Aluat pentru clatite

Cea mai simla reteta de clatite, este aluatul de clatite pe care l-am invatat inca in scoala la orele de "Munca" :) De mai mult de 25 de ani fac numai asa clatite si de fiecare data sunt perfecte, niciodata nu sunt dependenta de cantitati, important este sa intelegeti principiul. Daca nu am mixer, stiu sa le fac chiar si cu o lingura, si sa nu fie cocoloase in ele.

Sunt adepta acestor clatite si pana acum, desi le-am mai imbunatatit, procedura este clasica si neschimbata.

Ingrediente
Oua
4 buc
Lapte de vaca
500 ml
Faina alba calitate superioara
200 g
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare
0.25 lingurite
+ putin zahar optional
Scortisoara
0.5 lingurite
Esenta de rom
0.5 lingurite
Pasi de urmat
Pas 1

Eu prefer sa fac acesta reteta in forma clasica, cu lingura de lemn. Astfel poti sa reglezi foarte bine consistenta clatitelor. Puteti sa o faceti prima data dupa metoda mea, obesrvati care este cantitatea de faina si lapte pe care o preferati(adica cum vreti clatitele: mai groase sau mai subtiri) si folositi blenderul, mixand toate ingredientele la viteza mare.

Deci,

Se bat 4 oua intr-un bol mai adanc, se pune sarea(zaharul) si se mixeaza putin.

Aluat pentru clatite - Pas 1
Pas 2

Daca vreti sa faceti o cantitate mai mare de clatite dar nu aveti suficiente oua, adaugati la ouale batute 100 ml de lapte. Amestecati bine.

Aluat pentru clatite - Pas 2
Pas 3

Puneti faina si amestecati continuu, pana veti obtine un aluat de consistenta unei smantani foarte groase.

Aluat pentru clatite - Pas 3
Pas 4

Frecati bine aceasta compozitie pana vedeti ca este neteda si nu are cocoloase. Daca ati pus cam multa faina, adaugati putin lapte ca s-o dizolvati suficient ca sa o puteti amesteca mai usor.

Aluat pentru clatite - Pas 4
Pas 5

Adaugati cate 100 ml de lapte si amestecati pana se incorporeaza, va trebui sa turnati laptele cam in 2-3 etape.

Aluat pentru clatite - Pas 5
Pas 6

Turnati lapte pana aluatul este de consistenta smantanei lichide, nu faceti aluatul foarte lichid pentru ca veti avea probleme la coacere clatitelor. Mai bine mai adaugati lapte dupa ce ati facut primele 2-3 clatite, si observati ca se mai poate dizolva.

Daca vreti clatitele mai groase, aluatul trebuie sa fie mai consistent, daca le vreti subtiri, faceti un aluat mai lichid.

Apoi, se toarna 50 ml de ulei, scortisoara si esenta de rom in aluat(orice arome preferati), se amesteca bine.

Atentie! In caz ca aluatul totusi este cu cocoloase, folositi blenderul sau mixerul sa le dizolvati.

Aluat pentru clatite - Pas 6
Pas 7

Incalziti bine tigaia pentru clatite, si ungeti-o cu putin ulei. Lasati sa se incalzeasca bine uleiul, dar sa nu arda.

Aluat pentru clatite - Pas 7
Pas 8

Se toarna cam jumatate de polonic de aluat in tigaie.

Aluat pentru clatite - Pas 8
Pas 9

Aluatul se distribuie uniform pe suprafata tigaii, coaceti clatitele la foc mediu.

Aluat pentru clatite - Pas 9
Pas 10

Cand se rumenesc pe o parte le intoarceti pe cealalta folosind o spatula.

Daca vi se par prea groase puteti sa mai adaugati putin lapte in aluat.

Serviti-le calde cu gem, sau le puteti rula cu visine pt tortul Kushma lui Guguta, sau daca le rulati cu branza se pot coace la cuptor cu unt.

Pofta Buna!

Aluat pentru clatite - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 900 g ()
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min