Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

In fiecare an pe 9 martie se sarbatoreste Ziua Sfintilor Mucenici (Vedeti aici detalii mai multe) si pregatesc aceasta reteta de mucenici pufosi. Mai jos va prezint reteta de Mucenici moldovenesti exemplari, fiindca am o slabiciune pentru aluatul dospit dar sunt parca si mai frumosi. Mucenicii muntenesti prefer sa-i modelam singuri, chiar daca e ceva mai migalos copiilor le place toata aceasta agitatie, dar mai ales rezultatul final. Puteti sa-i faceti din faina integrala si atunci chiar merita modelarea.

La aceasta reteta de mucenici m-a corupt mai mult faptul ca aluatul pot sa-l fac si la masina de paine, deci am fost si comoda :) (apropo la cine intreba despre masina de paine, functia aceasta de aluat dospit este superba, numai pt ea as recomanda sa v-o luati). Puteti sa faceti si fara masina de paine, voi da detaliile in pasi.

Deci, despre respectivii mucenici moldovenesti - mi-au iesit perfecti, s-au mancat foarte repede de toti membrii familiei si musafirii care i-am avut. Aromati, moi......cred ca va dati seama, nu au cum sa iasa altfel:)

Precizare: din aceasta cantitate de ingrediente ies 12-15 de bucati, daca faceti 40 asa cum se face de obicei in ziua respectiva - ca sa mai dati si de pomana - faceti cantitatemai multa.

In reteta VIDEO v-am aratat cum sa faceti aluatul cu drojdie simpla(uscata sau proaspata), deci se poate oricum, si ies buni tare.

Puteti sa faceti si Mucenici Moldovenesti mai interesanti rasuciti si plini de nuca cu scortisoara, dupa Reteta de Mucenici pufosi moldovenesti noua de pe site.

Ingrediente
Faina alba calitate superioara
700 g
puneti initial 500g si adaugati treptat daca mai este nevoie,cantitatea poate varia putin, in functie de tipul fainii
Drojdie instant
1 buc
1 plic - sau 10g drojdie uscata simpla=25g drojdie proaspata
Lapte
125 ml
laptele sa fie cald, nu fierbinte - sau apa in post Va mai trebuie 3 linguri de lapte pt uns mucenicii
Zahar
150 g
Oua
1 buc
plus 1 galbenus sau ou pt uns - in post nu puneti oul
Unt
80 g
in varianta de post inlocuiti untul cu ulei
Sare
1 lingurita
Miere
2 linguri
Nuca taiata marunt
100 g
sau macinata
Apa
125 ml
se amesteca cu laptele
Pasi de urmat
Pas 1

Acum va dau varianta cu aluatul la masina de paine, mai jos va spun cum faceti simplu in bol.

Deci, in cuva masinii turnati laptele cald si 125 ml de apa calda. Apoi untul topit la microunde.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 1
Pas 2

Urmeaza ouale si zaharul.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 2
Pas 3

Drojdia uscata.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 3
Pas 4

Si ultimele sunt faina si sarea. Setati masina la program de aluat dospit si lasati sa-si faca treaba.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 4
Pas 5

Vedeti aici un pas intermediar din procesul de framantare.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 5
Pas 6

In timp ce aluatul se lucreaza si creste, macinati nucile.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 6
Pas 7

Observati ce frumos a crescut aluatul, aici am uitat sa fac poza cand era mai infoiat - vroiam sa-l scot si un pic s-a dezumflat.

Acum despre cum sa faceti aluatul fara masina de paine: intr-un bol puneti faina, sarea, drojdia uscata si zaharul. Adaugati oul, untul, laptele si apa si framantati cam 25- 30 de minute pana se formeaza un aluat elastic si nelipicios. Apoi il lasati sa creasca cam 1 ora intr-un bol acoperit cu prosop.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 7
Pas 8

Dupa toate astea incepem procesul de formare a mucenicilor.

Aluatul se scoate pe masa presarata cu putin faina, il framantati usor ca sa-l uniformizati.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 8
Pas 9

Apoi il impartiti in 12-15 de bucati egale. Daca va plac mai mari puteti sa faceti asa si respectiv mai putine.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 9
Pas 10

Din fiecare bucata intindeti pe masa presarata cu putina faina (la mine a fost putin lipicios aluatul), cate un rulou lung si subtire.

Si acum un mic truc invatat de la bunica cand ma invata sa fac colaci: ca sa fie colacii mai frumosi, rulourile mai ferme la impletit, dupa ce le-ati rulat si indoiat cum vedeti in poza - le invartiti bine marginile una in dreapta alta in stanga. Abia dupa asta incepeti sa le impletiti si vedeti ca va fi o impletitura mai frumoasa.

Sper ca m-ati inteles, oricum vedeti mai bine atunci cand le lucrati.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 10
Pas 11

Impletiti ruloul.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 11
Pas 12

Prindeti capetele, sa fie ca un mic colac.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 12
Pas 13

Apoi acest colac il impletiti sa va iasa forma de 8.

Observatie: Desi in poza par mari colaceii si rulourile (le-am facut de aproape sa vedeti detaliile), sa stiti ca in realitate sunt cam cat o palma. Dupa ce cresc se fac de dimensiunea exact cat trebuie.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 13
Pas 14

Le puneti intr-o tava de cuptor, optional asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu ulei. Lasati mucenicii sa creasca 1 ora in tava intr-un loc cald.

Nu am poza ca ei dospiti pt ca mi s-a descarcat bateria la aparatul foto, oricum au crescut f.bine si frumos.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 14
Pas 15

Dupa acest timp, le ungeti cu galbenusul de ou amestecat cu 3 linguri de lapte(sau cu ou batut) si le dati la cuptor la 180-200 grade, temperatura medie - si lasati pana se rumenesc frumos.

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 15
Pas 16

Cat sunt fierbinti le insiropati (cu o pensula sau scufundati in sirop) si ungeti cu miere.

Eu nu prea le am cu copturile insiropate si am sarit acest pas - pt sirop va trebuie 300ml apa+150g zahar+arome de vanilie si rom(se fierb putin si se lasa la racit)+coaja rasa de lamaie(se adauga in siropul mai racorit).

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 16
Pas 17

Apoi imediat le presarati cu nuca din abundenta.

Sunt buni si reci si calzi, cu orice bautura va place sau asa simpli.

Pofta Buna!

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 15 buc ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min