Toate rețetele de pe site-ul nostru au o mică poveste și sens, așa și aceste chifle pentru hotdog le-am gătit după ce Maria mea mică (de 5 ani) m-a întrebat cum sunt la gust hotdog-ii, că a văzut la desene și arătau bine. Noi ca părinți "iresponsabili" până acum nu prea le-am făcut cunoscut fast-food-ul clasic, iar copiii poftesc la ce văd... Deci m-am apucat de treabă, crenvurști am găsit repede, dar am zis că e păcat să nu fac niște cornuri moi de casă pentru hotdog, la fel ca și chiflele de hamburgeri.
Au ieșit minunate, moi, pufoase, fragede și arătoase aceste chifle pentru hotdog - chiar au transformat clasicul și banalul hotdog într-o masă interesantă și delicioasă. Vă recomand să le faceți pentru că nu sunt complicate, în 2 ore maxim deja le puteți servi și sunt cu efect de "Oau!" garantat.
Iar la umplutură și montarea hotdog-ului efectiv vă puteți desfășura - simplu și repede cu niște ketchup/muștar, sau în plus cu castraveciori murați, ceapă caramelizată, verdeață, etc. Da, și nu uitați crenvurștii să-i rumeniți neapărat în puțin ulei la tigaie :)
Într-un bol amestecați laptele cald cu 1 lingură de zahăr și drojdia.
Lăsați 10 minute să se activeze.
Adăugați apoi 1 ou, 1 lingură de ulei, 0.5 linguriță de sare și amestecați bine totul.
La final adăugați făina și amestecați aluatul cu o spatulă sau lingură.
Apoi îl treceți pe masă și frământați până devine uniform și moale - este puțin lipicios dar încercați să nu adăugați făină mai multă decât am notat la ingrediente. Așa chiflele vor fi moi și pufoase, chiar exemplare.
Puteți să-l frământați ca și la chiflele de hamburgeri, cu cârligul de la mixerul de mână, sau un robot de bucătărie - vedeți pașii 3-4 aici în rețetă. Așa scăpați de munca și disconfortul frământării aluatului lipicios, dar cu același rezultat.
Apoi îl puneți înapoi în bol, eventual uns cu puțin ulei (să-l luați mai ușor acolo după odihnit).
Acoperiți și lăsați 30 minute la odihnit-crescut.
Peste 30 minute scoateți aluatul pe masă presărată cu făină și îl tăiați în 8-10 bucăți egale.
Formați din ele biluțe mici, vă ajutați cu puțină făină pe masă și lăsați la odihnit încă 10 minute.
După acest timp modelăm repede chiflele pentru hotdog.
Deci luați fiecare bilă, o întindeți într-un oval, cam de lungimea unui crenvurște mai mare.
Aduceți marginile laterale spre mijloc.
Apoi încă o dată și lipiți bine marginile pe lung.
Le întoarceți cu secțiunea în jos și aranjați în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt. Lăsați să crească 30-40 de minute, până își cam dublează volumul.
Eu am făcut 8 chifle măricuțe, merg de făcut și 10, sau chiar 12, dacă sunt mai scurte - depinde cum aveți nevoie.
După crescut, înainte de cuptor le ungeți cu puțin ou bătut și eventual presărați susan deasupra, dacă aveți și vă place.
Apoi le coaceți timp de 15-20 de minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, sau până se rumenesc frumos.
Sunt la fel de bune calde, dar și a 2-a zi rămân fragede și pufoase, puteți și să le congelați așa gata coapte.
Copiii au vrut hotdog clasic cu ketchup și castravete murat de casă, noi am mai adăugat muștar și ceapă roșie caramelizată - vedeți în rețeta de hamburgeri cum o fac, la pasul 7. Oricum este după preferințe și posibilități, dar bun-bun!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.