Ingrediente
●
Drojdie proaspătă
50 g
sau 25g drojdie uscată
●
Zahăr
400 g
250g în aluat și 150g în sirop
●
Esență de vanilie
2 lingurite
●
Esență de rom
1 lingurita
●
Coajă de lămâie rasă
1 lingura
●
Nuci
300 g
mărunțite bine în robot/blender
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol turnați 200ml lapte și 200ml de apă caldă, adăugați 2 linguri de zahăr, drojdia și amestecați totul bine cu un tel sau lingură.
Lăsați 10 minute pe masă.
Pas 2
După acest timp adăugați în bol 2 ouă, 1 linguriță de sare, 250g zahăr, esența de vanilie și 120g unt topit, amestecați bine.
Pas 3
Puneți făina, adăugați mai întâi 800g și apoi treptat restul, dar cât mai este nevoie, până aluatul este moale dar nelipicios.
În funcție de calitatea făinii s-ar putea să folosiți mai mult sau mai puțin.
Pas 4
Folosiți mai întâi o lingură de lemn, până se combină toate ingredientele.
Pas 5
Apoi scoateți aluatul pe masa presărată cu puțină făină și continuați frământatul până este uniform.
Pas 6
Lăsați-l să crească jumătate de oră în bolul acoperit cu prosop.
Pas 7
În acest timp pregătim repede siropul - într-o cratiță turnați 300ml de apă, adăugați 150g de zahăr, amestecați și puneți la fiert.
După ce fierbe, închideți focul și lăsați siropul să se răcorească.
Pas 8
Aluatul pentru Mucenicii Moldovenești s-a odihnit și a crescut, cu un cuțit îl tăiați în 16 bucăți uniforme.
Puteți face mucenicii mai mari sau mai mici, deci respectiv divizați aluatul după necesitate.
Pas 9
Începem să formăm mucenicii.
Luați câte o bucată de aluat și pe masa curată (fără făină, sau foarte puțină doar cât să nu se lipească de masă sau mâini), formați baghete cât mai subțiri.
Pas 10
Îndoiți și tăiați această baghetă în jumătate.
Pas 11
Le mai modelați puțin, până fiecare din ele are aproximativ 50cm.
Pas 12
Le răsuciți puțin de la margini.
Pas 13
Și împletiți.
Împletiturile le puteți face pe jumate, apoi întoarceți și răsuciți marginile opuse.
Pas 14
Formați opt-ul, marginile le ascundeți în mijloc, pe dedesubt.
Pas 15
Observați că un mucenic este aproximativ cât o palmă, deci nu sunt mari, dar așa împletiți se văd foarte frumos.
Pas 16
Într-o tavă mare de cuptor încap aproximativ 8 mucenici, deci formați primii 8, lăsați să crească sub prosop timp de 20-30 min.
Cam în 15 minute vă apucați să modelați restul mucenicilor în a 2-a tavă de cuptor.
Pas 17
După ce au crescut, se ung cu un ou bătut deasupra și se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute, sau până se rumenesc uniform.
Pas 18
Cât stau mucenicii la cuptor, terminați să pregătiți siropul pentru ei:
- adăugați în compoziția de apă cu zahăr câte 1 linguriță de esență de rom și vanilie, plus coajă rasă de lămâie, amestecați.
Pas 19
Mucenicii se scot din cuptor, cât sunt fierbinți se ung abundent (folosiți o pensulă) cu jumătate din cantitatea de sirop (cealaltă jumătate de sirop se folosește pentru tava 2), apoi cu puțină miere.
Peste mierea lipicioasă se presară nuca măcinată.
Pas 20
Lăsați-i așa în tavă aproximativ jumătate de oră, în acest timp vor mai absorbi din sirop și se vor frăgezi și mai bine.
Serviți și savurați apoi cu mare poftă!
Cantitate:
16 buc
(2 tăvi de cuptor)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării: