Vreau astăzi să vă sugerez o rețetă de trufe de ciocolată - aș spune chiar că sunt și cele mai simple bomboane de casă, gustul nu se compară cu nimic din comerț, dar ingredientele le puteți controla singuri, la fel și gustul.
Puteți să improvizați trufe de ciocolată aromate, umplute cu orice, glazurate, sau simple, doar pudrate cu cacao/cocos/nuci. În plus, mie îmi place să le fac mai dietetice, folosesc ciocolată de 90% și le îndulcesc cu ștevie, pentru un gust bun dar conținut scăzut de carbohidrați. Aici să aveți în vedere că e nevoie de mai multă smântână lichidă decât am scris mai jos.
Oricum, le recomand cu drag și neapărat să folosiți ciocolata care vă place la gust, nu luați orice ciocolată neverificată. Ar fi bine să fie de 60-70% pentru textura optimă, dar vă orientați și pe parcursul gătitului. Zilele trecute am făcut o tură de trufe amestecate cu coajă de portocală confiata, nuci mărunțite din granola low-carb, și a ieșit o nebunie!
Într-o cratiță mică turnați smântâna dulce, adăugați aici untul și după preferințe 2 linguri de îndulcitor sau zahăr pudră (eu le folosesc numai dacă ciocolata este peste 80%).
Puneți pe foc, amestecați periodic până începe să fiarbă.
Rupeți ciocolata bucățele și o puneți într-un bol, deasupra turnați smântâna fierbinte cu untul topit.
Lăsați 5-10 minute până ciocolata se înmoaie și topește.
Apoi amestecați cu un tel până devine o compoziție uniformă și netedă.
Acum, opțional, puteți adăuga aici puțină esență de vanilie, coji de portocale/lămâie confiate, nuci, etc.
Acoperiți bolul cu capac sau folie de plastic și îl puneți la frigider pentru 3-4 ore, sau mai mult.
Când pasta de ciocolată se întărește bine, puteți începe să modelați trufele de ciocolată. Vă puteți ajuta cu 2 lingurițe să o luați din bol, apoi o lucrați ca pe o plastilină.
Formați biluțe mici și uniforme.
Le puteți trece clasic, doar prin pudră de cacao, dar sunt foarte bune și cu nuci mărunțite sau fulgi de cocos.
După modelare se pun la rece câteva ore, apoi le puteți savura.
Se păstrează mult timp la frigider, într-o caserolă ermetică și vă bucurați de ele cu toată familia.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.