Pot să declar cu siguranță că rețeta de macarons a fost cea mai testată în bucătăria mea. Și asta numai din cauza spiritului meu critic și perfecționist - am avut încercări reușite, dar din cauza la câteva eșecuri pe care nu mi le puteam explica, am testat în continuare rețeta pentru a deduce formula de macarons cu cea mai mare rată de reușită. Așa că toată familia, rudele și prietenii au mâncat timp de 1 an macarons frumoase, dar și crăpate, explodate, înmuiați, etc.
Din start vă atenționez că trebuie să aveți un cuptor cu o temperatură posibil de controlat electronic la 120-150 de grade, altfel va fi un fel de joc de noroc, cu siguranță. Eu am avut un cuptor cu temperatura reglabilă aproximativ și îmi făcea alternativ câte o tură de macarons bunicele, iar alta mi-o strica definitiv. Dar după ce s-au aliniat stelele și a trebuit să-l schimb pe unul mai bun, bineînțeles că iarăși am reluat testele cu rețeta de macarons. Și ca prin minune, ies perfect în 9 din 10 cazuri!
Oricum, rețeta de macarons este una în care trebuie să aveți precizie maximă, de la cântărirea ingredientelor, până la timpul de mixare și coacere. Deci nu vă amuzați acolo unde vi se pare că am insistat pe anumite lucruri, aparent inutile.
Mai jos am încercat să detaliez procesul cât mai clar(fără să intru în alte explicații care să încurce), să vă arăt de ce instrumente și ingrediente aveți nevoie obligatoriu, dar dacă mai aveți întrebări nu ezitați să-mi scrieți în comentarii.
Instrumente, ingrediente, pregătire:
Aici aveți o poză cu instrumentele obligatorii de care aveți nevoie pentru a lucra cu rețeta de mai jos:
- cântar, mixer de mână clasic, sită, spatulă de silicon, poș cu un dui rotund de 5-6mm diametru și o râșniță de cafea/semințe.
Toate se găsesc ușor, doar poșul și duiul sunt de la Metro, raionul pentru patiserii-cofetării.
De obicei pentru rețeta de macarons se recomandă să folosiți albușuri la temperatura camerei, eu am folosit reci sau calde, și este o mică diferență în forma "fustiței" de la bază. Deci macarons-urile făcute din albușuri la temperatura camerei sunt ceva mai exemplare ca formă.
De cele mai multe ori nu am timp să aștept până se încălzesc ouăle, așa că la țin 10 minute într-un bol cu apă caldă, așa rezultatul este perfect și rapid.
Acum trebuie să cântăriți exact toate ingredientele în diferite boluri - albușurile, zahărul, zahărul pudră și făina de migdale.
Puteți vedea aici cum fac eu făina de migdale acasă - rețetă - Făina de migdale
Făina de migdale se amestecă cu zahărul pudră și se mai trece prin râșniță, pentru a o face cât mai fină și uniformă.
Nu vă împiedicați de folosirea unei râșnițe, acum se găsesc la prețuri foarte bune și diverse modele.
Am încercat să folosesc și mixerul dar nu reușește să facă făina atât de fină cum o face râșnița.
Apoi treceți amestecul de migdale cu zahăr pudră prin sită, să excludeți eventualele bucăți mici de nuci sau cristale de zahăr grunjoase.
Așa veți obține macarons cu suprafața de sus netedă și perfectă.
După cum spuneam mai sus, la ingrediente, puteți să faceți macarons cu alte fainuri de nuci - aici am amestecat zahărul pudră cu alune de pădure.
Iar aici cu semințe de dovleac. Ies minunat și cu semințe de floarea-soarelui, dacă le căliți puțin, macarons vor avea aromă de halva...
Deci, râșnița va oferă și posibilitatea să nu va blocați în făina de migdale, care este destul de scumpă și nu întotdeauna la îndemână.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă de cuptor clasic, ingredientele de mai sus sunt exact pentru o tură de macarons, adică 50 de jumătăți sau 25 de macarons asamblate.
Încercați să tăiați hârtia cât mai exact pe dimensiunea tăvii.
Acum începem efectiv procesul:
Treceți albușurile într-un bol mai mare și începeți să mixați la viteza cea mai mică, timp de 1 minut.
Eu pun telefonul cu timerul lângă mine și mă ghidez după el, să fie precizie cât mai bună.
Apoi în următoarele 3 minute adăugați treptat zahărul și continuați să mixați la viteza mica.
Mai mixați încă 1 minut la viteza mica până se dizolvă complet zahărul și bezeaua este fermă și albă.
Apoi opriți mixerul și curățați bine paletele de albușuri cu spatula.
Dacă până aici nu v-a ieșit bezeaua așa ca în poză, dacă este lichidă și moale - va opriți, o aruncați, mai citiți o dată instrucțiunile de mai sus și reluați procesul.
Nu mai merge să resuscitați o bezea prost bătută și veți strica toată tura de macarons degeaba.
Macaronage:
Acum adăugați peste albușurile bătute făina de migdale cu zahăr pudra și începeți procesul numit "macaronage" - adică o amestecare cu mișcări circulare specifice.
Găsiți video simple cu acest proces pe Youtube și Google, nu vreau să insist pe el, ca să nu vă încurc cu prea multe detalii.
In principiu ideea este să amestecați o dată cu spatula în cerc(sa ștergeți bine și bolul, de aici și necesitatea să fie de silicon), pe marginile bolului, și apoi o mișcare de apăsare pe mijlocul compoziției - și tot așa...
Când compoziția devine mai uniformă, neapărat curățați spatula cu o lingură, bezeaua care rămâne pe ea va are mici particule neamestecate cu făina și va strica din textura finală de macarons.
Când ați terminat macaronage-ul bezeaua curge în forma de bandă de pe spatulă, nu se rupe bucăți.
Dacă nu este așa, mai amestecați puțin.
Acum introduceți duiul în pos și mutați bezeaua în el.
Eu de obicei pun poșul într-o cană mare și este mult mai ușor de manevrat.
Formare și coacere:
Cu resturile de bezea din bol și spatula ungeți puțin colțurile interioare a hârtiei de copt din tavă.
Apăsați, aranjați și așa hârtia va adera foarte bine la forma, nu va aluneca în procesul de lucru cu macarons-urile.
Acum țineți perfect vertical și presați poșul, formați mici cercuri rotunde pe hârtie.
Poate nu le veți face uniform din prima, dar nici nu va recomand să vă apucați de desenat cercuri pe hârtie, bezeaua oricum va avea tendința să nu țină perfect forma.
Nici formele de silicon pentru macarons nu sunt ok, nu cheltuiți bani degeaba.
Aici vedeți macarons imediat după formare.
Bateți tava de masa de 15-20 de ori(in această rețetă) pentru a scoate cât mai eficient bulele de aer rămase în bezea.
Pentru a nu deranja vecinii, eu aștern un prosop dedesubt și țin ușor cu degetele hârtia în procesul de lovire.
Dacă mai observați bule de aer rămase, le atingeți și spargeți ușor cu o scobitoare.
Uscare:
Lăsați macarons-urile la uscat în tava, pe masa din bucătărie timp de 1.5 - 2 ore.
Timpul depinde de umiditatea din cameră și afara, deci vă orientați, important este să faceți testul cu degetul - dacă la atingere deasupra bezelele sunt netede, ușor uscate și nu se lipesc de deget, sunt gata.
Coacere-răcire:
Coaceți macarons în cuptorul preîncălzit la 120-150 de grade timp de 10-15 minute. Asta ar fi în teorie, dar în realitate vă orientați după cuptorul dvs.
Întotdeauna recomand să începeți cu temperatura mai mică - 120 de grade, și creșteți dacă vedeți că mai trebuie.
Cuptorul meu le face bine la 125 de grade timp de 15 minute. Dacă măresc macar cu 5 grade temperatura, le explodează și rumenește prea repede.
În poza de aici vedeți macarons coapte exemplar - perfect de albe și netede.
Aici sunt cele bronzate cam mult cu 5 grade în plus la temperatura.
Iar aici sunt cele din făină de dovleac, la fel fustița este mai explodată din cauza temperaturii puțin mai crescute.
Imediat după coacere eu prefer să las macarons în tavă, se mai usucă puțin și ca să le pot mai ușor scoate de pe hârtie. Dar dacă sunt prea coapte, le trageți cu tot cu hârtia din tavă și lăsați la răcit direct pe masă.
După ce s-au răcit complet și le scoateți atent de pe hârtie(vă puteți ajuta cu lama unui cuțit) găsiți perechi cât de cât potrivite la fiecare bezea și le aranjați pe masă.
Le umpleți cu cremă preferată și puneți capacul.
Montare-cremă:
Cel mai simplu este să puneți crema pe macarons dintr-un alt poș cu dui rotund, sau dintr-o pungă tăiată în colț.
Mai sus sunt macarons cu cremă de brânză și afine, aici sunt cu Ganache de ciocolată.
Eu prefer 2 tipuri de cremă pentru macarons - cu brânză și cu Ganache de ciocolată albă sau neagră.
Pentru cremă de brânză amestec: 50g brânză Philadelphia + 50g de unt la temperatura camerei + 2 linguri de zahăr pudră + 2 linguri piure de fructe, coajă lămâie, zeama lămâie(optional).
Rețeta de Ganache o aveți aici - Cremă-de-ciocolată Ganache.
La fel puteți să faceți și Ganache de ciocolată albă, sau să amestecați Ganache de ciocolată albă cu brânză Philadelphia/Mascarpone.
Puteți umple macarons cu orice cremă preferați, dar este obligatoriu să fie una cât mai densă și groasă, să nu umezească prea mult bezelele și să nu curgă din ele.
După montare aranjați macarons într-o farfurie sau bol așternut cu șervețele, acoperiți cu un capac sau folie de plastic și lăsați la frigider câteva ore.
Cele mai bune sunt după 12-24 de ore, asta dacă rezistă :)
Sunt minunate ca gust și textură, de senzație, ușor adaptabile la orice preferințe, deci nu ezitați să vă faceți curaj și să începe Aventura Macarons chiar în bucătăria voastră!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.