În sfârșit a venit rândul rețetei de pizza cu maia, fiindcă în această perioadă facem pâine de casă mai des și economisim drojdia (în caz că o aveți!), maiaua/starterul este la putere și am îndrăznit să fac cu ea pizza. Eram puțin sceptică, fără prea multe așteptări, dar după 2 încercări am dedus formula și metoda de mai jos - foarte reușită și o pizza fantastic de bună.
Este subțire, elastică, ușor crocantă pe margini - chiar foarte apropiată de ce am mâncat în Italia. Am copt-o ca și Pizza în stil italian pe o vatră improvizată, cred că merge s-o puneți și în tăvi de pizza, dar totuși aș recomanda să o faceți exact ca mine, pentru rezultate optime.
Dacă să fac comparație între pizza cu maia și pizza cu drojdie - prima este ceva mai elastică și fermă, chiar dacă este foarte subțire (și noi am devenit fani de pizza cu blat cât mai subțire). Pizza cu drojdie este ceva mai rapidă și sigură, mai la îndemână, la fel de bună, deci nu o excludem :) Soțul meu a spus că este exceptională pizza cu maia, iar cea cu drojdie foarte bună...
Deși pare o rețetă puțin mai complexă, nu vă speriați, necesită doar puțină organizare, iar rezultatul merită acest mic efort.
Într-un bol măsurați 200g de apă și 50g de maia, sau starter - am în vedere maiaua concentrată de la frigider. Aveți în link-ul anterior toți pașii de preparare, dar aceasta are nevoie de 2-3 săptămâni pentru a prinde puteri.
S-ar putea să iasă pizza puțin mai plată dacă este maia nouă, puteți s-o ajutați cu puțină drojdie, sau o modelați cât mai subțire.
Nu uitați să puneți la loc ce ați luat - deci adăugați înapoi în borcanul cu maia 25g de apă și 25g de făină de secară, amestecați bine. Așa hrăniți maiaua mamă și o lăsați din nou la păstrare în frigider.
Adăugați la maia și apă încă 200g de făină albă și amestecați bine.
Observați că iese așa un aluat - ceva mai gros și moale, ca un iaurt.
Acoperiți bolul cu un capac (dar nu ermetic!) și lăsați să fermenteze 5-6 ore sau mai bine peste noapte.
Eu de obicei încep lucrul la pizza cu maia cu o seară înainte, pentru cina din ziua următoare.
Dimineața mă apuc să frământ repede aluatul de pizza astfel:
- în bolul cu aluatul fermentat peste noapte adaug 300g de apă - observați în poză cum maiaua fermentată se ridică la suprafață - primul indiciu că este activă, plină de aer și lucrează bine.
Puneți încă 650g de făină aici.
Amestecați bine cu o spatulă sau lingură, până se încorporează toate ingredientele.
Apoi frământați aluatul bine pe masă, neapărat fără făină! La început este puțin mai lipicios, dar insistați și în scurt timp devine elastic, plăcut și foarte ușor de lucrat.
În tot acest proces de frământare pe masă, încorporați în aluat 1 linguriță de sare și 1 lingură de zahăr, continuați să frământați până nu se mai simt la atingere particulele grunjoase.
Și așa obținem un aluat plăcut, moale, neted și frumos.
Ungeți cu puțin ulei de măsline bolul și puneți în el aluatul de pizza cu maia.
Lăsați să crească 3-4 ore la temperatura camerei (acoperit cu ceva), sau până își dublează volumul. Timpul depinde de puterea starterului.
Când este gata, îl scoateți din bol, ușor presați să iasă aerul și tăiați în 5-6 bucăți uniforme.
Din fiecare formați biluțe cu ajutorul făinii de pe masă.
Le aranjați pe o farfurie sau platou mare presărat cu făină, dar și mai bine ceva griș (eu am avut chiar semolină italienească) - așa vom avea baza la pizza ceva mai crocantă.
Ungeți fiecare bilă deasupra cu puțin ulei de măsline, să nu formeze crustă cât se odihnește.
Acoperiți cu o folie de plastic și lăsați 2 ore să se odihnească/crească.
Așa arată aluatul când este gata de modelat pizza, deci ne apucăm de treabă.
În primul rând puneți cuptorul la încălzit, perfect ar fi 250-270 de grade. Pizza o vom coace iute, fără s-o uscăm prea tare.
Până nu demult o puneam ca la Pizza lui Gennaro, pe o tavă întoarsă cu fundul în sus, dar câteva zile în urmă am găsit la Lidl piatră pt pizza. Deci avansez ca pizzaiola :)
Neapărat cuptorul se preîncălzește împreună cu o tavă întoarsă cu fundul în sus sau cu o piatră de pâine/pizza. Așa improvizăm o vatră fierbinte pt copt pizza.
Până se încălzește cuptorul începem ușor să modelăm prima pizza.
Presărați făină mai mult pe masă și puneți peste ea o bilă de aluat. O modelați și presați atent în formă de cerc. Pe Youtube aveți tutoriale suficiente cum se întinde aluatul de pizza cu mâinile, dar vedeți cum este la îndemână pt voi.
Dar după ce o treceți prin făină bine, eu aș recomanda să o mutați pe o bucată de hârtie de copt și acolo s-o modelați în formă de cerc de pizza - cu marginile ușor mai groase și mijlocul subțire.
Acum procedăm standard ca la orice pizza - ungem blatul cu sos de roșii, presărăm cașcaval/mozzarella și punem toppingul preferat.
Aici am pus cârnați și bacon, una din variantele cele mai simple și bune.
Hârtia de copt ne ajută acum să mutăm pizza pe o tavă întoarsă cu fundul în sus - sau o lopată de pizza, sau un fund mare.
Doar trageți atent de ea și mutați.
La fel o trageți de hârtie și mutați pe tava întoarsă sau piatra încinsă din cuptor (aveți grijă să fie cuptorul încălzit bine!).
Setați timerul sau vă uitați pe ceas să se coacă timp de 8-9 minute (în funcție de cuptor) și așteptați, dar cel mai bine modelați următoarea pizza :)
În cuptorul meu la 250 de grade se face de obicei cam în 11 minute, iar la 270 de grade este gata în 8 minute. Vă orientați după cum arată - dar nici într-un caz nu o țineți prea mult (chiar dacă pare un pic mai palidă), se usucă tare și nu mai este la fel de bună.
O scoateți din cuptor la fel, trăgând de hârtia de copt și o mutați pe o altă tavă sau fund.
Aici am făcut și pizza cu spanac și brânzeturi, urmează rețeta, după aceeași metodă și aluat.
Observați aici la bordurile mai groase că aluatul este aerat și pufos, deși ca orice aluat cu maia - ceva mai elastic și ferm.
Mi se pare combinația și textura perfectă pentru pizza în stil mai italian și dacă sunteți amatori de pizza cu blat subțire.
Din aceste cantități obțineți 6 pizza, eu prefer să fac mai multe și să reîncălzim în zilele următoare.
Dar la fel de bine puteți să faceți mai puține și micșorați cantitățile proporțional. Timpii de așteptare rămân la fel, din păcate...
Oricum, este exceptională și vă recomand această aventură :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.