Ingrediente
●
Faina alba
500 g
și încă puțină făină pentru a lucra lipiile pe masă
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Într-un bol mare turnați 360ml de apă caldă, adăugați 1 linguriță de zahăr și 7g de drojdie uscată. Amestecați și lăsați 10 minute până drojdia începe să facă spumă.
Pas 2
Apoi adăugați 1 linguriță de sare și 500g de făină, amestecați bine cu o spatulă sau lingură.
Pas 3
La final adăugați 2 linguri de ulei și începeți să frământați aluatul cu mâinile.
Pas 4
Îl puteți lucra în bol sau chiar pe masă, va fi ceva mai lipicios și moale (mai ales la început), dar nici într-un caz nu mai adăugați făină. Vă ajutați cu un cuțit sau spatulă de aluat dacă se lipește de masă.
Vă opriți din frământat când aluatul este uniform, elastic și nu se mai lipește de mâini.
Pas 5
Ungeți cu puțin ulei bolul și puneți bila de aluat înapoi în el. Acoperiți cu prosop și lăsați să crească 1 oră la temperatura camerei.
Pas 6
După 1 oră, neapărat puneți mai întâi la încălzit cuptorul, setați-l la 240 grade, încălzire sus-jos și neapărat să puneți în el (la nivelul din mijloc) tava de cuptor cu fundul în sus.
Așa improvizăm o vatră fierbinte, pe care vom coace lipiile noastre arăbești.
Pas 7
Până se încălzește cuptorul, luați din bol aluatul dospit și îl împărțiți în 8 bucăți egale.
Pas 8
Modelați din ele 8 bile uniforme, vă ajutați cu puțină făină pe masă dacă este nevoie.
Lăsați bilele să se odihnească 10 minute.
Pas 9
După 10 minute luați câte o bilă, o presați puțin cu degetele și treceți prin făină.
Pas 10
Cu făcălețul formați un cerc uniform de aproximativ 6mm grosime. Vă ajutați cu făină cât este nevoie să nu se lipească pita de masă.
Recomandarea mea este să nu le faceți prea subțiri, altfel riscați să nu se formeze acel buzunar umflat sau să crape la coacere.
Pas 11
Mutați cercul de pita pe un fund mic, la mine este rotund și cu mâner, dar merge și unul clasic.
Neapărat presărați făină pe el înainte să puneți lipia crudă.
Pas 12
Cu mișcări ferme, scuturați/mutați lipia pe tava încinsă din cuptor, acea vatră fierbinte improvizată.
Pas 13
Închideți cuptorul și ar fi bine să setați un timer la 3-4 minute, să nu o uitați prea mult în cuptor.
Pas 14
Dacă stați să observați în geamul cuptorului, aproximativ într-un minut suprafața lipiei se umflă și se formează acel buzunar minunat.
Pas 15
Lipia este gata când se umflă bine și începe să se rumenească pe margini.
O scoateți atent cu o spatulă, puneți altă pita crudă în loc, lucrată la fel ca în pașii de mai sus.
Pas 16
Imediat după ce o scoateți din cuptor, recomand să-i faceți în mijloc o gaură mică cu scobitoarea, atent apăsați să iasă aerul fierbinte, dar nu până la capăt.
Pas 17
Pe parcurs ce se coc lipiile, le aranjați una peste alta și acoperiți cu prosop, să se păstreze moi și calde.
Pas 18
La final, înainte de servire, le tăiați jumătăți și serviți cu orice umplutură vă place.
Pas 19
Noi am pus în ele falafel, legume, iaurt și sos tahini, dar se pot improviza cu orice carne vă place, chiftele cu carne sau vegane, ketchup, salată de varză, legume la grătar, etc.
Poftă Bună!
Cantitate:
8 buc
Timp de preparare:
45 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)