Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale

De foarte mult timp planificam să încerc această rețetă minunată, după experiențele mele anterioare cu rețetele grecești știam sigur că trebuie să fie un succes. Așa și a fost, Portokalopita a fost apreciată de toată familia, deși e destul de dulce și însiropată, gustul este foarte fresh. Deci să vă așteptați că este o prăjitură însiropată, de tipul baclava, dar datorită iaurtului mult mai fragedă și ușoară. Iar aroma de portocale este cea care o face deosebită și aduce a vacanță și vară...

Deci recomand neapărat să încercați această rețetă de Portokalopita, dar o serviți obligatoriu rece și bine pătrunsă, exact după instrucțiunile din pași.

Ingrediente

Foi de plăcintă
400 g
adică un pachet din comerț
Portocale
2 buc
vom folosi doar coaja, ar fi bine să fie portocale netratate, bio
Ouă
4 buc
   
Zahăr
450 g
   
Ulei
200 ml
   
Praf de copt
20 g
   
Iaurt
250 g
   
Esență de vanilie
1 lingura
   
Apă
500 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Cu 1-2 ore înainte să vă apucați efectiv de gătit rețeta, pregătiți siropul aromat de portocale astfel:

- turnați într-o cratiță 500ml de apă, adăugați 250g de zahăr și coaja rasă de la o portocală;

- puneți pe foc, amestecați și fierbeți 5 minute. Apoi lăsați să se răcească 1-2 ore la temperatura camerei.

Și nu uitați să scoateți foile de plăcintă de la congelator!

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 1
Pas 2

Când siropul e gata ne apucăm efectiv să pregătim Portokalopita.

Într-un bol amestecați bine cu telul 4 ouă și 200g de zahăr.

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 2
Pas 3

Apoi, la fel amestecând constant, încorporați 200ml de ulei.

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 3
Pas 4

La final adăugați iaurtul, praful de copt, esența de vanilie și coaja rasă de la cealaltă portocală.

Amestecați bine și lăsați puțin bolul la o parte.

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 4
Pas 5

Acum desfaceți pachetul cu foile de plăcintă.

Mai întâi le tăiați în benzi lungi de 4-5cm lungime.

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 5
Pas 6

Apoi adunați aceste benzi împreună și le tăiați ca pe niște paste mai late.

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 6
Pas 7

Le puneți pe toate în bolul cu compoziția de ouă și iaurt.

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 7
Pas 8

Amestecați bine cu un tel, ca toate bucățile de plăcintă să fie bine acoperite cu ouă.

Mie chiar îmi place să le las 5 minute în bol, foile să absoarbă mai bine umezeala.

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 8
Pas 9

Turnați totul într-o tavă de copt adâncă, unsă dinainte cu puțin ulei sau unt moale.

Eu am folosit aici o tavă de sticlă adâncă, de 20x30cm.

Puneți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-45 de minute.

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 9
Pas 10

Imediat după cuptor, cât este fierbinte, turnați peste ea tot siropul pregătit la pasul 1.

Lăsați pe masă până se pătrunde și se răcește complet.

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 10
Pas 11

Apoi acoperiți cu o folie și puneți la frigider pentru 4-5 ore înainte de servire.

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 11
Pas 12

După cum am menționat în descriere, prăjitura trebuie obligatoriu servită rece, așa veți obține gustul fresh și textura perfectă.

Poftă Bună!

Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Colecții: Prăjituri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 11 Feb 2021, 10:07

Saru' mina !  Uleiul este un 'must' ?

Nu de alta dar evit pe cit pot combinatiile carbohidrati (glucide) + lipide.

lena
Elena (lena) Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 11 Feb 2021, 10:18

Nu e obligatoriu, poate va fi mai putin frageda, dar tot buna.😉