Bineînțeles că am rețeta de pelmeni demult pe site, o găsiți aici în varianta de acum 12-13 ani cu pozele vechi și eu încă la început de site cu rețete culinare! În mare nu se schimbă multe lucruri, dar de când am descoperit noul aluat opărit de la Colțunașii cu brânză și rețeta de Pelmeni a trebuit modificată în plus cu noi detalii și poze mai clare pe pași.
Deci colțunașii cu carne sunt mega alintul copiilor mei, le adoră, nu se aude nici un moft sau "Off!" la mâncare, se cere porție dublă de fiecare dată și cu greu se opresc din mâncat... Vă trebuie puțină îndemânare, poate chiar din prima nu vor ieși perfecți, dar vă garantez că merită tot efortul și în timp vor fi tot mai frumoși, că buni sunt oricum!
Se congelează foarte bine cruzi și se pun la fiert oricând aveți nevoie, fără decongelare prealabilă, deci o rezervă minunată pentru când nu aveți timp să gătiți.
Mai întâi pregătiți repede aluatul pentru pelmeni, urmați atent pașii 1-10 de la Rețeta de Colțunași cu brânză. Dar îl puteți pregăti și clasic, după rețeta mea dinainte de Pelmeni de pe site.
Deci la final obțineți 2 bile de aluat pe care le lăsați să se odihnească 10 minute înainte de modelarea colțunașilor. Le acoperiți cu o pungă, să nu facă aluatul crustă uscată între timp.
Până se odihnește aluatul amestecați carnea tocată cu 1 ceapă mărunțită foarte fin (eu o dau prin mașina de tocat împreună cu carnea), 1 ou, 2 lingurițe de sare și puțin piper negru măcinat.
Amestecați bine toată compoziția cu mâinile, să fie cât mai uniformă.
Apoi fiecare bilă de aluat se va întinde (pe parcurs) cu făcălețul în 2 foi mari, aproximativ de 1.5 - 2mm grosime.
Vă ajutați cu făină pe masă în tot acest proces, dacă observați că se mai lipește puțin aluatul de masă.
Decupați din această foaie cercuri de aproximativ 4-5cm în diametru. Pentru decupaj puteți folosi forme speciale, sau un pahar/cană/capac.
Cei mai exemplari pelmeni sunt cei mai mici, eu le fac de 4cm în diametru, dar mama mea, de exemplu, nu are răbdare să-i modeleze așa mici și le decupează de 5cm.
Puneți în mijlocul fiecărui cerc puțină carne, o luați ușor din bolul mare cu vârful unei furculițe și aveți grijă să nu atingeți marginile aluatului, altfel marginile nu se vor lipi bine și veți rămâne fără umplutură de carne la fierberea lor.
Modelați pelmeni astfel:
- aduceți sus marginile cercului și lipiți bine cu vârful degetelor;
- apoi coborâți cu aceste mișcări de ciupire-lipire pe bordura din stânga a cercului;
- și pe cea din dreapta;
- apoi aduceți marginile colțunașului spre exterior și lipiți între ele colțurile formate.
Astfel e gata colțunașul nostru cu carne, pentru siguranță mai treceți încă o dată cu lipitul pe bordură, să vă asigurați că nu se va desface la fierbere.
Așa formați toate cercurile de aluat, pe parcurs aranjați colțunașii cu carne gata pe un platou sau fund presărat bine cu făină.
Apropo, colțunașii se pot congela cruzi și se fierb la nevoie oricând, fără decongelare prealabilă. Sunt o rezervă bună de mâncare pentru când nu aveți timp să gătiți sau vreți un alint mai special.
Deci le pun așa cu platoul în congelator, până se întăresc, apoi le aranjez în pungi pe porții și folosesc la nevoie.
Când ați terminat cu modelatul, puneți la foc o oală mare(de 5 litri) cu apă și 1 lingură de sare. Oala se umple cu aproximativ 2/3 apă din ea.
Când începe să fiarbă, adăugați pelmeni în apă clocotită cu sare și lăsați la foc mic pentru 8-10 minute, amestecând periodic.
Când sunt gata, se scot atent din apă cu spumiera sau o sită metalică, într-un bol mare.
Adăugați deasupra puțin unt, scuturați atent bolul până acesta se topește și se distribuie uniform printre colțunași.
Îmi place periodic să mai adaug peste și niște ceapă călită în ulei, dar nu întotdeauna am chef și timp de ea.
Serviți imediat calzi sau fierbinți, cu smântână și eventual puțin piper negru măcinat deasupra. Noi mai adăugăm o picătură de oțet și puțină sare pe lângă, așa ne-am obișnuit de acasă.
Apropo, colțunașii reci se reîncălzesc foarte bine prin prăjire, adică le puneți într-o tigaie și atent amestecați până se rumenesc frumos. Soțul meu le adoră și mai mult a 2-a zi, așa rumeniți.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.