Am descoperit recent această pâine cu lapte japoneză (i se mai spune pâine Hokkaido), deși nu este dulce, are textura și aroma de cozonac pufos și se păstrează mult timp proaspătă. A fost foarte apreciată de toată familia, copiilor le-a plăcut mult combinată cu unt și Dulceață de gutui, iar soțul a savurat-o împreună cu Ciorbă de pui a la grec.
Voi repeta cu siguranță rețeta, chiar este de efect și deosebită această pâine japoneză cu lapte. Nu se face greu, mai ales dacă folosiți un robot cu cârlig pentru frământat aluatul. Dar totuși mai jos v-am arătat cum se frământă simplu, cu mâinile.
Într-o cratiță mică turnați 75ml de lapte și adăugați 25g de făină.
Puneți cratița la foc mediu și amestecați continuu până compoziția începe să fiarbă și se îngroașă.
Apoi treceți această făină opărită cu lapte într-o farfurie și acoperiți cu folie de plastic, să nu facă crustă.
Lăsați să se răcorească timp de 20-30 de minute.
După acest timp amestecați drojdia cu încă 75ml de lapte cald (nu fierbinte!) și 2 linguri de zahăr. Lăsați 5-10 minute până începe să facă spumă ușoară.
Acum puneți într-un bol mare 215g de făină, 1 ou, 0.5 linguriță de sare, laptele cu drojdia, laptele opărit cu făină de la pașii 1-2 și 25g de unt moale.
Amestecați totul bine cu o lingură sau folosind mixerul cu cârlig.
Dacă folosiți robot cu cârlig nu mai este necesar să frământați aluatul pe masă.
În cazul în care frământați aluatul cu mâinile:
- îl treceți pe masă din bol și începeți să frământați cu mâinile;
- aluatul este moale și lipicios, dar continuați așa, fără să adăugați făină!
- vă ajutați cu un cuțit sau spatulă pentru a dezlipi ușor aluatul de masă;
- vă opriți când aluatul este mult mai puțin lipicios, e mai uniform și neted.
Apoi formați din el o bilă și o puneți înapoi în bol (eventual uns cu puțin ulei). Acoperiți cu un prosop sau folie de plastic.
Lăsați să crească și să se odihnească timp de 1 oră.
După 1 oră tăiați aluatul în 4-5 bucăți uniforme.
Vă ajutați cu puțină făină presărată pe masă și formați 4 bile rotunde.
Lăsați să se odihnească încă 10 minute pe masă.
Acum luați fiecare bilă de aluat și o întindeți cu sucitorul într-un oval de 4-5mm grosime.
Împăturiți marginile laterale - adică aduceți o margine până la mijloc, apoi cealaltă o suprapuneți peste prima.
Și rulați pe orizontală, observați atent pozele.
La fel formați și restul de rulouri, le aranjați într-o tavă de chec așternută cu hârtie de copt.
Lăsați să crească 45-60 de minute la temperatura camerei.
Amestecați un gălbenuș crud de ou cu 1 lingură de lapte, ungeți cu acest amestec pâinica înainte s-o puneți în cuptor.
Coaceți pâinea timp de 40-45 de minute în cuptorul preîncălzit la 170 de grade.
Dacă se rumenește prea repede deasupra și vă este frică să nu se ardă, o puteți acoperi timp de 10-15 minute în cuptor cu o bucată de folie de aluminiu.
Imediat după cuptor, trageți ușor de hârtia de copt și scoateți pâinea din tavă.
O puneți pe un prosop și lăsați să se răcorească înainte de servire. La noi nu a rezistat mai mult de 30 de minute...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.