Pita Bread, sau Lipie Arăbească

Pita Bread, sau Lipie Arăbească

În ultima noastră vacanță am avut ocazia să gustăm lipiile arăbești la ele acasă, erau pufoase, fragede, umflate, cu un buzunar în care puteți pune orice umplutură vă place și nu vă fuge când le savurați. Noi le-am apreciat mult cu un falafel fantastic (urmează rețeta zilele viitoare!), legume proaspete sau la grătar și sos cât mai mult.

Ajunși acasă repede le-am reprodus și au ieșit minunate, chiar vă recomand rețeta și metoda. Urmați cu atenție pașii și recomandările pentru a avea o pita cu buzunarul perfect umflat, nu crăpat și nu rupt.

Ingrediente

Apa calda
360 ml
   
Drojdie uscata
7 g
   
Zahar
1 lingurita
   
Sare
1 lingurita
   
Faina alba
500 g
și încă puțină făină pentru a lucra lipiile pe masă
Ulei
2 linguri
   

Pasi de urmat

Pas 1

Într-un bol mare turnați 360ml de apă caldă, adăugați 1 linguriță de zahăr și 7g de drojdie uscată. Amestecați și lăsați 10 minute până drojdia începe să facă spumă.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați 1 linguriță de sare și 500g de făină, amestecați bine cu o spatulă sau lingură.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 2
Pas 3

La final adăugați 2 linguri de ulei și începeți să frământați aluatul cu mâinile.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 3
Pas 4

Îl puteți lucra în bol sau chiar pe masă, va fi ceva mai lipicios și moale (mai ales la început), dar nici într-un caz nu mai adăugați făină. Vă ajutați cu un cuțit sau spatulă de aluat dacă se lipește de masă.

Vă opriți din frământat când aluatul este uniform, elastic și nu se mai lipește de mâini.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 4
Pas 5

Ungeți cu puțin ulei bolul și puneți bila de aluat înapoi în el. Acoperiți cu prosop și lăsați să crească 1 oră la temperatura camerei.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 5
Pas 6

După 1 oră, neapărat puneți mai întâi la încălzit cuptorul, setați-l la 240 grade, încălzire sus-jos și neapărat să puneți în el (la nivelul din mijloc) tava de cuptor cu fundul în sus.

Așa improvizăm o vatră fierbinte, pe care vom coace lipiile noastre arăbești.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 6
Pas 7

Până se încălzește cuptorul, luați din bol aluatul dospit și îl împărțiți în 8 bucăți egale.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 7
Pas 8

Modelați din ele 8 bile uniforme, vă ajutați cu puțină făină pe masă dacă este nevoie.

Lăsați bilele să se odihnească 10 minute.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 8
Pas 9

După 10 minute luați câte o bilă, o presați puțin cu degetele și treceți prin făină.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 9
Pas 10

Cu făcălețul formați un cerc uniform de aproximativ 6mm grosime. Vă ajutați cu făină cât este nevoie să nu se lipească pita de masă.

Recomandarea mea este să nu le faceți prea subțiri, altfel riscați să nu se formeze acel buzunar umflat sau să crape la coacere.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 10
Pas 11

Mutați cercul de pita pe un fund mic, la mine este rotund și cu mâner, dar merge și unul clasic.

Neapărat presărați făină pe el înainte să puneți lipia crudă.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 11
Pas 12

Cu mișcări ferme, scuturați/mutați lipia pe tava încinsă din cuptor, acea vatră fierbinte improvizată.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 12
Pas 13

Închideți cuptorul și ar fi bine să setați un timer la 3-4 minute, să nu o uitați prea mult în cuptor.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 13
Pas 14

Dacă stați să observați în geamul cuptorului, aproximativ într-un minut suprafața lipiei se umflă și se formează acel buzunar minunat.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 14
Pas 15

Lipia este gata când se umflă bine și începe să se rumenească pe margini.

O scoateți atent cu o spatulă, puneți altă pita crudă în loc, lucrată la fel ca în pașii de mai sus.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 15
Pas 16

Imediat după ce o scoateți din cuptor, recomand să-i faceți în mijloc o gaură mică cu scobitoarea, atent apăsați să iasă aerul fierbinte, dar nu până la capăt.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 16
Pas 17

Pe parcurs ce se coc lipiile, le aranjați una peste alta și acoperiți cu prosop, să se păstreze moi și calde.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 17
Pas 18

La final, înainte de servire, le tăiați jumătăți și serviți cu orice umplutură vă place.

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 18
Pas 19

Noi am pus în ele falafel, legume, iaurt și sos tahini, dar se pot improviza cu orice carne vă place, chiftele cu carne sau vegane, ketchup, salată de varză, legume la grătar, etc.

Poftă Bună!

Pita Bread, sau Lipie Arăbească - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

IuliaWeiss451
Iulia Weiss (IuliaWeiss451) 01 Apr 2023, 14:18

Exceptional ! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
IzabelaIncapatinataDenisa341
Izabela Denisa (IzabelaIncapatinataDenisa341) 30 Apr 2023, 21:26

Mie asa mia iesit e prima oara cind fac.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: