Ce pot să spun despre Tiramisu, unul dintre cele mai delicioase deserturi din lume? Cred că denumirea este suficientă ca să provoace poftă la mulți dintre voi, rețeta de tiramisu foarte accesibilă și simplă - deci puneți mâna și alintați-vă familia cu un Tiramisu italian! :)
Mai nou am adăugat pe site și rețeta de tiramisu mai rapidă, adaptată și cu Video, așa îl gătesc de ceva timp și ne place și mai mult. Este fără albușuri crude și mult, mult mai ușoară!
Da, puteți face și Tort Tiramisu, cu siguranță de mare succes.
Pregătiți toate ingredientele pentru prăjitură.
Fierbeți o cafea tare, cu 2 linguri de cafea, 3 linguri de zahăr și aproximativ 400 ml apă. Lăsați să se răcească bine.
Într-un castronel (bun de pus pe baie de aburi sau pe foc) puneți gălbenușurile separate de albușuri și 125 g de zahăr.
Cu mixerul bateți gălbenușurile cu zahăr, până se fac o spumă albă.
Apoi atent încorporați laptele, amestecați continuu și turnați câte puțin lapte în gălbenușuri.
În rețeta originală italiană se folosește vin Marsala, se poate înlocui cu vinul Lacrima lui Ovidiu.
Eu am înlocuit vinul cu lapte, pentru că alăptez bebe-ul. Dacă faceți desertul pentru copii, mai bine puneți și voi lapte.
Puneți castronul pe baie de aburi, amestecând continuu până nu începe să fiarbă și se îngroașă ca un aluat de clătite. Procesul durează cam mult, așa că să aveți răbdare - sau faceți ca mine - am pus compoziția într-un ceaun (sau cratiță cu fundul gros) și la foc mic, amestecând permanent cu telul am avut același rezultat dar în timp mai scurt.
Aproximativ așa arată compoziția de gălbenușuri când este gata. O scoateți de pe baia de aburi și mergem mai departe...
Într-un bol puneți Mascarpone, și cu o lingură îl omogenizați puțin.
Peste mascarpone adăugați câte puțin cremă de gălbenușuri, amestecând continuu cu telul sau mixerul la viteză mică.
Amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Bateți smântâna dulce până se face frișcă. Sau folosiți frișcă deja bătută, sau albușurile bătute spumă tare (cele care au rămas de la gălbenușurile folosite la cremă)
Adăugați în crema de mascarpone, amestecați bine - aceasta va fi crema folosită pentru prepararea prăjiturii.
Treceți cafeaua rece prin sită, adăugați lichior (după preferință), amestecați bine. Dacă vă place mai mult sau mai puțin dulce, reglați singuri cantitatea de zahăr când preparați cafeaua.
Începem montarea prăjiturii.
Într-o tavă cu borduri înalte aranjăm primul strat de pișcoturi înmuiate în cafea (doar le cufundați în cafea pentru 1 secundă, altfel se înmoaie prea tare).
Peste stratul de pișcoturi turnați jumătatea de cremă de mascarpone și nivelați.
Aranjați al 2-lea strat de pișcoturi și turnați restul de cremă. Nivelați bine compoziția.
Peste suprafața prăjiturii cerneți printr-o sită cacao pudră, acoperiți cu o folie alimentară tava cu prăjitura și o puneți la rece minim 4 ore.
Când s-a răcit bine prăjitura, o porționați și savurați cu toată familia :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.