Ingrediente
●
Faina alba
500 g
si inca putina faina pentru a lucra lipiile pe masa
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol mare turnati 360ml de apa calda, adaugati 1 lingurita de zahar si 7g de drojdie uscata. Amestecati si lasati 10 minute pana drojdia incepe sa faca spuma.
Pas 2
Apoi adaugati 1 lingurita de sare si 500g de faina, amestecati bine cu o spatula sau lingura.
Pas 3
La final adaugati 2 linguri de ulei si incepeti sa framantati aluatul cu mainile.
Pas 4
Il puteti lucra in bol sau chiar pe masa, va fi ceva mai lipicios si moale(mai ales la inceput), dar nici intr-un caz nu mai adaugati faina. Va ajutati cu un cutit sau spatula de aluat daca se lipeste de masa.
Va opriti din framantat cand aluatul este uniform, elastic si nu se mai lipeste de maini.
Pas 5
Ungeti cu putin ulei bolul si puneti bila de aluat inapoi in el. Acoperiti cu prosop si lasati sa creasca 1 ora la temperatura camerei.
Pas 6
Dupa 1 ora, neaparat puneti mai intai la incalzit cuptorul, setati-l la 240 grade, incalzire sus-jos si neaparat sa puneti in el(la nivelul din mijloc) tava de cuptor cu fundul in sus.
Asa improvizam o vatra fierbinte, pe care vom coace lipiile noastre arabesti.
Pas 7
Pana se incalzeste cuptorul, luati din bol aluatul dospit si il impartiti in 8 bucati egale.
Pas 8
Modelati din ele 8 bile uniforme, va ajutati cu putina faina pe masa daca este nevoie.
Lasati bilele sa se odihneasca 10 minute.
Pas 9
Dupa 10 minute luati cate o bila, o presati putin cu degetele si treceti prin faina.
Pas 10
Cu facaletul formati un cerc uniform de aproximativ 6mm grosime. Va ajutati cu faina cat este nevoie sa nu se lipeasca pita de masa.
Recomandarea mea este sa nu le faceti prea subtiri, atlfel riscati sa nu se formeze acel buzunar umflat sau sa crape la coacere.
Pas 11
Mutati cercul de pita pe un fund mic, la mine este rotund si cu maner, dar merge si unul clasic.
Neaparat presarati faina pe el inainte sa puneti lipia cruda.
Pas 12
Cu miscari ferme, scuturati/mutati lipia pe tava incinsa din cuptor, acea vatra fierbinte improvizata.
Pas 13
Inchideti cuptorul si ar fi bine sa setati un timer la 3-4 minute, sa nu o uitati prea mult in cuptor.
Pas 14
Daca stati sa observati in geamul cuptorului, aproximativ intr-un minut suprafata lipiei se umfla si se formeaza acel buzunar minunat.
Pas 15
Lipia este gata cand se umfla bine si incepe sa se rumeneasca pe margini.
O scoateti atent cu o spatula, puneti alta pita cruda in loc, lucrata la fel ca in pasii de mai sus.
Pas 16
Imediat dupa ce o scoateti din cuptor, recomand sa-i faceti in mijloc o gaura mica cu scobitoarea, atent apasati sa iasa aerul fierbinte, dar nu pana la capat.
Pas 17
Pe parcurs ce se coc lipiile, le aranjati una peste alta si acoperiti cu prosop, sa se pastreze moi si calde.
Pas 18
La final, inainte de servire, le taiati jumatati si serviti cu orice umplutura va place.
Pas 19
Noi am pus in ele falafel, legume, iaurt si sos tahini, dar se pot improviza cu orice carne va place, chiftele cu carne sau vegane, ketchup, salata de varza, legume la gratar, etc.
Pofta Buna!
Cantitate:
8 buc
Timp de preparare:
45 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)