Astăzi vreau să vă arăt încă o rețetă ingenioasă, rapidă și delicioasă - acest tort la tigaie fantastic de bun, bineînțeles și cu ingrediente la îndemână. Ideea este foarte simplă, doar se fac niște foi de tort la tigaie, ca niște clătite mai groase și pufoase. Ca rezultat veți obține un tort foarte fraged, moale și aromat, chiar și eu nu m-am așteptat la așa un rezultat deosebit.
Crema pentru tortul la tigaie o puteți alege după preferință, eu am mers pe varianta clasică de smântână fermentată mai grasă și puțin zahăr, plus niște dulceață de vișine. Puteți să-l pregătiți cu cremă de vanilie, o cremă combinată de mascarpone cu smântână sau cremă de brânză, fructe, etc.
La fel puteți pregăti un tort la tigaie cu ciocolată, doar înlocuiți o parte din făină cu pudră de cacao, aproximativ 3 linguri. Mai departe folosiți o budincă de ciocolată sau ganache și savurați.
Rețeta este pentru un tort de aproximativ 28cm în diametru, adică am folosit o tigaie de această dimensiune pentru foi. Dacă aveți tigaie mai mică, puteți puțin să scădeți proporțional ingredientele, apropo în aplicația Lalena avem un buton care vă ajută s-o faceți mai repede.
Puneți într-un bol 5 ouă, 150g de zahăr și 1 lingură esență de vanilie, amestecați totul bine cu un tel.
Apoi adăugați 100ml de ulei și 200ml de lapte, amestecați.
Puneți 270g de făină, un vârf de linguriță de sare și 10g praf de copt.
Amestecați bine aluatul cu un tel, să nu fie cocoloașe. Veți observa că are textura aluatului de clătite mai gros, puțin mai curgător.
Ungeți o tigaie (aici de 28cm) cu puțin ulei și o încălziți bine.
Turnați 1-2 polonice de aluat, cât să acopere perfect suprafața tăvii, ca la niște clătite mai groase.
Reglați focul sub tigaie să fie mai moderat și acoperiți totul cu capac.
În aproximativ 10 minute scoateți capacul și observați că suprafața aluatului trebuie să nu mai fie lipicioasă.
Cu o spatulă întoarceți atent foaia să se prăjească puțin și pe partea cealaltă, lăsați încă 5 minute.
Apoi o scuturați puțin și scoateți din tigaie pe un platou.
La fel pregătiți și restul foilor, din aceste cantități eu am obținut 4 foi de tort cu diametrul aproximativ de 27-28cm.
Amestecați cu mixerul smântâna, 150g de zahăr și esența de vanilie.
Ungeți cu această cremă foile de tort și le suprapuneți una peste alta.
Pentru un plus de gust și culoare am pus pe 2 nivele niște vișine din dulceață, a fost o notă mai fresh și aromată la tort.
Puteți la fel să folosiți orice fructe vă plac, proaspete sau din compot/dulceață.
Ungeți bine și bordurile tortului cu cremă, apoi îl lăsați să se frăgezească 5-10 ore la frigider.
Este delicios, fraged, aromat și super simplu de pregătit, vi-l recomand cu mare încredere!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.