Chifle pentru hamburgeri

Am ajuns in sfarsit si la reteta de burgeri de casa, dupa cererea copiilor in special si apoi condusa de ambitie, am vrut sa le fac pe toate perfecte - chifla de casa, chifteaua si  asamblarea. Asa ca azi incepem cu chifla perfecta pentru burgeri - minunat de moale, frageda, simplu de pregatit si cu o culoare extraordinara.

Singura observatie la aceasta reteta - observati in poze mai jos ca am facut 8 chifle din aceste ingrediente. Dar sunt niste chifle foarte mari, faceti asa niste burgeri mai gospodaresti, de casa. Cu usurinta puteti(si chiar recomand!) sa modelati 10 si chiar 12 chifle, si nu va pacaliti de dimensiunea initiala mica a chiflei! Va creste foarte frumos pe parcurs si se face exact cat trebuie.

In aceasta saptamana voi continua cu reteta pentru chifteaua de burgeri perfecta si apoi variantele de asamblare, fiti pe faza!

Ingrediente
Faina alba
500 g
Drojdie uscata
15 g
sau 25g drojdie proaspata
Apa calda
400 ml
Zahar
3 linguri
Curcuma/turmeric
1 lingurita
este optional, dar acest condiment va da o culoare foarte frumoasa burgerilor
Sare
1 lingurita
Unt
40 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Galbenus de ou
1 buc
Lapte
2 linguri
Susan
2 linguri
Ulei
50 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol mai mare turnati 400ml de apa calda, adaugati 15g de drojdie uscata, 1 lingura de zahar si 3 linguri de faina.

Amestecati bine cu telul aceasta compozitie si lasati 20-30 de minute sa faca spuma.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 1
Pas 2

Dupa acest timp adaugati 1 lingurita de turmeric(optional), 1 lingurita de sare, inca 2 linguri de zahar si 40g de unt moale.

Iarasi amestecati bine cu un tel.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 2
Pas 3

La final adaugati restul de faina si incepeti sa amestecati aluatul cu carligele de la mixerul clasic.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 3
Pas 4

Mixati bine pana aluatul devine uniform si neted, este lipicios si asa este normal.

Nu adaugati mai multa faina ca sa nu iasa chiflele prea dense.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 4
Pas 5

Acoperiti bolul cu folie de plastic si lasati aluatul sa creasca 30-50 de minute.

Deci ati observati ca nu am framantat deloc aluatul cu mainile, si asta imi place cel mai mult la aceasta reteta!

Chifle pentru hamburgeri - Pas 5
Pas 6

Cand isi dubleaza volumul, puteti sa lucrati mai departe cu el.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 6
Pas 7

Acum ungeti bine cu ulei masa de lucru si mainile.

Scoateti aluatul din bol si usor il adunati.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 7
Pas 8

Il taiati in 8 bucati uniforme daca vreti burgeri mai mari, sau in 12 daca faceti burgeri mai medii-mici.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 8
Pas 9

Acum fiecare bucatica o modelati in forma de bila - aduceti marginile spre mijloc si tot asa continuati pana este uniforma.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 9
Pas 10

Puneti bila cu marginile in jos pe tava de cuptor(dinainte asternuta cu hartie de copt).

O presati usor cu degetele, sa fie putin mai plata si modelati intr-un cerc cat mai uniform posibil.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 10
Pas 11

Observati ca am lasat distanta mare intre chifle, vor creste mult si nu vreau sa-si piarda forma daca se lipesc una de alta.

Le lasati sa creasca in tava timp de 20-30 minute.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 11
Pas 12

Intre timp amestecati un galbenus de ou crud cu 2 linguri de lapte.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 12
Pas 13

Dupa crestere ungeti chiflele cu acest galbenus.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 13
Pas 14

Presarati si niste susan deasupra, sa fie si mai frumoase!

Eu am avut un amestec de susan alb si negru, merge si cel simplu alb, sau omiteti.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 14
Pas 15

Coaceti chiflele in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 35-30 de minute, pana se rumenesc frumos.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 15
Pas 16

Le lasati sa se raceasca timp de 1-2 ore inainte de folosire la burgeri. Observati in poza ce textura poroasa si frumoasa au, sunt foarte fragede si fine.

Se pot congela si refolosi oricand aveti nevoie urgent de ele.

Chifle pentru hamburgeri - Pas 16
Pas 17

Eu de obicei le coc de dimineata si la pranz chiar servim burgerii, dar sunt la fel de bune pregatite cu 1-2 zile inainte.

Vom continua cu reteta de chiftele si asamblarea burgerilor zilele urmatoare.

Pofta Buna!

Chifle pentru hamburgeri - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc (8 - 12 chifle)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min