Dacă încă nu ați încercat un burrito mexican adevărat, aproape ca la el acasă, vă recomand neapărat să o faceți. Chiar este delicios, anume varianta de casă mi se pare cea mai bună, pentru că puteți singuri să vă alegeți ingredientele de cea mai bună calitate și cel mai bun gust.
Anume rețeta de burrito cu carne de vită este cea clasică, exemplară, dar voi încerca neapărat și rețeta de burrito cu pui în viitorul apropiat.
Dacă sunteți începători am 3 recomandări esențiale:
- să luați tortilla mai mare, așa veți modela și asambla burrito-ul mai ușor;
- faceți din start doză dublă de carne gătită, adică folosiți la rețetă 1 kg de carne de vită, congelați amestecul gata preparat și prăjit, apoi oricând aveți poftă de un burrito de casă rapid, doar decongelați o porție;
- puteți pune mai mult sos în burrito, așa va fi mult mai zemos și gustos, dar pentru prima dată folosiți mai puțin, să nu vă curgă peste tot când îl asamblați.
În primul rând trebuie să gătiți carnea de vită pentru rețeta de burrito.
Într-o tigaie adâncă turnați uleiul, îl încălziți și adăugați ceapa tocată mărunt. Căliți la foc mediu și amestecați periodic până începe să se rumenească.
Adăugați 4 căței de usturoi tocat sau pisat, amestecați și mai lăsați 1 minut să se călească.
Puneți carnea tocată de vită și amestecați continuu cu lingura până se desface toată și își schimbă culoarea.
Lăsați la prăjit, amestecând periodic, până scade complet tot lichidul din ea și începe să se rumenească.
Adăugați ardeiul roșu tăiat cubulețe, amestecați și căliți 5 minute.
Puneți toate mirodeniile - câte 1 linguriță de boia, oregano și chimion, apoi 1 lingură de sare și 0.5 linguriță de piper negru măcinat.
Amestecați bine, căliți 2 minute.
Adăugați 3 linguri pastă de roșii, amestecați și lăsați tigaia pe foc încă 5-10 minute la foc moderat.
La final puneți porumbul din conservă (scurs de zeamă) și 2 linguri de fasole din conservă (sau mai mult, dacă vă place).
Amestecați totul bine și închideți focul, aceasta va fi umplutura de bază pentru rețeta de burrito cu carne de vită.
Lăsați puțin să se răcească până pregătiți restul ingredientelor.
Pregătim restul ingredientelor pentru rețeta de burrito.
Fierbeți 1 cană mică de orez, eu îl gătesc de obicei după rețeta de orez fiert cu unt, doar că folosesc orez basmati.
Lăsați-l puțin să se răcorească, îl puteți fierbe și cu ceva timp înainte de a pregăti carnea.
Pregătiți sosul Guacamole, puteți să folosiți rețeta mea de pe site, sau oricare alta vă place. Dacă nu sunteți fan avocado puteți folosi orice alt sos preferat, de iaurt sau maioneză.
La fel puteți păstra și folosi avocado feliat, dar iarăși folosiți sos de iaurt sau maioneză la asamblat.
În plus, spălați și uscați frunzele de salată, tăiați roșia cubulețe.
Acum pregătim efectiv burrito mexican.
Luați o foaie de tortilla, de la o margine puneți un pic de cașcaval ras, apoi 2-3 linguri de carne și 2 linguri de orez.
Apoi urmează sosul Guacamole (sau oricare alt sos doriți) și câteva cuburi de roșii.
La final puneți 1-2 frunze de salată (sau felii subțiri de varză albă/roșie) și încă 1-2 linguri de cașcaval ras.
Modelăm și gătim burrito în următorul fel:
- mai întâi îndoiți marginile laterale puțin oblic (observați în poză că nu sunt paralele);
- cu ambele mâini strâns rulați partea cu umplutura spre mijloc, faceți o singură întoarcere;
- apoi aduceți aripioarele marginilor laterale rămase spre mijloc și iarăși rulați în continuare burrito.
Încindeți bine pe aragaz o tigaie uscată, fără ulei.
Puneți rulourile de burrito la rumenit, prima dată cu încheietura în jos.
Apoi le întoarceți repede pe toate părțile, până se rumenesc frumos.
Aveți grijă că se fac imediat, trebuie să stați lângă ele și continuați să întoarceți rulourile.
Serviți rulourile de burrito întregi sau tăiate jumătăți, eventual cu niște iaurt pe lângă, sau vreo salsa picantă de legume proaspete tocate mărunt.
Verdictul nostru - clasicul burrito mexican de vită este delicios, cu siguranță îl vom mai pregăti de multe ori.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.