Pita Bread, sau Lipie Arabeasca

Pita Bread, sau Lipie Arabeasca

In ultima noastra vacanta am avut ocazia sa gustam lipiile arabesti la ele acasa, erau pufoase, fragede, umflate, cu un buzunar in care puteti pune orice umplutura va place si nu va fuge cand le savurati. Noi le-am apreciat mult cu un falafel fantastic(urmeaza reteta zilele viitoare!), legume proaspete sau la gratar si sos cat mai mult.

Ajunsi acasa repede le-am reprodus si au iesit minunate, chiar va recomand reteta si metoda. Urmati cu atentie pasii si recomandarile pentru a avea o pita cu buzunarul perfect umflat, nu crapat si nu rupt.

Ingrediente

Apa calda
360 ml
Drojdie uscata
7 g
Zahar
1 lingurita
Sare
1 lingurita
Faina alba
500 g
si inca putina faina pentru a lucra lipiile pe masa
Ulei
2 linguri

Pasi de urmat

1

Intr-un bol mare turnati 360ml de apa calda, adaugati 1 lingurita de zahar si 7g de drojdie uscata. Amestecati si lasati 10 minute pana drojdia incepe sa faca spuma.

2

Apoi adaugati 1 lingurita de sare si 500g de faina, amestecati bine cu o spatula sau lingura.

3

La final adaugati 2 linguri de ulei si incepeti sa framantati aluatul cu mainile.

4

Il puteti lucra in bol sau chiar pe masa, va fi ceva mai lipicios si moale(mai ales la inceput), dar nici intr-un caz nu mai adaugati faina. Va ajutati cu un cutit sau spatula de aluat daca se lipeste de masa.

Va opriti din framantat cand aluatul este uniform, elastic si nu se mai lipeste de maini.

5

Ungeti cu putin ulei bolul si puneti bila de aluat inapoi in el. Acoperiti cu prosop si lasati sa creasca 1 ora la temperatura camerei.

6

Dupa 1 ora, neaparat puneti mai intai la incalzit cuptorul, setati-l la 240 grade, incalzire sus-jos si neaparat sa puneti in el(la nivelul din mijloc) tava de cuptor cu fundul in sus.

Asa improvizam o vatra fierbinte, pe care vom coace lipiile noastre arabesti.

7

Pana se incalzeste cuptorul, luati din bol aluatul dospit si il impartiti in 8 bucati egale.

8

Modelati din ele 8 bile uniforme, va ajutati cu putina faina pe masa daca este nevoie.

Lasati bilele sa se odihneasca 10 minute.

9

Dupa 10 minute luati cate o bila, o presati putin cu degetele si treceti prin faina.

10

Cu facaletul formati un cerc uniform de aproximativ 6mm grosime. Va ajutati cu faina cat este nevoie sa nu se lipeasca pita de masa.

Recomandarea mea este sa nu le faceti prea subtiri, atlfel riscati sa nu se formeze acel buzunar umflat sau sa crape la coacere.

11

Mutati cercul de pita pe un fund mic, la mine este rotund si cu maner, dar merge si unul clasic.

Neaparat presarati faina pe el inainte sa puneti lipia cruda.

12

Cu miscari ferme, scuturati/mutati lipia pe tava incinsa din cuptor, acea vatra fierbinte improvizata.

13

Inchideti cuptorul si ar fi bine sa setati un timer la 3-4 minute, sa nu o uitati prea mult in cuptor.

14

Daca stati sa observati in geamul cuptorului, aproximativ intr-un minut suprafata lipiei se umfla si se formeaza acel buzunar minunat.

15

Lipia este gata cand se umfla bine si incepe sa se rumeneasca pe margini.

O scoateti atent cu o spatula, puneti alta pita cruda in loc, lucrata la fel ca in pasii de mai sus.

16

Imediat dupa ce o scoateti din cuptor, recomand sa-i faceti in mijloc o gaura mica cu scobitoarea, atent apasati sa iasa aerul fierbinte, dar nu pana la capat.

17

Pe parcurs ce se coc lipiile, le aranjati una peste alta si acoperiti cu prosop, sa se pastreze moi si calde.

18

La final, inainte de servire, le taiati jumatati si serviti cu orice umplutura va place.

19

Noi am pus in ele falafel, legume, iaurt si sos tahini, dar se pot improviza cu orice carne va place, chiftele cu carne sau vegane, ketchup, salata de varza, legume la gratar, etc.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !