Vreau să vă sugerez cu această rețetă încă o activitate minunată pe care o puteți face împreună cu copiii, așa veți avea dublu avantaj - copii fericiți și rezultat delicios de mâncat împreună. Fetele mele au fost foarte încântate de acești porumbei din aluat dospit, chiar și după ce au modelat 15 bucăți, erau tare dezamăgite că s-a terminat aluatul. Acum dau târcoale la tava cu porumbei fierbinți și abia așteaptă să guste din ei!
Pentru mine porumbeii din aluat de pâine sunt cu amintiri - când eram copil, anume așa mă învăța pe mine bunica să modelez aluatul - începusem cu porumbei, apoi am avansat ușor la colaci, pâine și plăcinte de casă... Și era activitatea preferată mai ales de Crăciun, când pregăteam la cuptor Colacii.
Mai întâi pregătiți aluatul pentru porumbei, eu v-aș recomanda 2 variante:
- cel de pâine simplu, de la rețeta de Colaci;
- aluatul dulce, de la Cornurile cu gem.
Cu ambele variante trebuie să aveți grijă - aluatul să fie cât mai ferm și să nu se lipească de mâini, deci mai adăugați făină în plus la nevoie.
După ce a crescut bine și este gata, îl tăiați în bucăți uniforme cam cât un pumn.
Fiecare bucată se întinde în șnururi subțiri, cam de 1.5 cm în diametru.
Aici puteți implica deja copii, le va plăcea foarte mult procesul.
Din fiecare șnur se leagă un nod simplu, s-ar putea să nu vă iasă din prima, dar după 2-3 porumbei veți prinde ideea.
Copiii imediat s-au prins, deci se poate...
Observați că vom avea un capăt de șnur jos - codița, și unul sus - capul.
Cu degetele ușor aplatizați codița și o tăiați în 3 "pene" cu un cuțit.
Tot folosind cuțitul faceți 2 găuri pe cap, unde vor fi ochii.
Puneți acolo 2 boabe de piper negru, apăsați bine să se lipească.
Copiii mi-au sugerat să le facem și un cioc, deci strângeți bine și formați ciocul între ochi.
Astfel formați porumbei din tot aluatul și-i aranjați în tavă de cuptor.
Lăsați să se odihnească 10-15 minute, timp în care puneți cuptorul la preîncălzit la 200 de grade.
Puneți în cuptor și lăsați până se rumenesc frumos.
Apoi imediat ce se răcoresc savurați cu orice vă place - simplu ca pâine, sau cu unt și gem/miere ca desert, etc.
Și da, nu uitați să scoateți boabele de piper înainte :))
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.