Mucenici Moldovenești

Mucenici Moldovenești

Revin la rețeta de Mucenici Moldovenești clasici, pufoși, fiindcă în prima variantă de pe site am lucrat mai mult cu aluatul la mașina de pâine, iar acum vreau să vă arăt mai în detalii cum se fac normal, frământați la bol.

De gust nu am ce să spun prea multe, și acești Mucenici Moldovenești sunt extraordinari - pufoși, aromați, fragezi, siropul este completarea perfectă, doar aveți răbdare să intre bine în mucenici și apoi să-i savurați.

Ingrediente

Lapte
200 ml
   
Apă
200 ml
   
Drojdie proaspătă
50 g
sau 25g drojdie uscată
Zahăr
400 g
250g în aluat și 150g în sirop
Ouă
3 buc
   
Esență de vanilie
2 lingurite
   
Sare
1 lingurita
   
Unt topit
120 g
   
Făină
1 kg
   
Esență de rom
1 lingurita
   
Coajă de lămâie rasă
1 lingura
   
Miere
100 g
   
Nuci
300 g
mărunțite bine în robot/blender

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol turnați 200ml lapte și 200ml de apă caldă, adăugați 2 linguri de zahăr, drojdia și amestecați totul bine cu un tel sau lingură.

Lăsați 10 minute pe masă.

Mucenici Moldovenești - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați în bol 2 ouă, 1 linguriță de sare, 250g zahăr, esența de vanilie și 120g unt topit, amestecați bine.

Mucenici Moldovenești - Pas 2
Pas 3

Puneți făina, adăugați mai întâi 800g și apoi treptat restul, dar cât mai este nevoie, până aluatul este moale dar nelipicios.

În funcție de calitatea făinii s-ar putea să folosiți mai mult sau mai puțin.

Mucenici Moldovenești - Pas 3
Pas 4

Folosiți mai întâi o lingură de lemn, până se combină toate ingredientele.

Mucenici Moldovenești - Pas 4
Pas 5

Apoi scoateți aluatul pe masa presărată cu puțină făină și continuați frământatul până este uniform.

Mucenici Moldovenești - Pas 5
Pas 6

Lăsați-l să crească jumătate de oră în bolul acoperit cu prosop.

Mucenici Moldovenești - Pas 6
Pas 7

În acest timp pregătim repede siropul - într-o cratiță turnați 300ml de apă, adăugați 150g de zahăr, amestecați și puneți la fiert.

După ce fierbe, închideți focul și lăsați siropul să se răcorească.

Mucenici Moldovenești - Pas 7
Pas 8

Aluatul pentru Mucenicii Moldovenești s-a odihnit și a crescut, cu un cuțit îl tăiați în 16 bucăți uniforme.

Puteți face mucenicii mai mari sau mai mici, deci respectiv divizați aluatul după necesitate.

Mucenici Moldovenești - Pas 8
Pas 9

Începem să formăm mucenicii.

Luați câte o bucată de aluat și pe masa curată (fără făină, sau foarte puțină doar cât să nu se lipească de masă sau mâini), formați baghete cât mai subțiri.

Mucenici Moldovenești - Pas 9
Pas 10

Îndoiți și tăiați această baghetă în jumătate.

Mucenici Moldovenești - Pas 10
Pas 11

Le mai modelați puțin, până fiecare din ele are aproximativ 50cm.

Mucenici Moldovenești - Pas 11
Pas 12

Le răsuciți puțin de la margini.

Mucenici Moldovenești - Pas 12
Pas 13

Și împletiți.

Împletiturile le puteți face pe jumate, apoi întoarceți și răsuciți marginile opuse.

Mucenici Moldovenești - Pas 13
Pas 14

Formați opt-ul, marginile le ascundeți în mijloc, pe dedesubt.

Mucenici Moldovenești - Pas 14
Pas 15

Observați că un mucenic este aproximativ cât o palmă, deci nu sunt mari, dar așa împletiți se văd foarte frumos.

Mucenici Moldovenești - Pas 15
Pas 16

Într-o tavă mare de cuptor încap aproximativ 8 mucenici, deci formați primii 8, lăsați să crească sub prosop timp de 20-30 min.

Cam în 15 minute vă apucați să modelați restul mucenicilor în a 2-a tavă de cuptor.

Mucenici Moldovenești - Pas 16
Pas 17

După ce au crescut, se ung cu un ou bătut deasupra și se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute, sau până se rumenesc uniform.

Mucenici Moldovenești - Pas 17
Pas 18

Cât stau mucenicii la cuptor, terminați să pregătiți siropul pentru ei:

- adăugați în compoziția de apă cu zahăr câte 1 linguriță de esență de rom și vanilie, plus coajă rasă de lămâie, amestecați.

Mucenici Moldovenești - Pas 18
Pas 19

Mucenicii se scot din cuptor, cât sunt fierbinți se ung abundent (folosiți o pensulă) cu jumătate din cantitatea de sirop (cealaltă jumătate de sirop se folosește pentru tava 2), apoi cu puțină miere.

Peste mierea lipicioasă se presară nuca măcinată.

Mucenici Moldovenești - Pas 19
Pas 20

Lăsați-i așa în tavă aproximativ jumătate de oră, în acest timp vor mai absorbi din sirop și se vor frăgezi și mai bine.

Serviți și savurați apoi cu mare poftă!

Mucenici Moldovenești - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 16 buc (2 tăvi de cuptor)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!