Primul si cel mai preferat pate vegan pe care-l prepar este intotdeauna hummusul, pe langa reteta clasica de hummus sunt o multime de arome cu care puteti sa-l asociati (gasiti multe variante pe site), fiecare deosebita si interesanta. De data aceasta va propun sa-l incercati cu dovleac copt in ulei de masline si mirodenii, ste exceptionala combinatia, plina de nutrienti, gust si culoare.
Intotdeauna am in congelator naut fiert, recomand sa va faceti rezerve din timp fiindca este foarte util si la indemana pentru orice ocazie, inclusiv cand aveti pofta de combinatii de hummus pentru mese mai interesante. Nu uitati ca se poate face si Hummus din linte, daca cumva nu gasiti si nu va organizati cu nautul fiert.
Dovleacul crud, gata curatat de seminte si coaja, se taie cuburi de aproximativ 1cm.
Adaugati peste el 4-5 linguri de ulei de masline, 0.5 lingurita oregano, 0.5 lingurita usturoi pudra si 0.5 lingurita de sare. Amestecati totul bine cu o lingura.
Puneti-l intr-o tava asternuta cu hartie de copt si lasati la cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 25-30 de minute.
Daca aveti si ventilatie la cuptor, puteti s-o porniti ca sa se formeze o crusta rumena pe bucatile de dovleac.
Dovleacul este gata cand incepe sa se rumeneasca si intra usor furculita sau cutitul in el.
Lasati putin sa se raceasca.
Intr-un bol adanc puneti nautul fiert (scurs de zeama, dar o pastrati intr-o cana separat deocamdata), 2 catei mici de usturoi, 1 lingura de tahini, 1 lingurita de sare, 3-4 linguri zeama de lamaie si tot dovleacul copt.
Cu blenderul vertical pasati bine toata compozitia, la final gustati inca o data de sare-lamaie, reglati dupa gust. In plus, daca vreti o consistenta mai cremoasa si mai fina la hummus, potriviti-o acum pe aceasta prin adaugarea de zeama in care a fiert nautul.
Daca nu ati pastrat apa de la naut, adaugati putina apa fiarta pentru a regla consistenta.
Pentru servire imi place sa pun compozitia de hummus intr-un strat de aproximativ 1cm grosime pe o farfurie sau intr-o casoleta cu capac.
Neaparat fac niste dungi cu lingura, nu-l netezesc perfect.
Stropesc hummusul cu ulei de masline fara mila, acesta ramane frumos si gustos in dungile formate.
Si neaparat presar deasupra susan, seminte de dovleac (anume in cazul hummusul cu dovleac), putin chimion (foarte putin), boia de ardei si niste turmeric pudra.
Acoperiti cu folie sau capac si lasati la frigider pentru minim 30 min sa se patrunda toate aromele, asta daca aveti rabdare...
Serviti cu lipii sau painica proaspata si savurati, este extrem de bun!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.