În sfârșit am ajuns la o formulă delicioasă pentru varianta dulce a Plăcintei cu zdrențe, mai ales după ce am lucrat încă o rețetă grecească din aceeași categorie Portokalopita - este aceeași plăcintă cu zdrențe, dar cu iaurt și sirop de portocale. Lucrurile s-au așezat și mi-am dat seama cum să gătesc maxim de gustoasă/fragedă și această plăcintă cu zdrențe dulce, cu brânză.
Deci și această Plăcintă cu zdrențe dulce este minunată, se prepară foarte simplu, iar rezultatul va fi foarte apreciat de toată familia. Dacă vreți să se simtă mai bine brânza, recomand s-o alegeți mai grunjoasă și bine scursă de zer. Dar și cu cea mai lichidă sigur iese bine. În plus, mai puteți adăuga niște stafide sau merișoare, după preferință.
Dacă ați decongelat din timp foile de plăcintă, acum vă puteți apuca efectiv de rețetă.
Deci, într-un bol mare puneți ouăle, adăugați 200g de zahăr și amestecați bine cu un tel.
Adăugați treptat uleiul sau untul topit, amestecați bine.
Acum puneți laptele, iaurtul, praful de copt și esența de vanilie, amestecați.
Și la final brânza de vaci, iarăși amestecați bine.
Desfaceți foile de plăcintă și le tăiați benzi late de 5-6cm.
Apoi le adunați împreună și tăiați felii de 1cm lățime, ca niște paste mai late.
Puneți aceste zdrențe de foi în bolul cu compoziția pregătită în primii pași, de ouă și brânză.
Amestecați cât mai insistent, ca toate bucățile de foi să se pătrundă cu lichidul din bol.
Puteți să le lăsați 5 minute după amestecare, să absoarbă mai bine lichidul.
Turnați toată compoziția într-o tavă de cuptor mare așternută cu hârtie de copt, distribuiți uniform pe toată suprafața.
Aici am avut o tavă dreptunghiulară de 40x30cm, dar merge și cea clasică de cuptor.
Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 45-50 de minute, până se rumenește frumos.
Apoi scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet în tavă.
Porsionați și savurați, opțional o puteți orna cu zahăr pudră, dar nu este obligatoriu.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.