Kibbeh, kibbe, kebbe sunt niste chiftele orientale crocante, de obicei pregatite din bulgur fin si umplute cu carne aromata. Variante de a pregati kibbeh sunt foarte multe, bulgurul se poate inlocui cu orez sau gris, dar totusi clasic se prefera bulgurul fin(se zice ca este reteta siriana de kibbeh). Neaparat voi incerca si varianta cu orez, am gustat-o la prietenii nostri Geea si Felah, coaja la kibbeh in aceasta reteta este mai fina si mai frageda, dar cu bulgur este ceva mai crocanta, aromata si usor grunjoasa.
Noua ne plac foarte mult, pe langa Falafel ne-au convins ca bucataria orientala este interesanta si merita de experimentat cat mai multe retete de acest tip. Se pot congela(neprajite), le puteti servi calde sau reci, pe langa o salata si orice iaurt va place.
Asa arata bulgurul fin, este putin grunjos, dar nici chiar pudra.
Puneti 300g de bulgur intr-un bol adanc, turnati apa rece cat sa-l acopere bine si lasati 1 ora sa se inmoaie.
In acest timp vom pregati umplutura pentru Kibbeh.
Intr-o tigaie mare incalziti putin ulei, adaugati ceapa tocata cubulete mici, amestecand periodic o caliti pana incepe sa se rumeneasca usor.
Adaugati carnea tocata de vita, prajiti si amestecati continuu pana se desface in bucatele mici.
Cand carnea din tigaie nu mai are zeama si incepe putin sa se rumeneasca adaugati pe rand toate condimentele - piperul negru, curcuma, baharat, coriandru, boia, usturoiul pudra si nucsoara macinata.
Amestecati bine si mai caliti impreuna 5 minute.
La final adaugati patrunjelul tocat si semintele de pin, amestecati si imediat luati tigaia de pe foc.
Lasati sa se racoreasca putin la temperatura camerei.
Intre timp bulgurul inmuiat se umfla bine, observati in poza.
Il scurgeti bine de apa - puteti sa-l puneti intr-o sita si presati intens cu degetele, sau folositi un prosop fin si stoarceti prin el.
Mutati bulgurul scurs intr-un bol mare, adaugati in el 1 lingurita de sare, 2 linguri de ulei si 100g de faina alba.
Framantati si amestecati bine toata compozitia, observati daca aluatul are textura de plastilina usor de modelat - il strangeti putin in palma si incercati sa-i dati o forma.
Daca dupa acest test compozitia se deface usor si nu-si tine forma, mai adaugati inca 20-50g de faina, framantati din nou si testati pana obtineti rezultatul necesar.
Incepem sa modelam kibbeh, sau chiftelele de bulgur.
Inainte de toate, neaparat sa aveti langa voi un bol cu apa, in care veti inmuia mainile la inceperea modelarii fiecarui kibbeh.
Deci cu mainile umede luati putin aluat de bulgur, cat incape in palma, presati si il modelati in forma de oval.
Tineti chifteaua de bulgur in mana stanga si cu degetul aratator de la mana dreapta modelati o gaura inauntru.
Presati usor marginile si o largiti, pana obtineti un fel de bol mic de bulgur.
Puneti in el 1 lingurita din umplutura de carne pregatita mai sus.
Atent lipiti marginile si inchideti umplutura inauntrul chiftelei, nu uitati sa va mai umeziti degetele daca aluatul este mai lipicios.
La fel atent, modelati chifteaua umpluta in forma de oval cu capete ascutite, aceasta este una din formele specifice la kibbeh.
Nu garantez ca va iese din prima perfect, dar fiti atenti la toate recomandarile mele pe parcursul retetei, mai studiati pe Youtube video despre cum se modeleaza kibbeh si cu siguranta va iese.
Apoi continuati sa modelati pana terminati tot aluatul, aranjati kibbeh pe un platou sau farfurii umezite cu putina apa. Din aceste cantitati eu am obtinut 20 de chiftele. Puteti sa le prajiti pe toate, dar se pot congela(neprajite) foarte bine pe o tava si le folositi oricand aveti nevoie.
Intr-o cratita mica si adanca incingeti aproximativ 1 litru de ulei, eu prefer sa folosesc ulei de arahide pentru asta, dar merge si cel clasic de floarea soarelui.
Puneti o chiftea in uleiul incins, daca incepe sa faca bule intens si se prajeste, adaugati si altele, cat au loc in cratita.
Le prajiti la foc iute, pana se rumenesc bine pe toate partile.
Cand sunt gata le scoateti atent pe o farfurie asternuta cu servetele sau prosoape de hartie, acestea vor absorbi excesul de ulei.
In cratita cu ulei puneti o alta tura de chiftele si continuati la fel, pana terminati.
Sunt minunate calde, reci sau chiar reincalzite, servite pe langa o salata de legume fresh, iaurt si eventual hummus.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.