Pentru bucătarii mai curioși propun să încercați neapărat sosul georgian Satsebeli, preparat din roșii și multe mirodenii, este cumva un "frate" al popularului și deliciosului sos Adjika. Are o aromă deosebită datorită condimentelor din amestecul de Khmeli-Suneli, dar și din cauza Schindufului, mai puțin popular la noi.
Puteți servi Satsebeli simplu pe pâine, cu carne, grătar, pui, cu colțunași, ouă, este foarte aromat și gustos. În plus, îl puteți turna fierbinte în borcane și-l conservați pentru iarnă, cu siguranță vă prinde bine și veți diversifica cu arome interesante preparatele voastre culinare tot anul.
Variante și rețete de Satsebeli sunt foarte multe, eu am ales această rețetă simplă și la îndemână observată de curând la o gospodină georgiană cu experiență.
Spălați și curățați roșiile de cotor, apoi le tăiați sferturi.
Curățați și pregătiți usturoiul.
Treceți roșiile și usturoiul prin mașina de tocat carne, sau puteți folosi un blender, în cel mai rău caz le dați prin răzătoare.
Mutați această compoziție într-o cratiță și puneți pe foc.
Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 15-20 minute, dar nu uitați să amestecați periodic.
Observați aici toate condimentele, schinduf măcinat am găsit la plafar, iar amestecul de Khmeli-suneli l-am preparat singură. Folosiți râșnița de cafea dacă aveți coriandru boabe și semințe de schinduf întregi.
Reglați iuțeala sosului prin cantitatea de boia iute folosită - dacă nu-l vreți deloc picant, puneți doar boia dulce.
Puneți toate aceste condimente peste sosul de roșii din oală.
Eu mai mărunțesc încă o dată compoziția cu blenderul vertical, pentru o textură mai cremoasă și uniformă.
Mai fierbeți sosul încă 15-20 de minute.
Apoi îl puteți folosi sau conservați în borcane uscate și curate, sigilate ermetic.
Este deosebit, aromat și gustos, recomand să încercați neapărat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.