Așa cum am promis, astăzi vin cu rețeta de gyros grecesc în varianta de casă. Deși gyrosul clasic de fast-food este învelit în lipie și servit cu cartofi prăjiți, eu am ținut neapărat puțin să adaptez rețeta preferințelor noastre și să-l fac la farfurie, așa este mult mai comod de mâncat pentru copii, dar și nu fug toate din lipie când muști din el. Gyros-ul în forma de mai jos a devenit o mâncare de alint la noi în familie, fetele sunt super fericite când îl fac și mănâncă totul din farfurie fără să fie motivate în mod special :)
După aceeași metodă puteți să faceți și gyros cu carne de porc, condimentele nu trebuie schimbate. Dar sigur trebuie să mai pregătiți și un Tzatziki fresh de casă, cartofii pot fi prăjiți clasic sau folosiți ca mine Cartofi grecești la cuptor. Puteți face din timp Lipiile grecești pentru Gyros, sau folosiți cumpărate - grecești, arăbești, de care găsiți. Ingredientele pentru aceste 3 rețete nu le dau mai jos, le veți găsi dacă apăsați pe link-urile la fiecare din pași.
În varianta low-carb eu renunț la lipii și cartofi, dar savurez restul ingredientelor fără remușcări. Copiii nu își pun ceapă marinată, iar soțul o servește exemplar, cu de toate. Deci, este adaptabilă farfuria la orice preferințe și gusturi :)
Carnea de pui o tăiați felii cam de 1 cm grosime și puneți într-un bol.
Adăugați peste ea zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie.
Apoi puneți peste ea 1 linguriță de sare, 1 linguriță de usturoi pudră, 1 linguriță boia de ardei și 1 linguriță de oregano.
Turnați deasupra și cele 3 linguri de ulei de măsline.
Amestecați totul bine și puteți lăsa să se marineze măcar 30 minute la frigider, eu îl fac dinainte și pot să-l las chiar peste noapte, acoperit cu folie sau capac.
După acest timp încingeți puțin ulei într-o tigaie și puneți la călit carnea pe foc mediu(amestecați periodic), până se rumenește frumos și miroase extraordinar de bine :)
Până se pregătește carnea puteți prepara Sosul Tzatziki, aveți rețeta mea sau după oricare alta preferați.
Eu nu mai pun mărar în sos, deci îl omiteți dacă nu aveți, sau nu vă place.
Prăjiți cartofii, dar eu aș recomanda să-i faceți la cuptor după rețeta de Cartofi grecești la cuptor, sunt super buni!
Ceapa se marinează foarte simplu și repede:
- o tăiați rondele subțiri,
- puneți deasupra puțin oțet de mere și 0.5 linguriță de sare,
- amestecați bine cu mâinile și lăsați vreo 15 minute să se marineze,
...atât!
Dacă sunteți mai șmecheri puteți să faceți aceste Lipii grecești pentru Gyros.
Dar se pot înlocui cu lipii grecești cumpărate, sau lipii arăbești din acelea mai subțiri.
Pentru gyrosul la farfurie eu rup lipia bucățele mici, o stropesc cu puțin ulei de măsline, oregano și sare.
Dacă am timp pun aceste bucățele pentru 5 minute în cuptorul încins, să fie mai calde și moi.
Când sunt gata toate ingredientele de mai sus pentru Gyros, începem să montăm farfuriile, fiecare după preferința lui.
Varianta exemplară ar fi: lipii + cartofi + roșii felii + tzatziki + carne + ceapă marinată.
Cam așa arată farfuria finală, dar de cele mai multe ori copiii renunță la ceapă sau la tzatziki, eu omit cartofii și lipia, iar soțul este singurul care beneficiază de opțiunile complete :))
Este fantastic de bun acest gyros și chiar recomand combinația.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.