Am auzit de vărzări și mai înainte dar anume acum mi-a venit pofta și cheful să le încerc după propria rețetă. Oricum plăcintele cu varză sunt printre preferatele noastre, cel mai des le făceam rulate ca aici, dar am zis acum să le modelez într-o formă clasică rotundă, folosind aluatul minunat de la Pirojki cu cartofi.
Și am dat lovitura! A mâncat Maria mea (mofturoasă la mâncare) vreo 3 vărzări din prima, că m-am și speriat să nu-i fie rău. Și nu este deloc gurmandă sau pofticioasă, este copilul care refuză prăjitura sau tort mai întotdeauna și uimește toată lumea prin asta.
Deci, aceste plăcinte vărzări au ieșit perfecte după părerea mea - aluatul este moale, pufos și foarte fraged, nu te îneci cu el. Varza este fresh și se potrivește perfect cu aroma și textura aluatului. Puteți folosi în rețetă la fel de bine varză nouă și călită, sau o combinați cu puțină varză murată (eu am avut puțină varză tocată murată și am folosit-o aici cu succes).
Încălziți bine 50ml de ulei într-o tigaie mare și adâncă, adăugați ceapa tăiată bucățele mici și o căliți până începe să se rumenească.
Adăugați peste ceapă varza tăiată fâșii subțiri, amestecați și mai căliți împreună încă 10-15 minute la foc mediu.
Dacă folosiți varză murată tocată, acum e momentul să o adăugați, când varza dulce s-a mai călit și lăsat.
Deci puneți varza murată, amestecați bine și mai căliți încă 15 minute.
La final, când varza începe să se rumenească, potriviți totul de sare și adăugați puțin piper negru, amestecați bine.
Închideți focul și lăsați să se răcească aproximativ 1 oră, timp în care vom pregăti aluatul pentru plăcintele vărzări.
Așa cum am spus mai sus, am folosit pentru plăcinte aluatul de la Pirojki cu cartofi.
Deci urmăriți cu atenție pașii 5-8 din rețeta de Pirojki și veți obține un aluat foarte plăcut, moale și nelipicios. Lăsați să crească aproximativ 30-40 de minute la temperatura camerei.
După acest timp îl tăiați în 16 bucăți uniforme și formați biluțe din ele.
Lăsați 10 minute pe masă să se odihnească.
Apoi luați fiecare bilă și o aplatizați bine cu mâinile, să formați un cerc de aproximativ 8-10cm în diametru.
În mijloc puneți 2 linguri de varză călită.
Aduceți spre mijloc laturile opuse și le lipiți bine.
Colțurile rămase le desfaceți ușor și la fel le lipiți spre mijlocul plăcintei, să se închidă toate găurile.
Plăcintele astfel formate le puneți pe o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt, aplatizați bine cu mâinile și lăsați 20 de minute la crescut.
În acest timp puteți da drumul la cuptor, să se încălzească bine la 200 de grade.
Acum le ungeți bine deasupra cu un ou bătut și puneți în cuptor pentru 15-20 de minute, sau până se rumenesc frumos.
După copt lăsați să se răcească puțin și apoi le serviți.
Mi-a plăcut mult la aceste plăcinte și aluatul că sunt la fel de bune și a 2-a zi, deloc nu se întăresc, chiar parcă au și mai multă savoare când sunt reci.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.