Cea mai simplă rețetă de clătite, este aluatul de clătite pe care l-am învățat încă în școală la orele de "Muncă" :) De mai mult de 25 de ani fac numai așa clătite și de fiecare dată sunt perfecte, niciodată nu sunt dependentă de cantități, important este să înțelegeți principiul. Dacă nu am mixer, știu să le fac chiar și cu o lingură, și să nu fie cocoloașe în ele.
Sunt adeptă acestor clătite și până acum, deși le-am mai îmbunătățit, procedura este clasică și neschimbată.
Eu prefer să fac această rețetă în forma clasică, cu lingura de lemn. Astfel poți să reglezi foarte bine consistența clătitelor. Puteți să o faceți prima dată după metoda mea, observați care este cantitatea de făină și lapte pe care o preferați (adică cum vreți clătitele: mai groase sau mai subțiri) și folosiți blenderul, mixând toate ingredientele la viteză mare.
Deci,
Se bat 4 ouă într-un bol mai adânc, se pune sarea(zahărul) și se mixează puțin.
Dacă vreți să faceți o cantitate mai mare de clătite dar nu aveți suficiente ouă, adăugați la ouăle bătute 100 ml de lapte. Amestecați bine.
Puneți făina și amestecați continuu, până veți obține un aluat de consistența unei smântâni foarte groase.
Frecați bine această compoziție până vedeți că este netedă și nu are cocoloașe. Dacă ați pus cam multă făină, adăugați puțin lapte ca să o dizolvați suficient ca să o puteți amesteca mai ușor.
Adăugați câte 100 ml de lapte și amestecați până se încorporează, va trebui să turnați laptele cam în 2-3 etape.
Turnați lapte până aluatul este de consistența smântânei lichide, nu faceți aluatul foarte lichid pentru că veți avea probleme la coacerea clătitelor. Mai bine mai adăugați lapte după ce ați făcut primele 2-3 clătite și observați că se mai poate dizolva.
Dacă vreți clătitele mai groase, aluatul trebuie să fie mai consistent, dacă le vreți subțiri, faceți un aluat mai lichid.
Apoi, se toarnă 50 ml de ulei, scorțișoara și esența de rom în aluat (orice arome preferați), se amestecă bine.
Atenție! În caz că aluatul totuși este cu cocoloașe, folosiți blenderul sau mixerul să le dizolvați.
Încălziți bine tigaia pentru clătite, și ungeți-o cu puțin ulei. Lăsați să se încălzească bine uleiul, dar să nu ardă.
Se toarnă cam jumătate de polonic de aluat în tigaie.
Aluatul se distribuie uniform pe suprafața tigăii, coaceți clătitele la foc mediu.
Când se rumenesc pe o parte le întoarceți pe cealaltă folosind o spatulă.
Dacă vi se par prea groase puteți să mai adăugați puțin lapte în aluat.
Serviți-le calde cu gem, sau le puteți rula cu vișine pt tortul Kushma lui Guguță, sau dacă le rulați cu brânză se pot coace la cuptor cu unt.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.