În fiecare an pe 9 martie se sărbătorește Ziua Sfinților Mucenici (Vedeți aici detalii mai multe) și pregătesc această rețetă de mucenici pufoși. Mai jos vă prezint rețeta de Mucenici moldovenești exemplari, fiindcă am o slăbiciune pentru aluatul dospit dar sunt parcă și mai frumoși. Mucenicii muntenești prefer să-i modelăm singuri, chiar dacă e ceva mai migălos copiilor le place toată această agitație, dar mai ales rezultatul final. Puteți să-i faceți din făină integrală și atunci chiar merită modelarea.
La această rețetă de mucenici m-a corupt mai mult faptul că aluatul pot să-l fac și la mașina de pâine, deci am fost și comodă :) (apropos la cine întreabă despre mașina de pâine, funcția aceasta de aluat dospit este superbă, numai pentru ea aș recomanda să v-o luați). Puteți să faceți și fără mașină de pâine, voi da detaliile în pași.
Deci, despre respectivii mucenici moldovenești - mi-au ieșit perfecți, s-au mâncat foarte repede de toți membrii familiei și musafirii pe care i-am avut. Aromați, moi......cred că vă dați seama, nu au cum să iasă altfel:)
Precizare: din această cantitate de ingrediente ies 12-15 de bucăți, dacă faceți 40 așa cum se face de obicei în ziua respectivă - ca să mai dați și de pomană - faceți cantitate mai multă.
În rețeta VIDEO v-am arătat cum să faceți aluatul cu drojdie simplă (uscata sau proaspătă), deci se poate oricum, și ies buni tare.
Puteți să faceți și Mucenici Moldovenești mai interesanți răsuciți și plini de nucă cu scorțișoară, după Rețeta de Mucenici pufoși moldovenești nouă de pe site.
Acum vă dau varianta cu aluatul la mașina de pâine, mai jos vă spun cum faceți simplu în bol.
Deci, în cuva mașinii turnați laptele cald și 125 ml de apă caldă. Apoi untul topit la microunde.
Urmează ouăle și zahărul.
Drojdia uscată.
Și ultimele sunt făina și sarea. Setați mașina la program de aluat dospit și lăsați să-și facă treaba.
Vedeți aici un pas intermediar din procesul de frământare.
În timp ce aluatul se lucrează și crește, măcinați nucile.
Observați ce frumos a crescut aluatul, aici am uitat să fac poză când era mai infoiat - vroiam să-l scot și un pic s-a dezumflat.
Acum despre cum să faceți aluatul fără mașină de pâine (aveti aici o reteta putin altfel, fara masina de paine): într-un bol puneți făina, sarea, drojdia uscată și zahărul. Adăugați oul, untul, laptele și apa și frământați cam 25-30 de minute până se formează un aluat elastic și nelipicios. Apoi îl lăsați să crească cam 1 oră într-un bol acoperit cu prosop.
După toate astea începem procesul de formare a mucenicilor.
Aluatul se scoate pe masă presărată cu puțină făină, îl frământați ușor ca să-l uniformizați.
Apoi îl împărțiți în 12-15 de bucăți egale. Dacă vă plac mai mari puteți să faceți așa și respectiv mai puține.
Din fiecare bucată întindeți pe masa presărată cu puțină făină (la mine a fost puțin lipicios aluatul), câte un rulou lung și subțire.
Și acum un mic truc învățat de la bunica când mă învăța să fac colaci: ca să fie colacii mai frumoși, rulourile mai ferme la împletit, după ce le-ați rulat și îndoit cum vedeți în poză - le învârtiți bine marginile una în dreapta alta în stânga. Abia după asta începeți să le împletiți și vedeți că va fi o împletitură mai frumoasă.
Sper că m-ați înțeles, oricum vedeți mai bine atunci când le lucrați.
Împletiți ruloul.
Prindeți capetele, să fie ca un mic colac.
Apoi acest colac îl împletiți să vă iasă forma de 8.
Observație: Deși în poză par mari colăceii și rulourile (le-am făcut de aproape să vedeți detaliile), să știți că în realitate sunt cam cât o palmă. După ce cresc se fac de dimensiunea exact cât trebuie.
Le puneți într-o tavă de cuptor, opțional așternută cu hârtie de copt, sau unsă cu ulei. Lăsați mucenicii să crească 1 oră în tavă într-un loc cald.
Nu am poză ca ei dospiți pentru că mi s-a descărcat bateria la aparatul foto, oricum au crescut foarte bine și frumos.
După acest timp, le ungeți cu gălbenușul de ou amestecat cu 3 linguri de lapte (sau cu ou bătut) și le dați la cuptor la 180-200 grade, temperatură medie - și lăsați până se rumenesc frumos.
Cât sunt fierbinți le însiropați (cu o pensulă sau scufundați în sirop) și ungeți cu miere.
Eu nu prea le am cu copturile însiropate și am sărit acest pas - pentru sirop vă trebuie 300ml apă + 150g zahăr + arome de vanilie și rom (se fierb puțin și se lasă la răcit) + coajă rasă de lămâie (se adaugă în siropul mai răcorit).
Apoi imediat le presărați cu nucă din abundență.
Sunt buni și reci și calzi, cu orice băutură vă place sau așa simpli.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.