Kibbeh, kibbe, kebbe sunt niște chiftele orientale crocante, de obicei pregătite din bulgur fin și umplute cu carne aromată. Variante de a pregăti kibbeh sunt foarte multe, bulgurul se poate înlocui cu orez sau griș, dar totuși clasic se preferă bulgurul fin (se zice că este rețeta siriană de kibbeh). Neapărat voi încerca și varianta cu orez, am gustat-o la prietenii noștri Geea și Felah, coaja la kibbeh în această rețetă este mai fină și mai fragedă, dar cu bulgur este ceva mai crocantă, aromată și ușor grunjoasă.
Nouă ne plac foarte mult, pe lângă Falafel ne-au convins că bucătăria orientală este interesantă și merită de experimentat cât mai multe rețete de acest tip. Se pot congela (neprăjite), le puteți servi calde sau reci, pe lângă o salată și orice iaurt vă place.
Așa arată bulgurul fin, este puțin grunjos, dar nici chiar pudră.
Puneți 300g de bulgur într-un bol adânc, turnați apă rece cât să-l acopere bine și lăsați 1 oră să se înmoaie.
În acest timp vom pregăti umplutura pentru Kibbeh.
Într-o tigaie mare încălziți puțin ulei, adăugați ceapa tocată cubulețe mici, amestecând periodic o căliți până începe să se rumenească ușor.
Adăugați carnea tocată de vită, prăjiți și amestecați continuu până se desface în bucățele mici.
Când carnea din tigaie nu mai are zeamă și începe puțin să se rumenească adăugați pe rând toate condimentele - piperul negru, curcuma, baharat, coriandru, boia, usturoiul pudră și nucșoara măcinată.
Amestecați bine și mai căliți împreună 5 minute.
La final adăugați pătrunjelul tocat și semințele de pin, amestecați și imediat luați tigaia de pe foc.
Lăsați să se răcorească puțin la temperatura camerei.
Între timp bulgurul înmuiat se umflă bine, observați în poză.
Îl scurgeți bine de apă - puteți să-l puneți într-o sită și presați intens cu degetele, sau folosiți un prosop fin și stoarceți prin el.
Mutăți bulgurul scurs într-un bol mare, adăugați în el 1 linguriță de sare, 2 linguri de ulei și 100g de făină albă.
Frământați și amestecați bine toată compoziția, observați dacă aluatul are textura de plastilină ușor de modelat - îl strângeți puțin în palmă și încercați să-i dați o formă.
Dacă după acest test compoziția se desface ușor și nu-și ține forma, mai adăugați încă 20-50g de făină, frământați din nou și testați până obțineți rezultatul necesar.
Începem să modelăm kibbeh, sau chiftelele de bulgur.
Înainte de toate, neapărat să aveți lângă voi un bol cu apă, în care veți înmuia mâinile la începerea modelării fiecărui kibbeh.
Deci cu mâinile umede luați puțin aluat de bulgur, cât încape în palmă, presați și îl modelați în formă de oval.
Țineți chifteaua de bulgur în mâna stângă și cu degetul arătător de la mâna dreaptă modelați o gaură înăuntru.
Presați ușor marginile și o lărgiți, până obțineți un fel de bol mic de bulgur.
Puneți în el 1 linguriță din umplutura de carne pregătită mai sus.
Atenți lipiți marginile și închideți umplutura înăuntrul chiftelei, nu uitați să vă mai umeziți degetele dacă aluatul este mai lipicios.
La fel atent, modelați chifteaua umplută în formă de oval cu capete ascuțite, aceasta este una din formele specifice la kibbeh.
Nu garantez că vă iese din prima perfect, dar fiți atenți la toate recomandările mele pe parcursul rețetei, mai studiați pe Youtube video despre cum se modelează kibbeh și cu siguranță vă iese.
Apoi continuați să modelați până terminați tot aluatul, aranjați kibbeh pe un platou sau farfurii umezite cu puțină apă. Din aceste cantități eu am obținut 20 de chiftele. Puteți să le prăjiți pe toate, dar se pot congela (neprăjite) foarte bine pe o tavă și le folosiți oricând aveți nevoie.
Într-o cratiță mică și adâncă încingeți aproximativ 1 litru de ulei, eu prefer să folosesc ulei de arahide pentru asta, dar merge și cel clasic de floarea soarelui.
Puneți o chiftea în uleiul încins, dacă începe să facă bule intens și se prăjește, adăugați și altele, cât au loc în cratiță.
Le prăjiți la foc iute, până se rumenesc bine pe toate părțile.
Când sunt gata le scoateți atent pe o farfurie așternută cu șervețele sau prosoape de hârtie, acestea vor absorbi excesul de ulei.
În cratița cu ulei puneți o altă tură de chiftele și continuați la fel, până terminați.
Sunt minunate calde, reci sau chiar reîncălzite, servite pe lângă o salată de legume fresh, iaurt și eventual hummus.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.