Prima recomandare culinară primită înainte să mergem în Florența a fost sandwich-ul cu vestita friptură italiană Porchetta. Imediat ajunși am rezolvat repede această sarcină și pot să vă spun că da, merită gustată și preparată în casă chiar. Anume rece și tăiată felii subțiri are un farmec aparte, mie mi-a plăcut cel mai mult servită în formă de sandwich cu focaccia, unsă cu sos pesto și asezonată cu verdețuri și legume - este varianta perfectă și anume așa v-o recomand.
Porchetta de casă mi-a ieșit și mai bună parcă, toată familia a spus că bate sandwich-ul din Florența, cu mai multă atenție la detalii și calitatea ingredientelor, nici nu avea cum să fie altfel.
Semințele de fenicul sunt cartea de vizită a acestei fripturi, aroma fină și foarte specifică este nelipsită în porchetta. Le găsiți la orice magazin online de condimente, poate și în unele supermarketuri mai mari. Dar partea cea mai grea pentru mine a fost să găsesc bucata de carne potrivită și suficient de mare, neapărat piept de porc moderat de gras cu șoric. L-am găsit din păcate doar în Carrefour Băneasa din București, bucată mare și întreagă, dar cu costiță, pe care am scos-o și am preparat o ciorbă din ea.
După cum vă spuneam ideală este servită feliată rece în diverse combinații de sandwich, dar și caldă ca o friptură clasică, moale în interior și crocantă pe exterior. Ce mai rămâne în plus puteți congela și folosi la diverse mâncăruri - sos cu fasole, cartofi, etc.
Așa arată bucata de piept de porc pe care o folosesc la Porchetta, trebuie să fie moderat de grasă, neapărat cu șoric și suficient de mare ca să o puteți rula.
Dacă o găsiți și cu costiță, neapărat se scoate și folosiți în altă mâncare.
Acum modelăm și formăm bucata de carne pentru ruladă:
- neapărat tăiați puțin din colțuri și laterale, să formați un dreptunghi mai drept de carne, dacă aceasta nu are formă potrivită;
- Dacă aveți vreo zonă unde stratul de slănină este mai gros, recomand cu atenție și un cuțit bine ascuțit să o tranșați și extrageți, adică atent feliați și dați carnea la o parte (fără să o scoateți de tot), până când ajungeți la slănină. O scoateți atent de pe șoric și aveți grijă să nu stricați șoricul când lucrați la această procedură.
- și la final, recomand să desfaceți și tranșați bucata de piept ca pe o carte, neapărat cu șoricul în jos. Astfel suprafața asezonată cu mirodenii va fi mai mare, respectiv friptura va avea gust mai complet și bun.
Aici puteți să mai adăugați în mijloc bucăți de carne sau mușchiulet, pentru umplere, dacă pieptul a fost ceva mai gras și după ce ați scos slănina să aveți mai multă carne în Porchetta.
Într-un bol puneți 3 linguri de ulei, 2 linguri de sare și striviți cei 4 căței de usturoi.
Semințele de fenicul se macină într-un blender sau râșniță de cafea, tot aici mărunțiți rozmarinul și salvia dacă sunt uscate.
Dacă folosiți rozmarin și salvie proaspătă, doar le tocați mărunt.
Adăugați mirodeniile în bolul cu ulei, usturoi și sare, amestecați bine.
Cu această compoziție ungeți bine și masați bucata de carne pregătită mai sus, doar șoricul nu trebuie uns.
Rulați strâns în așa fel ca la final să aveți sus partea cu șoric.
Observați aici cum trebuie să fie.
Cu ață specială de bumbac pentru bucătărie legați strâns friptura din loc în loc, să-și țină forma după coacere.
Tehnica de legare o puteți găsi pe Youtube, căutați după "how to tie a roast with a string' sau "tying a loin of meat".
Apoi înveliți friptura într-o pungă sau bucată de folie de plastic și puneți la frigider pentru 24 de ore, să se marineze.
După acest timp o scoateți, ungeți cu 1-2 linguri ulei de măsline și presărați 1 lingură de sare peste ea.
Înveliți într-o bucată de folie de aluminiu sau într-o folie de copt (pungă de copt) și puneți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 1.5 ore.
După acest timp scoateți folia sau tăiați punga de copt și ungeți friptura porchetta cu grăsimea și sosul din tavă.
Puneți din nou la cuptor, dacă aveți ventilație puteți s-o porniți acum pentru o rumenire mai rapidă a crustei.
Lăsați la cuptor până se rumenește frumos, dar în acest timp o mai scoateți și ungeți cu grăsimea din tavă.
La final o scoateți din cuptor, ungeți cu sos și lăsați puțin la temperatura camerei să se răcorească. O puteți apoi felia caldă și servi cu orice garnitură preferați, doar să scoateți atent ață de bumbac înainte.
Noi preferăm să facem sandwich-uri cu Porchetta, pentru asta pregătesc neapărat o Focaccia după rețeta de aici, doar ca nu pun mozzarella și pesto, asezonez doar cu rozmarin, sare și ulei de măsline.
După ce se răcește puțin, o tai bucăți mari, cât pentru niște sandwich-uri generoase.
Friptura Porchetta o țin la frigider minim 12-24 de ore și atunci se feliază ușor și subțire.
Tai în jumătate pe lat felia de focaccia, o ung cu sos Pesto, pun felii de porchetta, rucola sau alte verdețuri, ceva roșii cherry sau ardei și gata, eventual plus niște brânză cremoasă sau mozzarella și iese mai bun și delicios decât la mama lui!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.