Am descoperit recent aceasta paine cu lapte japoneza(i se mai spune paine Hokaido), desi nu este dulce, are textura si aroma de cozonac pufos si se pastreaza mult timp proaspata. A fost foarte apreciata de toata familia, copiilor le-am placut mult combinata cu unt si Dulceata de gutui, iar sotul a savurat-o impreuna cu Ciorba de pui a la grec.
Voi repeta cu siguranta reteta, chiar este de efect si deosebita aceasta paine japoneza cu lapte. Nu se face greu, mai ales daca folositi un robot cu carlig pentru framantat aluatul. Dar totusi mai jos v-am aratat cum se framanta simplu, cu mainile.
Intr-o cratita mica turnati 75ml de lapte si adaugati 25g de faina.
Puneti cratita la foc mediu si amestecati continuu pana compozitia incepe sa fiarba si se ingroasa.
Apoi treceti aceasta faina oparita cu lapte intr-o farfurie si acoperiti cu folie de plastic, sa nu faca crusta.
Lasati sa se racoreasca timp de 20-30 de minute.
Dupa acest timp amestecati drojdia cu inca 75ml de lapte cald(nu fierbinte!) si 2 linguri de zahar. Lasati 5-10 minute pana incepe sa faca spuma usoara.
Acum puneti intr-un bol mare 215g de faina, 1 ou, 0.5 lingurita de sare, laptele cu drojdia, laptele oparit cu faina de la pasii 1-2 si 25g de unt moale.
Amestecati totul bine cu o lingura sau folosind mixerul cu carlig.
Daca folositi robot cu carlig nu mai este necesar sa framantati aluatul pe masa.
In cazul in care framantati aluatul cu mainile:
- il treceti pe masa din bol si incepeti sa framantati cu mainile;
- aluatul este moale si lipicios, dar continuati asa, fara sa adaugati faina!
- va ajutati cu un cutit sau spatula pentru a dezlipi usor aluatul de masa;
- va opriti cand aluatul este mult mai putin lipicios, e mai uniform si neted.
Apoi formati din el o bila si o puneti inapoi in bol(eventual uns cu putin ulei). Acoperiti cu un prosop sau folie de plastic.
Lasati sa creasca si sa se odihneasca timp de 1 ora.
Dupa 1 ora taiati aluatul in 4-5 bucati uniforme.
Va ajutati cu putina faina presarata pe masa si formati 4 bile rotunde.
Lasati sa se odihneasca inca 10 minute pe masa.
Acum luati fiecare bila de aluat si o intindeti cu sucitorul intr-un oval de 4-5mm grosime.
Impaturiti marginile laterale - adica aduceti o margine pana la mijloc, apoi cealalta o suprapuneti peste prima.
Si rulati pe orizontala, observati atent pozele.
La fel formati si restul de rulouri, le aranjati intr-o tava de chec asternuta cu hartie de copt.
Lasati sa creasca 45-60 de minute la temperatura camerei.
Amestecati un galbenus crud de ou cu 1 lingura de lapte, ungeti cu acest amestec painica inainte s-o puneti in cuptor.
Coaceti painea timp de 40-45 de minute in cuptorul preincalzit la 170 de grade.
Daca se rumeneste prea repede deasupra si va este frica sa nu se arda, o puteti acoperi timp de 10-15 minute in cuptor cu o bucata de folie de aluminiu.
Imediat dupa cuptor, trageti usor de hartie de copt si scoateti painea din tava.
O puneti pe un prosop si lasati sa se racoreasca inainte de servire. La noi nu a rezistat mai mult de 30 de minute...
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.