 11
Pas 12

Si aici vedeti cele 2 tavi, cea inalta este pentru preparate la air fryer (cartofi, carne, legume, etc) si tava grill pentru restul de preparate - afumare, coacere, etc.

Aparatul are 7 tipuri de program pe care le puteti folosi - afumatoare, grill, air fry, prajire, coacere, uscare si incalzire, dar eu vreau sa va arat aici cum functioneaza pe modul de afumare.

Pui afumat si copt - Pas 12
Pas 13

Deci puiul este pregatit, gata marinat si uscat, lasati inauntru doar tava cu grill, apoi cititi instructiunile aparatului si il studiati putin.

Puneti o mana de peleti in aparat, nu-l supraincarcati. Nu uitati sa puneti dedesubt si tavita pentru scurgerea grasimii in timpul gatirii.

Pui afumat si copt - Pas 13
Pas 14

Setati modul de Smoker si apasati butonul de Start al aparatului.

Mai intai va fi o faza de aprindere (Ignition), una de preincalzire, apoi cu un semnal sonor si mesaj "Add Food" aparatul va anunta ca il puteti deschide si pune carnea la afumat.

Pui afumat si copt - Pas 14
Pas 15

Aranjati pe tava grill bucatile de pui cu pielea in sus, inchideti capacul si procesul va porni.

Veti observa pe ecran ca il gateste presetat la 100 de grade timp de 4 ore, dar pentru pui eu am marit temperatura putin la 120 de grade si au fost suficiente doar 2 ore pana a fost bine copt si afumat.

Pui afumat si copt - Pas 15
Pas 16

Dupa prima ora puiul va arata asa.

Verificati periodic daca mai trebuie adaugati peleti, iar daca se opreste din fumegat mai apasati pe butonul de Ignition. Pentru aceasta runda de pui noi nu am mai pus alti peleti, deci a fost foarte eficient procesul de afumare.

Pui afumat si copt - Pas 16
Pas 17

Dupa 2 ore puiul a fost perfect afumat si gatit, la final l-am mai uns cu pensula cu putina grasime ce a lasat in tava.

Pui afumat si copt - Pas 17
Pas 18

Il scoateti din afumatoare si lasati putin sa se racoreasca.

Pui afumat si copt - Pas 18
Pas 19

Apoi portionati si serviti cu mare pofta, pe langa orice garnitura va place, la sandwich-uri, etc.

Este fraged, delicios, bine copt, perfect!

Pui afumat si copt - Pas 19
Pas 20

Pe langa pui afumat si copt am testat cu Ninja Woodfire si alte preparate:

- aici aripioare la air fryer cu adaos de fum (are buton separat de adaugare fum la orice gatiti in el), in doar 20 min.

Pui afumat si copt - Pas 20
Pas 21

- mici de casa la grill cu adaos de fum;

Pui afumat si copt - Pas 21
Pas 22

- coaste si sunca afumata;

Pui afumat si copt - Pas 22
Pas 23

- cartofi sferturi crocanti la air fryer, 20 de minute;

Pui afumat si copt - Pas 23
Pas 24

- conopida la air fryer, cea mai buna si in doar 20 de minute.

Deci aparatul este perfect, vi-l recomand si sa aveti pofta mare!

Pui afumat si copt - Pas 24

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 200 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !