În ultimii ani, după câteva încercări nereușite de a găti falafelul acasă, apoi la fel foarte nereușit să-l gust în restaurantele cu specific arabesc din București - am renunțat la idee, am zis că probabil nu este pe gustul meu și gata. Absolut toate chiftelele de năut erau înecăcioase, prea uscate sau cu un gust ciudat.
Asta până să le gust vara trecută în Egipt, gătite exemplar, chiar am stat să observ textura pastei de năut și cum bucătarul le modela repede și le prăjea în ulei. Nici nu-mi imaginam că aceste chiftele de năut, sau falafelul, pot avea un gust atât de bun, să fie crocante la exterior, dar pufoase și aromate înăuntru. Deci vi le recomand neapărat, dar cu respectarea tuturor recomandărilor pentru un rezultat maxim de gustos și deosebit. Recomandat este să serviți falafelul în lipie arăbească, sau pita - cu iaurt, sos tahini, legume proaspete sau coapte. O altă variantă ar fi falafelul la farfurie, adică cu aceleași ingrediente, dar nu în lipie.
Cea mai mare provocare și neplăcere este să mărunțiți cât mai fin năutul crud înmuiat împreună cu verdeața. Eu l-am trecut și prin robot cu lamă S, apoi prin mașina de tocat carne, iar la final l-am mai pasat o dată cu blenderul vertical, cel cu picior. Dacă veți lăsa prea grunjoasă pasta de năut, se va simți gustul de năut crud, în principiu nu foarte deranjant, dar nouă ne-a plăcut totuși să fie ceva mai fină textura falafelului.
Partea bună este că puteți prepara mai multă pastă de năut, apoi să congelați o parte și la orice poftă nu mai trebuie să refaceți munca cu înmuiat, pasat, etc.
Și fiindcă chiftelele de falafel se recomandă să fie servite calde, imediat după gătire, mai bine să nu prăjiți cantitate mare din ele, doar cât aveți nevoie pentru o masă. Nouă ne-au rămas câteva, le-am reîncălzit la tigaie sau în cuptorul cu microunde - au fost bune, dar și-au pierdut puțin din textura la coaja crocantă.
În primul rând, seara înainte de ziua în care veți găti falafel, puneți la înmuiat năutul - turnați peste el o cantitate mare de apă și adăugați 2 lingurițe de bicarbonat.
Lăsați-l așa peste noapte, sau 12 ore aproximativ.
A doua zi scurgeți tot lichidul și clătiți bine năutul în 2-3 ape curate.
Acum vine partea cea mai importantă cu mărunțirea cât mai fină a boabelor de năut.
L-am pus mai întâi în robotul mare cu lamă S, în 2 reprize, să nu se blocheze lamele.
Cam așa mi-a ieșit - încă destul de grunjos și uscăcios. L-am mutat într-un bol mare și am lăsat la o parte.
Apoi am pus în același robot tot pătrunjelul, coriandrul, ceapa și usturoiul.
Le-am mărunțit cât se poate de bine.
Verdeața tocată am adăugat-o peste năutul din bol și le-am amestecat cu spatula.
Apoi am pus jumătate din cantitatea de năut din bol înapoi în robot și iarăși am dat la turație maximă, adăugând câte puțin, aproximativ 50ml de ulei de măsline. Acesta face compoziția mai moale și mai puțin uscăcioasă.
Robotul meu a reușit să paseze cam așa compoziția, din păcate nu foarte uniform, încă observăm pe acolo bucățele de ceapă și verdeață mai mari.
Așa că am trecut totul din nou prin mașina de tocat carne.
Asta pentru ca pasta de năut să fie cât mai uniformă, verde și nu foarte grunjoasă.
După mașina de tocat, data viitoare voi băga și blenderul vertical, pentru un plus de textură fină.
Dar puteți evita toate aceste manevrări de blendere, dacă aveți unul mare și bun, care să vă facă pasta fină din prima.
Acum adăugați în pasta de năut - 1 linguriță de 7 condimente, 1 linguriță coriandru uscat măcinat, 1 linguriță boia dulce sau iute, 0.5 linguriță de chimion măcinat, 0.5 linguriță de piper negru măcinat și 1 lingură de sare.
Amestecați bine totul, potriviți de sare după gustul dvs.
La final adăugați tot aici 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și 2 linguri de făină.
Amestecați bine totul, compoziția finală de năut trebuie să fie moale și fină (dar să nu curgă!), dacă cumva este mai uscăcioasă și prea densă mai adăugați puțin ulei de măsline și amestecați.
Acoperiți bolul cu capac sau folie și lăsați 2-3 ore la frigider să se pătrundă.
După acest timp recomand să vă puneți o parte din pasta de năut la congelator, pentru o altă tură de falafel(dacă nu aveți o masă cu mulți musafiri și vă trebuie multe chiftele gătite). Își păstrează perfect textura și gustul după decongelare.
Încălziți bine uleiul într-o cratiță sau tigaie adâncă. Aveți grijă să fie foarte bine încălzit, să se prăjească rapid chiftelele și să nu absoarbă prea mult ulei în ele.
Apoi modelați repede chiftele - luați câte o lingură de pastă de năut.
O puneți în palmă și ușor cu degetele, prin apăsare, o formați mai rotundă. Dar compoziția fiind moale, să nu vă așteptați, și chiar nu trebuie, să formați bile perfecte și netede, ca cele de plastilină.
Bucătarul arab, pe care l-am observat în Egipt, doar 1 secundă le ținea în palmă, cât să fie o formă cât de cât apropiată de cea rotundă.
Pe parcurs ce le formați, imediat le puneți în uleiul încins, lăsați-le până încep să se ridice la suprafață, apoi puteți cu o spatulă să le mai întoarceți de pe o parte pe alta.
Trebuie să le rumeniți repede, la foc iute, periodic întorcându-le cu spatula de pe o parte pe alta.
Eu nu m-am chinuit să le fac pe toate perfect rotunde, dar după prăjire observați că sunt foarte uniforme, și puțin umflate. Chiar am avut emoții să nu se desfacă, pasta de năut fiind destul de moale.
Când sunt bine rumenite, le scoateți cu spatula din ulei și le puneți pe o farfurie așternută cu niște șervețele, să absoarbă excesul de ulei.
Apoi mai modelați și prăjiți o tură, până terminați pasta de năut.
Pentru servirea lor am făcut repede la cuptor niște felii de cartofi cu mirodenii, rețeta de aici.
Puteți la fel să coaceți/prăjiți felii de ardei, dovlecei, vinete.
Apoi neapărat să faceți o salată, cu orice vă place dar să fie legumele tocate mai mărunt.
Dacă vreți un gust mai autentic, recomand să faceți repede un sos de tahini - doar amestecați într-un bol mic 1-3 linguri de pastă tahini(a mea este făcută în casă), 2 linguri suc de lămâie, 2 linguri de apă și puțină sare după gust.
Dar acesta merge înlocuit cu iaurt simplu grecesc, dacă nu aveți timp, sau nu aveți un tahini bun la îndemână.
Dacă ați făcut sau cumpărat lipii arăbești(rețeta mea este aici), luați o jumătate din lipie, în buzunarul ei puneți cartofi/legume coapte, sos de tahini sau iaurt, salată de legume și printre toate astea chiftele de năut(falafel).
Savurați cu mare poftă 1-2-3, multe porții, este delicios și poate fi cu ușurință adaptată rețeta pentru vegetarieni, sau post.
Dacă nu aveți lipii, le serviți la farfurie, cu orice salată sau legume preferați, sos și eventual cu pâine, dacă aveți nevoie.
Apropo, aici sunt chiftelele de falafel preparate din pastă de năut decongelată.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.