Mult timp nu am putut accepta fructele de mare la masa noastră, dar mi-am schimbat părerea după câteva încercări de a le găti acasă, din ingrediente verificate și proaspete. Scoicile, sau midiile, au fost cel mai greu de abordat din cauza unei prime experiențe - le-am cumpărat incorect, acasă mi-am dat seama că au un miros dubios și le-am aruncat. Dar în timp am înțeles toate aspectele, de la cumpărare până la curățare și gătire, și acum ne bucurăm de gustul lor minunat periodic chiar cu toată familia, iar această variantă de midii cu sos de roșii a devenit preferata noastră pentru mult timp.
În rețeta de Scoici cu vin și usturoi aveți multe detalii despre cum se curăță midiile și cum se aleg, nu voi repeta aici toate informațiile, doar să știți că din momentul când vă vine ideea să gătiți scoici, primul pas și cel mai important să identificați magazinul corect de unde să le cumpărați. Recomand neapărat un super/hipermarket cu pescărie bună, magazinele specializate pentru restaurante gen Metro, Selgroș, etc, unde livrarea se face constant și des. Apoi neapărat aveți grijă să le mirosiți la cumpărare - scoicile bune au miros de apă sărată de mare, nicidecum miros de pește intens cu nuanțe dubioase.
Pentru această rețetă este obligatoriu să pregătiți sosul de roșii dinainte, vă recomand din rețetele mele Sosul Marinara Clasic, sau Sosul Marinara în varianta mea, eu îl conserv la borcane în sezonul de roșii și-l am tot anul la îndemână. Dar puteți cumpăra un sos bun de roșii pentru paste și pizza din comerț, verificat și să vă placă la gust - nici într-un caz bulion normal!
Neapărat vă apucați mai întâi să pregătiți sosul de roșii, dacă nu l-ați cumpărat gata preparat.
Aveți 2 rețete bune la noi pe site - Sosul Marinara Clasic și Sosul meu de roșii pentru paste și pizza. Eu le conserv în sezon la borcane și am tot anul la îndemână.
Și mare grijă, sosul de roșii corect gătit și aromat este cheia rețetei - așa veți obține maxim de gust!
Până fierbe sosul de roșii aveți timp suficient să curățați scoicile, toate instrucțiunile detaliate le găsiți aici în rețeta de Scoici cu usturoi și vin - pașii 1-7.
Când sosul de roșii este gata și scoicile sunt curățate, ne apucăm efectiv de rețetă.
Deci, puneți într-o tigaie adâncă, sau cratiță adâncă, uleiul de măsline și untul, lăsați până se încălzesc bine.
Adăugați apoi usturoiul tocat mărunt și îl căliți timp de 1 minut.
Adăugați scoicile și 100ml de vin alb demisec, scuturați bine tigaia, sau amestecați cu o lingură mare de lemn.
Dați focul la maxim și acoperiți tigaia cu capac, timp de 5 minute periodic mai scuturați sau amestecați scoicile.
După acest timp scoicile ar trebui să se deschidă toate, dacă observați vreuna închisă, o aruncați la gunoi.
Acum adăugați sosul de roșii și amestecați atent în cratiță.
Lăsați să mai fiarbă 1-2 minute.
După acest timp adăugați pătrunjelul tocat și închideți focul.
Taiați repede niște felii de baghetă, le ungeți cu puțin unt și rumeniți într-o tigaie grill.
Le puneți pe masă, turnați vinul alb în pahare și câte o farfurie mare de scoici cu sos la fiecare.
Savurați scoicile împreună cu feliile de baghetă prăjită înmuiate în sos, iar la final acesta îl puteți savura cu lingura, ca pe o supă cremă de roșii.
Sunt absolut delicioase, un mare alint pentru toată lumea...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.