Am ajuns în sfârșit și la rețeta de burgeri de casă, după cererea copiilor în special și apoi condusă de ambiție, am vrut să le fac pe toate perfecte - chifla de casă, chifteaua și asamblarea. Așa că azi începem cu chifla perfectă pentru burgeri - minunat de moale, fragedă, simplu de pregătit și cu o culoare extraordinară.
Singura observație la această rețetă - observați în poze mai jos că am făcut 8 chifle din aceste ingrediente. Dar sunt niște chifle foarte mari, faceți așa niște burgeri mai gospodărești, de casă. Cu ușurință puteți(și chiar recomand!) să modelați 10 și chiar 12 chifle, și nu vă păcăliți de dimensiunea inițială mică a chiflei! Va crește foarte frumos pe parcurs și se face exact cât trebuie.
În această săptămână voi continua cu rețeta pentru chifteaua de burgeri perfectă și apoi variantele de asamblare, fiți pe fază!
Într-un bol mai mare turnați 400ml de apă caldă, adăugați 15g de drojdie uscată, 1 lingură de zahăr și 3 linguri de făină.
Amestecați bine cu telul această compoziție și lăsați 20-30 de minute să facă spumă.
După acest timp adăugați 1 linguriță de turmeric(opțional), 1 linguriță de sare, încă 2 linguri de zahăr și 40g de unt moale.
Iarăși amestecați bine cu un tel.
La final adăugați restul de făină și începeți să amestecați aluatul cu cârligele de la mixerul clasic.
Mixați bine până aluatul devine uniform și neted, este lipicios și așa este normal.
Nu adăugați mai multă făină ca să nu iasă chiflele prea dense.
Acoperiți bolul cu folie de plastic și lăsați aluatul să crească 30-50 de minute.
Deci ați observat că nu am frământat deloc aluatul cu mâinile, și asta îmi place cel mai mult la această rețetă!
Când își dublează volumul, puteți să lucrați mai departe cu el.
Acum ungeți bine cu ulei masa de lucru și mâinile.
Scoateți aluatul din bol și ușor îl adunați.
Îl tăiați în 8 bucăți uniforme dacă vreți burgeri mai mari, sau în 12 dacă faceți burgeri mai medii-mici.
Acum fiecare bucățică o modelați în formă de bilă - aduceți marginile spre mijloc și tot așa continuați până este uniformă.
Puneți bila cu marginile în jos pe tava de cuptor(dinainte așternută cu hârtie de copt).
O presați ușor cu degetele, să fie puțin mai plată și modelați într-un cerc cât mai uniform posibil.
Observați că am lăsat distanță mare între chifle, vor crește mult și nu vreau să-și piardă forma dacă se lipesc una de alta.
Le lăsați să crească în tavă timp de 20-30 minute.
Între timp amestecați un gălbenuș de ou crud cu 2 linguri de lapte.
După creștere ungeți chiflele cu acest gălbenuș.
Presărați și niște susan deasupra, să fie și mai frumoase!
Eu am avut un amestec de susan alb și negru, merge și cel simplu alb, sau omiteți.
Coaceți chiflele în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 25-30 de minute, până se rumenesc frumos.
Le lăsați să se răcească timp de 1-2 ore înainte de folosire la burgeri. Observați în poză ce textură poroasă și frumoasă au, sunt foarte fragede și fine.
Se pot congela și refolosi oricând aveți nevoie urgent de ele.
Eu de obicei le coc de dimineață și la prânz chiar servim burgerii, dar sunt la fel de bune pregătite cu 1-2 zile înainte.
Vom continua cu rețeta de chiftele și asamblarea burgerilor zilele următoare.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.