Tort Tiramisu

Un fel de prajitura Tiramisu, dar tortul este bineinteles un fel de adaptare a retetei clasice - am folosit pandispan in loc de piscoturi, crema putin am simplificat-o, si mi se pare ca schimbarile sunt chiar spre bine.

Oricum tortul merita facut, este deosebit, gustos si fraged - in plus mi se pare ca este chiar mai simplu de facut decat prajitura, se taie mai bine(desi pe viitor as pune un plic de gelatina dizolvata in lapte, in crema, sa fie mai ferma). Pentru un eveniment arata parca mai frumos tortul pe masa.

Semipreparate

Ingrediente

Pandispan
1 buc
la mine a fost diametrul de 28cm
Mascarpone
500 g
Cafea
1 pahar
am in vedere bautura gata preparata, pentru copii puteti face cafea fara cofeina
Zahar
3 linguri
pentru cafea
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
500 ml
pentru ornat
Zahar pudra
1.5 pahar
0.5 pahar pentru mascarpone si restul pentru frisca
Cacao pudra
1 linguri
pentru ornat

Pasi de urmat

1

Cu o zi sau cu cel putin 6-7 ore inainte de montarea tortului faceti pandispanul, reteta o aveti aici.

Eu am mai adaugat o lingura de cacao in faina, ca sa-l am mai maroniu, dar este optional.

Dupa ce s-a racit bine si "s-a odihnit" 4-5 ore il taiati in jumate, sa obtineti 2 foi de tort.

2

Pregatiti din timp Crema de vanilie, aici varianta la mcrounde, dar merge oricare alta va place. Important sa fie cat mai ferma dupa racire.

Lasati sa se raceasca complet.

3

Faceti cafeaua, o amestecati cu cele 3 linguri de zahar lasati, sa se raceasca.

Eu am mai adaugat putin lichior Irish Cream, merge si unul de Capuccino, sau de nuci.

4

Acum facem crema:

- mixati 1-2 minute mascarpone rece cu 0.5 de pahar de zahar pudra;

- apoi adaugati cate putin din crema de vanilie rece si amestecati bine, asa continuati pana incorporati toata crema.

5

Incepem sa montam tortul:

- Am pus prima foaie de pandispan pe platou, pe margini am acoperit cu bucati de hartie de copt - sa fie mai usor de curatat  platoul dupa ornarea cu crema.

Fiecare bucata de hartie am impins-o usor sub pandispan.

6

Am insiropat bine blatul cu aproximativ jumate din amestecul de cafea.

Cantitatea de sirop o reglati dupa gust si preferinte, pandispanul oricum este fraged si nu necesita insiropare excesiva.

7

Puneti jumatate din crema peste primul blat.

8

Deasupra puneti urmatorul blat, il insiropati si peste el turnati restul de crema.

Nvelati deasupra si ungeti bine marginile.

Acoperiti tortul cu o folie de plastic si il puneti la rece pentru 5-6 ore minim, perfect ar fi peste noapte.

9

Dupa ce a stat la rece il mai nivelati putin cu un cutit, crema se intareste si se lucreaza mai bine.

10

Pentru ornare, bateti smantana pentru frisca, obligatoriu rece de la frigider.

Metoda si pasii aveti aici bine explicati.

11

Ungeti marginile cu frisca si le nivelati bine cu un cutit.

12

Deasupra puteti face motzuri de frisca, sau puneti un strat mai gros si il nivelati simplu.

13

Si pentru a fi un Tiramisu cat mai veritabil, bineinteles ar trebui sa-l ornati cu cacao - puneti 1 lingura de cacao intr-o sita mica si presarati peste tort.

Scoateti hartiile de pe margini, si observati ca va ramane platoul curat si frumos.

14

Dupa ce l-ati ornat cu frisca puteti sa-l mai lasati la frigider, dar merge si servit imediat.

Aici si o felie din el, crema este ceva mai moale, nu foarte ferma. Daca o vreti mai ferma adaugati in ea un plic de gelatina dizolvata in putin lapte cald.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (8-10 portii)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 12

timotei
timotei 23 mar 2016, 07:28

Aici o felie

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 23 mar 2016, 07:25

Am facut portie dubla. Foarte gustos mai bun ca prajitura tiramisu .

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 21 iul 2015, 15:56

Eu l-am facut mic deoarece noi nu suntem tari amatori de dulce asa ca e o mica problema imi place la nebunie sa fac dulciuri , dar sunt sigura să-l facut mare era să-l papam pe tot. :)

MashaL
MashaL 21 iul 2015, 15:53

Buna Lena! Am facut si eu acest tort nu am cuvinte ca sa redau CIT de gustos este. Iti multumesc pu rețeta! Pandispanul l-am facut după rețeta mea dar se aseamănă cu al tau , l-am insiropat cu lichior din cafea si crema ( sunt in Italia asa ca am avut ocazia să-l găsesc ). Prietenul mi la apreciat cu nota 10 si e de aceasta nota asa ca recomand tuturor să-l facă cu încredere!!!

Poza mea pentru reteta:
Roddy
Rodica (Roddy) 24 apr 2015, 18:16

Sau mai degraba pun 2/3 din ingrédiente?!

lena
Elena (lena) Rodica (Roddy) 24 apr 2015, 18:25

Mai bine 2/3 sa faceti.

Lavinia Matei
Lavinia Matei 10 nov 2014, 22:01

Acest tort l-am facut de doua ori si mi-a iesit foarte bun. Este mai bun decat tiramisu cu piscoturi. Felicitari pentru reteta Lena si la cat mai multe retele delicioase. Te pupam!

Poza mea pentru reteta:
irina11
irina11 06 nov 2014, 18:05

a iesit super

KtB1AnKa
KtB1AnKa 02 iun 2014, 09:11

intresanta ideea de a combina crema de vanilie cu mascarpone Eu faceam tiramisu destul de des dar, doar cu smantana batuta ca frisca mestecata cu mascarpone si fara oua, ca nu-mi plac ouale crude.... in schimb puneam bucatele marunte de ciocolata amaruie in crema si e un deliciu. Felicitari pentru reteta Lena!!!

Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 31 mai 2014, 10:22

tare e frumos! si imi inchipui kt e de bun ! cum ma topesc dupa tiramisu .... mi-a ramas si mie o portie? pupici

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 30 mai 2014, 17:25

Am vazut de multe ori la store tort tiramisu din pandispan dar tot il ocoliam, nu cumpar niciodata tort, il fac acasa totdeauna.Acest tort mi se pare mult mai simplu de facut decit prajiutur tiramisu.

Arata toate comentariile